EXCLUSIV. SuperLiga, amenințată de o nouă iarnă friguroasă: „Din ce vor trăi cluburile cinci luni?” Soluția minune, o fundătură: „Riscăm să rămânem cu 7 echipe”

Robert Zanfir 17.09.2022, 07:30
EXCLUSIV. SuperLiga, amenințată de o nouă iarnă friguroasă: „Din ce vor trăi cluburile cinci luni?” Soluția minune, o fundătură: „Riscăm să rămânem cu 7 echipe”

Emilian Hulubei a vorbit la Playsport Live despre riscul ca SuperLiga să ajungă iar în pragul unei catastrofe financiare, așa cum s-a întâmplat sezonul trecut. Atunci, Academica Clinceni și Gaz Metan Mediaș au intrat în incapacitate de plată și au dispărut de pe harta fotbalului românesc.

Deși este una dintre ligile cele mai bogate din estul Europei, SuperLiga are parte de probleme financiare sezon de sezon. Au trecut doar zece etape din campionat și sunt echipe care au tras semnalul de alarmă în mai multe rânduri. Petrolul, Hermannstadt sau Mioveni sunt câteva dintre ele. Emilian Hulubei spune că vor urma luni cruciale în această iarnă. Președintele AFAN ar avea și soluția salvatoare.

SuperLiga, amenințată de o nouă iarnă friguroasă. Soluția minune, o fundătură

Președintele AFAN spune că modelul spaniol ar putea fi aplicat în fotbalul românesc, dar cu mar atenție. Pentru că o interenție brutală ar putea duce la dispariția multora dintre echipe.

„Din fericire, perioada este cât de cât liniștită, pentru că au intrat drepturile TV. O mare parte din drepturile TV au intrat, prima tranșă, și atunci majoritatea cluburilor care aveau restanțe financiare către jucători le-au reglat.

Au rămas restanțe la 4,5 cluburi, restanțe din trecut, bonusuri de salvare, de promovare, care sper să fie plătite în viitorul apropiat. Voluntari, Petrolul, Hermannstadt, Chindia și Mioveni. Mai sunt probleme și la CFR, bonusuri care nu s-au plătit”, a spus Hulubei la Playsport Live.

Urmează cinci luni de haos financiar în SuperLiga?

„Întrebarea este dacă s-au plătit acum din drepturile TV luate, următiarele drepturi TV vor fi în februarie. Din ce trăiesc cluburile cinci luni de acum încolo. Ai septembrie, octombrie, noiembrie, decembrie, ianuarie. Cinci luni în care …

Sper să nu ajungem ca anul trecut. Avem o monitorizare, un parteneriat semnat cu Liga, o monitorizare a cluburilor din trei în trei luni. Sper să nu se mai ajungă, pentru că va fi transmisă informația la Liga în timp real, Liga va ști exact care este situația fiecărui club. În cazul în care vor trebui să intervină, probabil o vor putea face cu niste avansuri din drepturile TV, ca să se regleze situația.

Nu există nicio sancțiune deocamdată, dar sperăm să reușim să implementăm un sistem ca cel din Spania. Dacă ai trei luni datorii, riști să fii depunctat. Dacă nu aduci jucătorii și staful la zi, riști și depunctarea și excluderea din competiție.

Am putea să ajugem la un moment dat și în România. Dar dacă vom implementa sistemul ăsta și în România, în momentul ăsta, sistemul spaniol, probabil o să rămâi cu 7 echipe în SuperLiga. Ceea ce e imposibil.

Atunci, am zis să o luăm pas cu pas, să facem acest sistem de monitorizare care să nu aibă nicio sancțiune, dar să ne dea nouă, AFAN, și Ligii, în timp real, informația de la echipele respective. Iar Liga să găsească un sistem să intervină și să regleze aceasta problemă. Și din punct de vedere fiananciar sau la managementul echipei”, a mai spus Emilian Hulubei la Playsport Live.