EXCLUSIV. Metodele lui Gică Hagi, criticate dur: „Și-a adus înapoi acasă aproape toți jucătorii pe care i-a vândut”

Pintilie Iosif 15.09.2022, 10:35
EXCLUSIV. Metodele lui Gică Hagi, criticate dur: „Și-a adus înapoi acasă aproape toți jucătorii pe care i-a vândut”

Gheorghe Hagi, regele fotbalului românesc, deține cea mai celebră academie de fotbal din Europa. Acesta trimite an de an tineri spre cele mai bune echipe din România, dar și către ”giganți” de afară.

Nu toată lumea este de acord cu practicile lui. Alin Stoica, fost fotbalist la Steaua și Anderlecht, reapărut în opinia publică cu ocazia venirii belgienilor în România, nu este încântat de ceea ce se întâmplă la Ovidiu.

Gică Hagi, criticat dur de Alin Stoica

Fostul fotbalist susține că jucătorii de la Academia Hagi nu reușesc să se impună în străinătate, revenind la echipă. Băluță, Nedelcu sau Munteanu s-au întors, în această vară, la echipa de la malul mării.

”Nu, nu-l comparăm pe Hagi cu alții! El a jucat la un nivel mare de tot, și-a deschis Academia probabil după ce a văzut că nu răzbește afară ca antrenor și a simțit nevoia să implementeze propria filozofie într-un proiect personal. Foarte bine! Când am spus însă că toți jucătorii pleacă de la Gică afară, dar se întorc repede înapoi, a sărit lumea cu gura pe mine. Dar uite că timpul îi dă dreptate lui Alin Stoica! Hagi și-a readus în România aproape toți fotbaliștii distribuiți prin străinătate. Asta e o problemă! N-o spun cu răutate, dar e ceea ce se întâmplă: în afară de Ianis, care a cucerit trofee la Rangers, nimeni plecat din Academie n-a răzbit peste hotare. Să-i vedem că joacă prin Champions League, cuceresc campionate, Cupe! Niciunul!

Răzvan Marin s-a blocat la Ajax, acum migrează prin Italia la un nivel mediu. N-am nimic nici cu jucătorii, dar nu e suficient talentul. E o greșeală undeva inclusiv în instruirea de la Academie. Nu poți să arunci totul pe fotbaliști. Să mă ierte Gică, dar tot zice că fotbalul românesc în sus și-n jos, dar ce fac afară cei care pleacă din Academie? La ce nivel ajung?”, ne-a spus Alin Stoica.

Restras în 2015, Alin Stoica era considerat marele talent al fotbalului românesc. În 1996, Anderlecht îl cumpăra de la FCSB pentru 1.2 milioane de euro. În 2002, ajungea la Club Brugge, de unde începea declinul. Siena, FC Național, FC Timișoara, Gent, Mouscron, FC Brașov, Vojvodina, SSU Poli, Wetteren și Chiajna II sunt echipele pentru care a jucat Stoica.

286 de meciuri a jucat Alin Stoica. În toată cariera, strângând 44 de goluri și 21 de pase de gol. A fost pe lista lungă pentru Campionatul Mondial din 1998.