EXCLUSIV. Povestea celei mai de succes românce din Qatar: a început ca ospătăriță, iar acum învârte milioane de dolari. ”Vreau să mă întorc acasă, să cresc găini și să cultiv roșiile mele în curte”

Justin Gafiuc 02.12.2022, 18:37
EXCLUSIV. Povestea celei mai de succes românce din Qatar: a început ca ospătăriță, iar acum învârte milioane de dolari. ”Vreau să mă întorc acasă, să cresc găini și să cultiv roșiile mele în curte”

Comunitatea de români din Qatar numără circa 3.000 de suflete. Sunt oameni stabiliți aici de multă vreme sau veniți mai recent, cu joburi în energie, telecomunicații, educație, industria petrolieră, sport, transport.

Sau imobiliare, cum e cazul Alinei Dumitrașcu Gomotirceanu, a cărei poveste de viață e însăși întruchiparea succesului. „Sunt în Qatar de 18 ani. Am venit pentru câteva luni și uite-mă încă aici!”, își începe istorisirea fata plecată din Băileștiul lui nea Mărin. 

Vicepreședinte de vânzări pe toată zona arabă

Facem o plimbare pe patru roți prin Capitală, Alina conduce un Jaguar trăznet, iar în jurul nostru salba de turnuri de pe Corniche și din Pearl, cartierul exclusivist din Doha, strălucește sub soarele amiezii. Românca e în prezent vicepreședinte de vânzări pe toată zona arabă, plus Pakistan al uneia dintre cele mai mare corporații internaționale care se ocupă de birouri flexibile, IWG, cu brandul Regus în portofoliu.

Gestionează lunar bugete de milioane de euro, călătorește extrem de mult, iar standardul de viață pe care și-l permite împreună cu soțul său e unul pe măsură. ”Cred că una dintre cele mai extravagante vacanțe a fost la Burj-Al-Arab, unde am cheltuit mulți bani în Dubai. Mulți bani cheltuiți degeaba, a fost un lucru pe care nu l-aș mai repeta”, subliniază Alina.

”Am vândut întâi echipamente industriale de curățenie”

Evident, începuturile au arătat însă cu totul altfel. A lăsat în urmă în țară facultatea de Drept și a pornit într-o aventură de viață, ruptă din O mie și una de nopți.

”Am venit prima dată ca ospătăriță. Am lucrat inițial la Clubul Diplomatic, iar după câteva luni mi-am găsit de muncă în vânzări. Nu știam absolut nimic despre acest domeniu, dar am intrat cu ochii închiși în această nebunie, la o companie britanică. Vindeam echipamente industriale de curățenie, iar ulterior am ajuns la imobiliare, cam în urmă cu 12-13 ani”, detaliază olteanca.

Detaliază: ”Venind în zona asta acum aproape 20 de ani, a fost un șoc cultural. Pentru mine, ca și european, venind în țară arabă, dar și pentru ei față de noi, europeni. A fost ciudat să ne acomodăm la un stil de viață total necunoscut. Acum e o nebunie, toți vor să vină în Qatar. Arabii și noi, ca români, avem același sânge. Suntem oameni pasionali”.

”În Qatar, a conduce un Jaguar e ca și cum ai o Dacie în România”

Și continuă: ”Vreau ca lumea să înțeleagă că totul s-a petrecut în 18 ani. Sunt zile în care muncesc 18-19 ore pe zi. Muncesc mult, nu este simplu. Aici nu interesează pe nimeni câte diplome ai. Dacă muncești, vei fi apreciat și vei ajunge undeva. Da, am ajuns, după atâta timp, să avem un stil de viață foarte confortabil din punct de vedere financiar, să ne permitem niște vacanțe mai extravagante sau să conducem niște mașini mai scumpe, probabil, pentru România. Dar un Jaguar în Qatar este ca o Dacia în România”.

Admite: ”Am avut mașini și case mult mai scumpe la început, până când am realizat că lăsăm banii în țara asta. Cu timpul, am mai redus din cheltuieli și trăim destul de confortabil, chiar dacă și acum plătim și dublu sau triplu pentru niște lucruri de care nu avem neapărat nevoie”.  

