Mihăiţă Pleşan, 37 de ani, a fost nevoit să îşi întrerupă proiectele din China, din cauza izbucnirii pandemiei de coronavirus. Fostul internaţional român era parte a unui proiect care viza construirea a 5.000 de şcoli de fotbal pe întreg teritoriul Chinei. Într-un interviu acordat în exclusivitate pentru Playsport.ro, Pleşan a făcut o analiză a problemelor pe care le traversează sportul românesc.
Nu s-a ferit să atace implicarea politicului, dar şi lipsa investiţiilor. „Sportul românesc este în rahat”, este concluzia fără perdea a fotbalistului retras în 2015. Cu 213 meciuri la nivel de prima ligă, în România și Rusia, dar şi 9 selecţii în naţionala României. Pleşan a vorbit şi despre grupa „tricolorilor” din preliminariile pentru Campionatul Mondial din 2022. În care vom înfrunta Germania, Islanda, Macedonia de Nord, Albania şi Liechtenstein. Pe 28 aprilie 2004, Mihaiţă Pleşan marca un gol de generic chiar în poarta lui Oliver Kahn. Iar România obţinea o victorie istorică în faţa Germaniei, scor 5-1.
Salut, Mihai! Ce mai faci?
Sunt acasă, alături de familie. Mă bucur de vacanță și voi vedea după anul nou cu alte planuri. Există posibilitatea de a mă întoarce în China, pentru a continua activitatea de acolo. Sau ar mai fi o variantă să deschid o școală de fotbal aici, în București.
Activitatea ta din China a fost întreruptă chiar de izbucnirea pandemiei de coronavirus. Cum a fost pentru tine acolo?
Nu m-a prins în China startul pandemiei. Venisem în țară anul trecut, în octombrie. Și urma să mă întorc în luna ianuarie, după Sărbători. Dar nu a mai fost cazul pentru că se închisese tot. Oricum, la ei lucrurile stau mai bine acum. Se joacă deja cu suporteri, situația este sub control. Mie unul nu mi-a fost deloc greu să mă acomodez în China. Am avut multe lucruri de făcut, m-am concentrat pe proiectele mele. Oricum, în fotbal trebuie să te adaptezi repede. Ai mereu bagajele făcute să schimbi orașul, țara.
Cum ți se pare grupa din care face parte România în preliminariile pentru Campionatul Mondial?
România a avut ghinion la tragerea la sorți. Cine spune altceva, ori nu uită la fotbal, ori glumește. Este o grupă foarte grea, este clar că suntem outsideri. La primul loc nici nu prea ai cum să speri. Rămâne să ne luptăm pentru locul 2 cu Islanda și Macedonia de Nord. Două echipe care sunt calificate la Euro 2021. Sper să reușească Mirel Rădoi să facă o minune.
Nu ne-am calificat la Euro, dar măcar suntem parte din organizare…
Da, mai primim și noi câte o competiție. Dar care oricum nu se va mai ține în București. O să vedeți că România va pierde organizarea Euro, lucrurile sunt deja stabilite din ce informații mai am și eu.
E clar că nu ești prea optimist legat de situația fotbalului românesc.
Păi trebuie să fim realiști. Ăsta este adevărul. Ce a facut CFR Cluj anul trecut și chiar și anul ăsta este o mare realizare. Când tu aștepți doar să îți intre banii de la televiziuni ca să mai plătești niște salarii restante. Că asta se întâmplă acum în fotbalul românesc. Și vrei după aia să te lupți cu ăia care investesc zeci și sute de milioane de euro. Sportul românesc nu va mai conta. Păi uită-te unde s-a ajuns cu gimnastica, unde s-a ajuns cu handbalul. Eu spun mereu ce văd și ăsta este adevărul. Sportul românesc este în rahat. Nu e lipsă de talent, ci de oameni care să organizeze.
Și care este soluția?
Să fie lăsați oamenii care au experiență în domeniul lor să își facă treaba. Și fără să intervină politicul. Eu am fost în discuții să vin la niște echipe din Liga 1, dar voiam mână liberă să iau deciziile. Lasă-mă pe mine să mă ocup și, dacă nu îndeplinesc obiectivul, eu sunt primul care plec. Nu e nicio problemă. Dar au fost de fiecare dată anumite lucruri care nu mi-au plăcut. Pai uitați-vă că mare parte din banii din fotbal vin de la primării.
Dar în condițiile în care patronii nu bagă bani, ar fi și mai mare dezastru fără banii de la primării
Bun, că primăriile vor să se implice e foarte bine. Dar nu merge așa: ‘Eu sunt primarul, eu sunt șeful’. Tu fii la primărie! Trebuie lăsați oamenii care au o experiență în domeniul ăsta. Uitați-vă la Ungaria, că lumea râdea de Viktor Orban. Dar hai să vedem cum stă Ungaria în sport. Se vede clar că la ei lucrurile merg în direcția potrivită. Și iată că s-au calificat la Euro, iată că au echipă în Champions League, pe Ferencvaros. Și se vinde și un jucător tânăr din naționala lor în Bundesliga, pentru 20 de milioane de euro (n.r. – ungurul Dominik Szoboszlai, 20 de ani, va fi transferat de RB Leibzig de la RB Salzburg, în luna ianuarie). Am un fost coleg care este în staff-ul unei echipe din 2. Bundesliga. Păi au condiții mai bune decât în prima ligă din România, ca salarii, infrastructură, tot.
