EXCLUSIV. Liga 1 poate să rămână cu 14 echipe până la finalul competiției. „Există riscul să nu terminăm campionatul!”

Bădulescu Silvian / 18.02.2022, 14:45
EXCLUSIV. Liga 1 poate să rămână cu 14 echipe până la finalul competiției. „Există riscul să nu terminăm campionatul!”

Academica Clinceni și-a consolidat, încă o dată, candidatura drept principală favorită la retrogradare. Ilfovenii au primit vizita celor de la Farul Constanța, într-un meci jucat la Giurgiu, iar scorul final a luat prin surprindere pe toată lumea. Elevii lui Gheorghe Hagi s-au impus cu 8-2, într-o partidă în care aceștia au dat impresia că pot marca la aproape orice fază.

Contactat de Playsport.ro, primarul comunei Clinceni, județul Ilfov, Adrian Budeanu, a vorbit despre înfrângerea dureroasă, dar și despre problemele cu care se înfruntă Academica Clinceni, echipă care în stagiunea trecută a terminat în play-off.

„Trebuie să mai aducem jucători”

Academica Clinceni a reușit, cu această „performanță” de a primi 8 goluri, să egaleze cea mai slabă apărare de până acum, cea a lui Dinamo București, cu 58 de goluri, „recordul” din acest sezon. Adrian Budeanu a comentat prestația echipei, subliniind faptul că este „o înfrângere dureroasă, nu ne așteptam la un scor atât de mare. Am schimbat sistemul de joc, antrenor nou, jucători noi și am fost nevoiți să schimbăm sistemul, deși nu înțeleg de ce. În fața Farului, să joci 4-4-2, descoperit, cred că e motivul pentru care a fost diferența așa mare. Jucătorii nu se cunosc între ei, antrenorul este tânăr, astfel că e greu să construiești o echipă peste noapte. Echipa se pregătește pentru play-out, unde începe un nou campionat pentru noi. Dacă mai luam, în ceea ce rămâne din sezonul regular, câteva puncte, este un bonus”.

Deși au înregistrat nu mai puțin de 12 jucători în ultima zi de transferuri, conducătorul echipei ilfovene este de părere că formația antrenată în acest moment de Florin Stângă are nevoie să betoneze axul central al defensivei.

Cred că trebuie să mai aducem 3-4 jucători, cel puțin 2 fundași centrali. Cum au jucat ieri, există riscul să mai pierdem la așa diferențe, a fost un meci foarte slab”.

Pe drumuri de la începutul sezonului, Adrian Budeanu a precizat și starea curentă a stadionului din comună.

Au venit cei de la Ligă acum două zile și au fost semnalate ceva probleme cu gazonul. Ne-au recomandat să semănăm gazonul din nou, am făcut-o ieri și avem promisiunea că vom juca acasă în play-out. Am terminat instalația de căldură și lucrăm la instalația de nocturnă. Am montat primii doi stâlpi, la al treilea avem montată fundația și urmează al patrulea stâlp. Toate depinde de finanțarea, iar banii vin de la Consiliul Județean Ilfov. Antrenamentele se fac la terenurile 2 și 3”.

Liga 1, cu 14 echipe?

Gaz Metan se confruntă cu probleme uriașe din punct de vedere financiar. Rămași fără mulți jucători de bază, declarați liberi de contract și care au plecat la diverse echipe, formația sibiană, cel mai probabil, se va axa pe foarte mulți jucători din academie pentru restul sezonului. Există și voci care cred că medieșenii nu vor termina campionatul în teren. Conform lui Adrian Budeanu, această situație poate avea loc și în Ilfov, deoarece „există riscul să nu terminăm campionatul din cauza datoriilor”.

Pe lângă banii pe care Academica trebuie să-i dea foștilor jucători sau antrenori,  clubul are o datorie covârșitoare și la ANAF, și, astfel, obținerea licenței este pusă în pericol.

Există șanse să nu luăm licența. Sunt datorii mari la ANAF, la jucători, la Ilie Poenaru și Marian Dună. Săptămâna viitoare trebuie să efectuăm plăți, altfel riscăm depunctarea.  Am avut tot felul de promisiuni care n-au fost respectate. Inclusiv Liga ne-a promis că ne ajută cu sprijin financiar, chiar și televiziunile, dar, momentan, sunt doar vorbe”.

Deși s-au vehiculat în presă diverse nume care vor prelua echipa și datoriile, primarul din comună a făcut lumină în acest caz, spunând că „ sunt discuții cu alți oameni, plăți minore, dar nu suficient pentru a acoperi toate datoriile. Nu este nimic concret în ceea ce privește preluarea pachetului majoritar de către cineva”.

Oficialii „lanternei roșii” au înaintat o cerere de intrare în insolvență, dar aceasta nu a fost aprobată.

La Clinceni nu sunt datorii atât de mari ca la Dinamo sau Gaz Metan, care sunt protejate de insolvență. Suntem singurul caz din țară care nu se încadrează ca și insolvenți. Suntem aceeași formă de organizare, datoriile nu sunt mari, dar cererea de intrare în insolvență nu a fost aprobată. Vom mai trimite una cât de curând, în speranța că va fi aprobată. Deci, repet, problema nu sunt datoriile mari, ci incapacitatea de a le plăti. momentan. Dacă am fi beneficiat și noi de insolvență, nu am fi avut probleme. Pe noi ne-a apăsat foarte mult cazul pe care l-am avut la UEFA, cu un jucător care a jucat 47 de minute la noi. A fost vorba de o sumă mare de bani”.

Retrogradare = faliment

În cazul iminent al retrogradării, echipa se va desființa, conform spuselor lui Adrian Budeanu, deoarece, „dacă retrogradăm în Liga a 2-a și nu intrăm în insolvență, nu vor exista resurse financiare. Dacă picăm, mai mult ca sigur ne desființăm”.

Însă, fotbalul nu moare în Clinceni. Conducerea clubului a pregătit deja planul B.

Am pregătit planul B: am înființat deja Academia Liceul cu Profil Sportiv „Helmuth Duckadam”. Fiind liceu cu acest profil, este condiție obligatorie să avem echipă de fotbal. Ne gândim să mergem acolo cu 8-9 grupe de copii și juniori, dar și cu o echipă de seniori, la Liga a 3-a sau a 4-a, să vedem. Noi, însă, încă sperăm. Fotbalul nu moare în Clinceni. Avem o bază bună, la nivel de liceu, sunt peste 1000 de copii care fac sport de ani buni. Avem un parteneriat cu ProSport, cu mulți copii implicați, iar o parte din ei chiar au debutat. Începând cu grupa 2005, care au fost campioni naționali, venim foarte bine din spate. Totuși, sunt încă micuți pentru a juca la Liga 1”.

Academica Clinceni a acumulat 11 puncte în 26 de etape. Deasupra se află Dinamo, cu 12 puncte, iar, pe ultimul loc ce asigură prezența la barajul de promovare/menținere este Gaz Metan, formație cu 22 de puncte în clasament, dar care a fost depunctată din cauza unor datorii.