”Am fost șocați de valul de hate la adresa Qatarului”

A fost și este conexată la operațiunile Mondialului prin prisma faptului că multe companii care lucrează aici pentru CM au închiriat birouri în clădirile IWG, gestionate complet la nivel de vârf chiar de Alina. Inclusiv FIFA a preluat câteva spații pentru diferite activități în turnurile companiei imobiliare britanice.

Comentează subiectele sensibile din jurul CM:

”Am fost șocați de acest val de hate împotriva Qatarului înainte de începerea campionatului. Sunt de atâția ani aici, am lucrat și în construcții. Nimic nu e perfect, dar vii în țara asta, respect-o. Nu e o țară care-ți impune multe chestii pe care nu trebuie să le faci.

Comportă-te normal, vii ca un fan, să te bucuri de această experiență o dată în viață. De ce te preocupă altceva? Sper să li se schimbe mentalitatea multora după ce o să vină și o să experimenteze această țară extraordinară, care oferă chestii frumoase, nu doar această media negativă. Nu este totul perfect. De acord! Totuși, în 12 ani de zile, țara aceasta a construit totul pentru a organiza acest Campionat Mondial. Bravo lor!”. 

Susține Spania la Mondiale

Deși a avut acces la bilete la o grămadă de partide, n-a apucat până acum să vadă niciun joc de pe stadion. Mondialul o ține în priză la job, ”sunt zile în care n-am timp nici să respir, cum se spune. Poate merg la o semifinală sau la finală”.

Nu se sfiește să spună că are alura unui zbir în companie. Când intri împreună cu Alina pe culoarele spre birourile sale, toată lumea se aliniază și se pune la dispoziție în secunda zero. La acest nivel, evident, zăhărelul funcționează mai puțin decât disciplina de fier, iar cifrele, indicatorii de performanță ai companiei, nu se adună cu doar cu mângâieri pe creștet, ci și cu ton mai înalt sau bătut cu pumnul în masă.

Se întoarce însă la Mondial, spune că e o mare susținătoare a Spaniei, ”chiar dacă toată lumea vorbește aici doar despre Brazilia și Argentina la titlu”.

 

”Aș vrea să fiu picătura care va aduce un pic de schimbare acasă”

Cum se vede România de la distanță? ”În continuare foarte multă birocrație, corupție, șpăgăreală, dar și un optimism veșnic al românului. Asta e ceea ce ne salvează de fiecare dată”. 

Chiar dacă în Qatar trăiește la un nivel extrem de înalt, nu ascunde că vrea să se întoarcă acasă. Să se stabilească într-un final tot în România. ”Când îi zic maică-mii că vreau să vin să cresc o găină, să pun roșiile și castraveții mei în grădină, râde. Și o să vin să fac toate aceste lucruri pentru că-mi doresc. Ajungem la nivelul la care viața corporatistă, viața printre străini, te face să-ți dorești să te întorci la lucrurile de bază”. 

Și încheie: ”Vreau să încerc să fiu acea mică picătură care să contribuie la o schimbare în România. Asta trebuie să facem noi, românii, care ne întoarcem acasă. Trebuie să încercăm să contribuim într-o mică sau mare măsură pentru o schimbare în țară”.

Tags:
Urmăriți Playsport.ro și pe

CLASAMENT PLAY-OFF SUPERLIGA
# Echipa M V E Î Gol. Pct.
1FCSB1052312:1149
2CFR 1907 Cluj1061319:1446
3Universitatea Craiova1061318:1444
4Farul Constanta1042419:2036
5Sepsi OSK Sfantu Gheorghe1033417:1734
6Rapid1011813:2232
CLASAMENT PLAY-OUT SUPERLIGA
# Echipa M V E Î Gol. Pct.
1Uta Arad952215:1137
2Oţelul961211:736
3AFC Hermannstadt942313:734
4Universitatea Cluj933312:1033
5Petrolul Ploiesti93248:1429
6Politehnica Iasi93157:827
7Dinamo Bucuresti924310:1225
8FC Botosani942311:1125
9FC Voluntari924311:1024
10U Craiova 194891358:1622