EXCLUSIV. Naționalele Ucrainei, așteptate în România! FRF a propus deja vecinilor să joace la noi! Toate detaliile și ce meciuri putem găzdui

Dumitru Adrian / 25.02.2022, 16:51
EXCLUSIV. Naționalele Ucrainei, așteptate în România! FRF a propus deja vecinilor să joace la noi! Toate detaliile și ce meciuri putem găzdui

Astăzi, Comitetul Executiv UEFA a luat primele decizii care vizează fotbalul în urma războiului din Ucraina. Dincolo de mutarea finalei Ligii Campionilor la Paris, o hotărâre cu efecte majore a forului continental este aceea că naționalele și cluburile din Ucraina și Rusia nu vor mai disputa partide pe teren propriu în viitorul apropiat.

Vestea-bombă pe care Playsport o aduce în exclusivitate: naționalele Ucrainei au primit deja invitația de a juca în România! Ce partide se așteaptă să găzduim și cum s-a ajuns aici?

Reacție imediată a lui Răzvan Burleanu

Președintele FRF a participat în această dimineață la ședința Comitetului Executiv UEFA în care s-au luat deciziile, fiind membru al organismului în urma alegerii sale în Consiliul FIFA.

Imediat după comunicarea oficială a concluziilor întâlnirii extraordinare, Răzvan Burleanu a discutat deja cu omologul său ucrainean și a prezentat federației din statul vecin abordarea FRF. Astfel, FRF are toată deschiderea și e dispusă să asigure tot sprijinul necesar astfel încât partidele echipelor naționale ale Ucrainei de pe teren propriu să fie organizate pe pământ românesc! Indiferent de numărul acestora și de perioada până la care măsura UEFA va fi în vigoare, forul european neprecizând un termen pentru aplicarea ei.

Este foarte probabil ca federalii din Ucraina să aleagă varianta românească! Și aici sunt mai multe argumente. Atât pentru că relațiile dintre cele două instituții sunt foarte bune, dar și pentru că distanțele ar fi mult mai mici, naționalele ucrainene ar putea beneficia inclusiv de o atmosferă pozitivă în tribune, iar suportul logistic și organizatoric oferit de FRF este unul important. Propunerea FRF a fost imediată și printre primele inițiative de ajutor pentru federația vecină!

Ce partide se pot juca în România

Cronologic, primul meci ar putea fi pe 29 martie, Ucraina-Franța în preliminariile EURO 2023 la nivel Under 21. Meciul era inițial programat la Lvov. Data ar fi liberă pentru stadioanele din țară din punct de vedere al reprezentativelor României, pentru că în aceeași zi, atât tricolorii mari cât și cei U21 joacă în deplasare. Iar cu o zi înainte joacă România U20, tot în deplasare.

La nivelul naționalei feminine, Ucraina-Scoția (8 aprilie) și Ucraina-Ungaria (12 aprilie), în preliminariile Cupei Mondiale, s-ar putea juca tot la noi.

La futsal, Ucraina U19 trebuia să fie gazdra grupei de Main Round pentru EURO, în care mai joacă Belgia, Moldova și Andorra. Meciurile sunt programate pe 16-19 martie. Dacă o altă echipă din grupă nu va primi organizarea, rămâne tot varianta România.

Totodată, orice alte partide amicale ale naționalelor, masculine, feminine și de futsal, juniori sau junioare, pe care Ucraina le-ar putea disputa începând cu 1 martie.

La nivel de primă reprezentativă, Ucraina are programat în martie primul baraj pentru CM 2023 din Qatar. Duelul într-o singură manșă, cu Scoția, se joacă în deplasare. Dacă Ucraina se va califica, va juca ultimul baraj tot în deplasare, cu Austria sau Țara Galilor. Chiar și debutul campaniei de Liga Națiunilor, în vară, înseamnă două prime partide în deplasare pentru ucraineni.

Dacă, însă, situația critică va continua, primele meciuri pe teren propriu ale Ucrainei la nivel de seniori pe care România le-ar putea găzdui ar fi Ucraina-Armenia (11 iunie) și Ucraina-Irlanda (14 iunie) în Liga Națiunilor.