EXCLUSIV. Președintele Chindiei, Marcel Ghergu, aruncă în aer ”subiectul CSA Steaua”: ”Nu vom juca barajul cu ei, ci cu Chiajna sau Slobozia. Sunt în impas cu promovarea și pentru sezonul viitor”

Justin Gafiuc / 12.05.2022, 18:06
EXCLUSIV. Președintele Chindiei, Marcel Ghergu, aruncă în aer ”subiectul CSA Steaua”: ”Nu vom juca barajul cu ei, ci cu Chiajna sau Slobozia. Sunt în impas cu promovarea și pentru sezonul viitor”

CSA Steaua va termina pe locul 4 play-off-ul din L2, nu se împacă deocamdată cu soarta de a nu fi acceptați la promovare din cauza statutului juridic al clubului, iar conducerea și suporterii se agită pe ultima sută de metri să schimbe situația, inclusiv cu perspectiva unui proces la TAS. Trupa MApN insistă că trebuie să joace oricum barajul, unde ar urma să întâlnească pe Chindia Târgoviște.

Președintele dâmbovițenilor, Marcel Ghergu, fost membru în Comitetul Executiv FRF, e convins însă că echipa pe care o conduce nu are cum să întâlnească în baraj pe CSA Steaua:

”Noi ne pregătim pentru un meci fie cu Chiajna, fie cu Slobozia, după cum se va decide în ultima etapă din liga secundă. Din punctul meu de vedere, lucrurile sunt clare. Legal, Steaua nu are dreptul de a disputa această partidă, pentru că nu întrunește condițiile de a primi licența pentru prima divizie”.

”Ar fi extraordinar ca echipe ca Steaua să evolueze în Liga 1”

Completează: ”Mi-aș dori ca formații precum Steaua să joace în liga întâi. Ar fi extraordinar pentru fotbalul românesc să reunească la vârful competiției cât mai multe cluburi cu tradiție și branduri puternice. Dar regulamentul spune altceva acum în cazul Stelei. Dacă însă FRF le va permite să dispue barajul, n-avem nicio problemă”.

”Mi se pare însă că CSA Steaua pierde acum timpul cu tot felul de demersuri inutile și, de fapt, caută doar să forțeze nota pentru a determina schimbarea Legii Sportului și a regulamentelor, care împiedică mometan clubul să acceadă în Liga 1. Prin eventuala modificare, să-și deschidă sezonul viitor calea spre o potențială promovare”, mai spune Mrcel Ghergu.

Formulează apoi o ipoteză spectaculoasă: ”Cred că în acest moment ei sunt într-un mare impas însă inclusiv cu promovarea pentru anul viitor, dacă nu se va umbla pe Legea Sportului. Nu mai au timp fizic să-și schimbe organizarea juridică din drept public în drept privat”.

”Nu poți să spui după etapa a șaptea că ești de drept privat, nu de drept public”

Explică: ”E necesar să te înființezi din nou, să scoți un alt Certificat de Identitate Sportivă, să iasă hotărârea judecătorească de schimbare a statutului, să obții un aviz din partea FRF. Trebuie să se rupă de CIS-ul Armatei, unde funcționează atâtea secții, și să obțină un CIS independent pentru fotbal. Sunt pași care-ți mănâncă niște luni de zile”.

”De exemplu, Argeșul a fost în aceeași situație, dar au dat drumul la procedurile juridice prin februarie ca să fie gata în iunie. Când se înscriu în Liga 2 pentru sezonul viitor, ar trebui să aibă operată deja această reorganizare. Ea nu se poate face în timpul campionatului, adică să vii după etapa a șaptea că nu mai ești de drept public, ci te-ai transformat în drept privat”, afirmă șeful Chindiei. Sezonul viitor din L2 va începe foarte repede, undeva la jumătatea lunii iulie.

”Nu sunt convins că MApN ar mai avea cum să finanțeze Steaua pe alt CIS”

Ghergu aduce și alt argument: ”Mai e la mijloc încă o chestiune de finețe juridică. Nu știu dacă Ministerul Apărării are dreptul să se asocieze la constituirea unei asociații de drept privat, la un ONG, astfel încât să aibă mai departe pârghiile pentru finanțare. O Primărie sau un Consiliu Județean dispun de aceste mecanisme, dar nu sunt convins că MApN sau orice minister, la modul general, are la îndemână aceleași resorturi legale”.