EXCLUSIV | Legăturile neștiute ale lui Ion Țiriac cu Securitatea. Care a fost marele avantaj și cum a profitat Ilie Năstase de acordul lui „Titi”

Olteanu Ștefan 16.01.2023, 12:21
EXCLUSIV | Legăturile neștiute ale lui Ion Țiriac cu Securitatea. Care a fost marele avantaj și cum a profitat Ilie Năstase de acordul lui „Titi”

Mihai Rusu (74 de ani), fost jucător de tenis la Steaua și fost colaborator al postului de radio Europa Liberă, a oferit un interviu exploziv pentru Playsport.ro, în care a vorbit, printre altele, de legăturile neștiute ale lui Ion Țiriac cu Securitatea.

Cum l-ar fi recrutat Securitatea pe Ion Țiriac în anii ’60. Mihai Rusu, dezvăluiri explozive

Zvonuri că Ion Țiriac ar fi colaborat cu Securitatea circulă în presa sportivă din România de mai mulți ani, iar prin intermediul unui amplu interviu pe care l-a oferit pentru Playsport.ro, Mihai Rusu a încercat să lămurească acest subiect.

În vârstă de 74 de ani în prezent, Mihai Rusu este stabilit în Germania de mulți ani, însă rămâne în continuare foarte apropiat de România. Fost jucător de tenis la Steaua și voce sportivă la postul de radio Europa Liberă, Mihai Rusu a candidat de mai multe ori la alegerile pentru șefia Federației Române de Tenis, inclusiv la ultimul scrutin.

Revenind la Ion Țiriac, zvonurile potrivit cărora ar fi colaborat cu Securitatea au luat amploare în anul 2010, când Consiliului Național pentru Studierea Arhivelor Securității (CSNAS) a precizat că actualul miliardar a avut o legătură cu Serviciile în intervalul 1963 – 1966. De asemenea, tot atunci a ieșit la iveală și faptul că în perioada respectivă a avut un nume de cod, respectiv „Titi Ionescu”.

Mihai Rusu confirmă toate aceste detalii, însă în interviul pe care l-a oferit pentru Playsport.ro a venit și cu câteva precizări în plus:

„E foarte important să vedem aceste documente în cheia acelei perioade, la fel ca și întreaga activitate a lui Țiriac din anii ‘60-’80.

Cum a făcut el balet printre securiști, milițieni și afaceri tenebroase pentru a-și urmări interesele personale. După cum reiese din acte, a fost recrutat de Direcția a 2-a de Contrainformații a Securității”, și-a început Mihai Rusu discursul.

Cariera de tenismen a lui Ion Țiriac a avut de profitat

În continuare, Mihai Rusu a spus că legătura pe care Ion Țiriac și-a creat-o cu Securitatea a avut un impact uriaș asupra carierei pe care avea să și-o dezvolte în tenisul mondial:

„La acel moment, pasul a însemnat pentru Țiriac, angajat militar la Dinamo, un CEC în alb vizavi în special de ieșirile în străinătate, care reprezentau un imens avantaj.

Căpăta prioritate la deplasări externe, dispăreau obstacole la pașapoarte, i se deschidea alt univers, pe altă poziție, iar, pe de altă parte, Securitatea se împăuna că a pus mâna pe un agent cu nume mare, legendat cu indicativul ”Titi Ionescu””, a mai transmis Mihai Rusu, în interviul pe care l-a acordat pentru Playsport.ro.

Nu doar cariera lui Ion Țiriac a fost influențată, ci și cea a fostului lider ATP, Ilie Năstase

Ilie Țiriac nu a fost singurul tenismen român care a făcut performanță începând cu finalul anilor ’60. Tot în acea perioadă și-a început cariera și Ilie Năstase, cel care avea să ajungă inclusiv lider ATP.

Mihai Rusu lasă de înțeles în acest interviu că Ilie Năstase nu ar fi putut atinge acel nivel uriaș în tenis dacă nu ar fi profitat de relațiile dintre Ion Țiriac și Securitate:

„Și mai e ceva! Avansarea rapidă în grad, relații sus-puse, libertate pe tărâm politic și sportiv. În această perioadă, îl lansează în străinătate și pe Ilie Năstase.

În fața mea au discutat, iar prima deplasare externă a lui Ilie a fost prin Egipt, după care a început să-l ia la tot felul de turnee. A urmat un circuit prin Italia, unde încasau cam 100 de dolari pe săptămână, ceea ce era o avere atunci.

Iar acest tandem a funcționat foarte bine până în 1972, când între ei a intervenit un mare scandal din rațiuni financiare”, a mai declarat Mihai Rusu.

Ion Țiriac a început să practice tenisul în 1962, însă în circuitul profesionist a jucat în intervalul 1968 – 1979. În schimb, Ilie Năstase a strălucit în perioada 1969 – 1985. Acesta din urmă a cucerit două titluri de Grand Slam, US Open 1972 și Roland Garros 1973. De asemenea, tot în 1973 a urcat și pe locul 1 mondial.

Urmăriți Playsport.ro și pe