EXCLUSIV. Miercuri, zi crucială pentru Hermannstadt. Sibienii au emoții mari. Analiza situației clubului și ce se poate întâmpla cu dreptul de promovare   

Cătălin Mureșanu 07.03.2022, 13:21
EXCLUSIV. Miercuri, zi crucială pentru Hermannstadt. Sibienii au emoții mari. Analiza situației clubului și ce se poate întâmpla cu dreptul de promovare   
  • Asociația Fotbal Club Hermannstadt așteaptă, pe 9 martie, decizia Tribunalului Sibiu în legătură cu litigiile și contestațiile mai multor creditori: 
  • În funcție de răspunsul instanței, sibienii speră, în aceeași zi, să treacă Planul de reorganizare întocmit de administratorul special, vital pentru obținerea licenței pentru a evolua, sezonul viitor, în Liga 1. O amânare poate condamna formația lui Măldărășanu la un nou sezon la matineu; 
  • 5,4 milioane de euro este suma trecută în dreptul datoriilor clubului sibian. 

 

Aflată pe loc de promovare, poziția secundă, la cinci puncte de liderul Petrolul și la două de Universitatea Cluj, Hermannstadt are emoții mari în legătură cu obținerea licenței care să-i asigure dreptul de a evolua în Liga 1. 

Dacă din punct de vedere sportiv, echipa antrenată de Marius Măldărășanu se află în cărți, juridic există probleme legate de starea de reorganizare (insolvență) în care societatea se află de mai mult timp. În acest sens, sibienii așteaptă cu sufletul la gură data de 9 martie, atunci când pare a fi o zi hotărâtoare pentru procesul de insolvență. 

Miercuri, ziua decisivă pentru Hermannstadt. Sibienii au întocmit planul de reorganizare și votat de creditori, așteaptă răspunsul instanței în legătură cu contestațiile pentru a fi validat de judecător

PlaySport.ro a aflat că, miercuri, la Tribunalul Sibiu, prin judecătorul sindic, vor fi judecate mai multe contestații în legătură cu dosarul Asociației Fotbal Club Hemannstadt formulate de creditori cu privire la sumele respinse din declarațiile de creanță respinse de adminsitratorul judiciar, respectiv contestațiile împotriva raportului adminsitratorului judiciar referitor la cauzele intrării în insolvență. 

În cazul în care aceste litigii și contestații sunt respinse de judecătorul sindic, iar Tabelul Definitiv al Creanțelor este definitivat, Planul reorganizare poate trece chiar în aceeași zi și, astfel, sibienii scapă de emoțiile legate de obținerea licenței. 

30 aprilie, data limită în care Asociația Fotbal Club Hermannstadt trebuie să demonstreze că are planul de reorganizre validat de judecătorul sindic 

Regulamentele Federației Române de Fotbal stipulează, foarte clar, dreptul de a evolua în Liga 1 -obținerea licenței ediția 2022-2023-, de data limită, 30 Aprilie 2022. Până atunci, societățile care au solicitat intrarea în insolvență trebuie să dovedească faptul că au aprobat Planul de reorganizare de către instanță! 

Steaua și Hermannstadt, prezente în play-off fără drept de promovare

Un nou termen acordat de instanță în cazul contestațiilor formulate de creditori în cazul Asociația Fotbal Club Hermannstadt este sinonim cu o nouă situație ciudată în fotbalul românesc, după CSA Steaua, echipă calificată în play-off-ul ligii 2, Hermannstadt urmează să devină o altă formație „fantomă” în lupta pentru promovare. 

Pandemia, lipsa unui stadion propriu, pierderea barajului sunt cauzele care au dus la situația din prezent a clubului 

Conform raportului de cauze care au dus la intrarea în insolvență întocmit de Ideal Insolv SPRL, administratorului judiciar (provizoriu) al Asociației Fotbal Club Hemannstadt, clubul a ajuns în situația de a cere intrarea în reorganizare juridică, ca urmare a pandemiei, lipsa unui teren propriu după ce arena pe care își desfășura meciurile de pe teren propriu a intrat în reconstrucție, plus pierderea barajului cu CS Mioveni în urma căruia Hermannstadt a retrogradat în eșalonul secund și, implicit, nu a mai putut accesa banii din drepturile tv, sumă care se ridica, conform celor punctate în raport, la 1,2 milioane euro. 

 

Datorii de aproximativ 5,4 milione de euro

Conform Tabelului Provizoriu al Crențelor, Asociația Fotbal Club Hermannstadt are datorii solicitate din partea creditorilor de 28.454.592,80 lei, dintre care creanțele acceptate însumează suma de 27.348.955,60 lei. Principalii creditori sunt: DGRFP prin Administrația Județeana a Finantelor Publice cu 6.176.687 lei, respectiv Rotar Claudiu Bucur, fostul președinte al clubului, cu 5.079.045 lei. 

DECLARAȚII

„Documentele pentru licenţă sunt depuse până pe 30 aprilie. Până acum Hermannstadt nu are un plan de reorganizare aprobat, iar dacă până la 30 aprilie planul de reorganizare nu va fi aprobat, Hermannstadt nu va primi licenţă pentru participarea în Liga 1 şi atunci se zbat degeaba, intră în play-off degeaba, nu au nicio şansă de promovare”

Emilian Hulubei, președinte Asociația Fotbaliștilor Amatori și Non amatori din România (sursa Sptfm). 

„Planul de reorganizare va fi aprobat sută la sută luna aceasta”

Daniel Coman, președinte FC Hermannstadt (sursa Gsp.ro).