Sunt probleme vechi în România, dar cum se face că înainte mai scoteam câte un rezultat bun în fața unor echipe mai bine cotate de afară
Păi în vremurile alea, condițiile erau chiar la un nivel mai jos. Și banii mai puțini. Dar toate echipele mari aveau centre pentru copii și juniori. Și exista și campionatul pentru tineret speranțe, care ajuta foarte mult. Antrenorii veneau și vedeau acolo, un Pleșan, un Popescu, un Ionescu. Și așa primeau și cei tineri șansa să joace. Acum cine îi mai vede? În plus, unii jucători consacrați mai veneau să joace acolo, alături de cei tineri, după o accidentare. Și vă dați seama ce motivație era pentru fotbaliștii ăia tineri. În ziua de azi își face cine vrea și cine nu vrea școală de fotbal. Nu mai contează dacă ai o experiență în domeniu sau nu. Ia Gigel 10 mingi și gata, și-a deschis club. Iar apoi te trezești că înjură copiii pe la meciuri. De ajung să nu mai aibă chef de fotbal până la 12 ani.
Ai spus că ai fost în discuții cu unele echipe din Liga 1. E vreo șansă să ajungi totuși la un acord în viitorul apropiat?
Eu vreau să mă implic, dar vreau să am putere de decizie în proiect. I-am scris și ministrului Ionuț Stroe, dar nu am primit niciun răspuns de la dânsul. Eu chiar vreau să ajut sportul românesc.
Despre ce i-ai scris?
Era vorba despre un proiect pentru sprijinirea sportivilor de performanță după ce își încheie carierele. Și aici nu vorbim numai despre fotbal. Sunt foarte mulți sportivi care rămân fără nicio sursă de venit după retragerea din activitate. Vorbim despre oameni care ajung în depresie, au mari probleme. Sunt teste făcute în acest sens. Trebuie să încercăm să ajutăm, dar se pare că nu există interes.
Încă mai avem sportivi de top, ca Halep, Neagu….
Da, și când văd că și ei sunt criticați de câte unii, și ăștia puțini pe care îi mai avem. Îmi vine să sparg televizorul când văd că este criticată Simona Halep. Sau când îl mai critică lumea pe Hagi. Ceea ce fac sportivi ca ea, Cristina Neagu și câțiva alții este un miracol. Dacă ne uităm la ce nivel a ajuns sportul românesc. La sărăcia în care s-a ajuns, sportul ar fi o mare satisfacție, o mândrie că putem să obținem și noi rezultate mari. Dar este din ce în ce mai greu.
Cum ți se pare tot ceea ce se întâmplă la Dinamo?
Eu am spus din momentul în care am văzut jucătorii pe care i-au adus că s-ar bate la campionat dacă ar ține acest lot de jucători. Dacă nu anul ăsta, anul viitor erau sigur sus acolo, la titlu. Și vorbim despre niște jucători de nivelul ligii a doua din Spania. Dar care ar face legea în România. Trebuie să fim realiști. Și chiar mă bucuram, pentru că dacă ar fi fost un proiect serios la Dinamo, ar fi fost o obligație și pentru celelalte cluburi să își reconsidere strategia.
Dar…?
Dar dacă nu vin bani acolo, ce să te mai gândești la proiecte și alte lucruri de genul ăsta. Numai în România se poate să vină cineva și să ia un club ca Dinamo fără să îl întrebe nimeni nimic despre planurile lui. Și mă doare să o spun, pentru că eu sunt mândru că sunt român. Și pe unde am fost în lume am încercat să țin steagul sus pentru România. Dar trebuie să spunem lucrurilor pe nume. Păi nu vedeți că meciurile din Liga 1 se joacă pe stadioane goale. Și mă refer la ce se întâmpla înainte de restricțiile legate de pandemie. 40 de oameni în tribune, așa e la Liga 1. Eu nu am trăit niciodată așa ceva, indiferent unde am jucat. Și la antrenamente aveam mai mulți spectatori în tribune.
Ce părere ți-a lăsat cazul Colțescu?
Păi și acolo am rămas uimit cât de repede au sărit unii români pe el. A fost apărat mai degrabă de străini. Am văzut că Ministrul Sporturilor deja își cere iertare. Păi de ce face asta? Că nici măcar nu a dat UEFA vreo decizie că e vinovat. Și eu chiar cred că nu va primi o sancțiune dură. Mai ales că vor trebui sancționați și cei de la Bașakșehir. Dacă era ceva dur, o dădeau până acum. Probabil așteaptă să se mai liniștească apele.