EXCLUSIV. Președintele lui Sepsi, Cornel Șfaițer, lansează temele fierbinți ale începutului de an: ”Ar trebui ca jucătorii din Liga 1 să fie obligatoriu vaccinați pentru a putea fi folosiți. Păun și Ninaj sunt de vânzare doar pentru un milion de euro fiecare”

Justin Gafiuc 02.01.2022, 11:06

În nordul Moldovei, la Vorona, președintele lui Sepsi, Cornel Șfaițer, are cartierul general al familiei și afacerilor sale. Comuna situată la 20 km de Botoșani e faimoasă cu precădere prin mănăstirea cu același nume, unde a viețuit în perioada interbelică viitorul patriarh Teoctist, iar în perioada comunistă chiliile au ajuns depozite de cereale pentru CAP-uri. Aici, aproape de locul în care se agață harta în cui, Șfaițer își petrece Sărbătorile și trage pentru momente de respiro printre sute de deplasări prin țară în interesul lui Sepsi sau al propriilor business-uri.

 

* Povești din localitatea de baștină, Vorona, unde în fiecare 31 decembrie sprijină organizarea unui festival al tradițiilor de iarnă

* De unde provine pasiunea pentru Dinamo, cum acționează în programul DDB după demiterea lui Rednic și de ce Stoican i se pare o alegere riscantă

* Ce greșeli s-au comis la Sepsi înaintea începerii sezonului și care sunt cele mai mari salarii la clubul din Covasna

* Numele surpriză propuse pentru postul de selecționer și cum amendează refuzul lui Dan Petrescu de a prelua naționala

* De ce crede că sezonul actual e deja acontat de CFR Cluj și care apreciază că e marele minus al Craiovei lui Rotaru

* Cine sunt cei mai serioși jucători cu care a lucrat și ce sporturi riscante a practicat în tinerețe: ”M-am întors acasă cu ochiul umflat”

 

– Domnule Șfaițer, sunteți originar din Vorona, aproape de Botoșani, povestiți-ne, vă rog, câteva lucruri despre comuna faimoasă în România prin faptul că e singura cu 17 biserici!

– E o zonă superbă, unde revin de fiecare dată cu drag pentru a mă simți bine alături de familie și de prieteni. Iarna e un peisaj minunat, o atmosferă extraordinară și de fiecare dată pe 31 decembrie avem un festival de tradiții și obiceiuri populare, care transformă Vorona în capitala județului. Îi susțin în fiecare an pe cei care se implică în această sărbătoare. Aici am copilărit, aici am o parte din afaceri, cu mulți angajați.

Clopotele bisericii gravate cu numele lui Șfaițer

– Am remarcat că la biserica din centrul comunei sunt două clopote pe care e gravat inclusiv numele dumneavoastră în calitate de donator.

– De mic am fost apropiat de zona aceasta religioasă și e normal să ajutăm parohia. În anii ‘60, bunicul a lăsat lucrări superbe în lemn la Mănăstirea Vorona, familia a avut legături puternice, de suflet, cu biserica.

– Organizați aici la un moment dat și partide de old-boys, la care aduceați o mulțime de foste glorii dinamoviste, dată fiind simpatia dumneavoastră de notorietate pentru ”câini”.

– Am o bază cochetă, cu două terenuri și o sală de sport, unde am organizat inclusiv partide amicale pentru FC Botoșani, Poli Iași, Suceava, FCM Bacău. Iar pentru meciurile de old-boys am invitat aici nu doar foști mari dinamoviști, precum Andone, Mateuț, Augustin sau Orac, ci și alte nume importante, gen Geolgău sau Vlădoiu. Chiar în perioada asta lucrez să-mi amenajez o sală specială cu amintiri din fotbal, un loc în care să mai stau la povești cu prietenii, să mai vedem împreună un meci.

 

”Nu mă retrag din programul DDB”

– De unde provine pasiunea pentru Dinamo?

– Din vremea adevăraților ”câini”, în frunte cu frații Nunweiller și Dinu. M-am atașat de acest club din perioada fotbalului spectacol produs de Dudu Georgescu și Dumitrache, am prins în perioada liceului, la Brăila, marea campanie europeană de la începutul anilor ‘80. Am fost pe stadion cu Dinamo Minsk, cu Liverpool. Pentru că situația financiară îmi permitea, călătoream mult pentru a vedea live cele mai importante partide. Am venit pe vechiul ”23 August” inclusiv la celebrul cuplaj din 1985, când au fost aproape 100.000 de oameni în tribune și pe pista de atletism, până aproape de teren.

– Sunteți membru Elite DDB, un program în regres după demiterea abruptă a lui Rednic. Vă retrageți și dumneavoastră?

– Nu. E păcat însă pentru ceea ce se întâmplă. Nu-mi închipuiam niciodată că Dinamo va ajunge într-o asemenea situație. Cred că a fost vorba și de neșansă, pentru că echipa a arătat un fotbal bun în majoritatea meciurilor, cu excepția celui cu Sepsi, când au fost depășiți la toate capitolele. S-au comis greșeli, au venit jucători nepregătiți, doar să fie la număr. Cu o pregătire serioasă de iarnă, îmi doresc să traverseze perioada de criză, dar nu va fi ușor.

”Stoican nu prea a mai adunat rezultate”

– A fost o eroare îndepărtarea lui Rednic?

– Mircea putea redresa echipa, chiar dacă s-au creat anumite tensiuni. Jucătorii nu suportă criticile, probabil a existat și un dezechilibru în vestiar. Asta s-a simțit din afară.

– Vi se pare salutară numirea lui Stoican?

– Să dea Dumnezeu să reușească, dar nici Stoican nu are prea multă experiență. Nu prea a lucrat la un nivel înalt în ultima parte a carierei sale. A prins un sezon bun în precedentul său mandat, când era acolo Anghelache și a avut parte inclusiv de un lot ofertant. Dar nu prea a mai adunat rezultate în trecutul apropiat.

– Înainte să acceptați propunerea de la Sepsi, ați purtat discuții pentru a veni în conducerea lui Dinamo. Vă felicitați acum că ați refuzat?

– Am o oarecare undă de regret, dar timpul și afacerile nu-mi permiteau să fac acel pas. Mi-era greu să stau 4 zile la Botoșani și 3 zile la București. Dinamo e un club foarte greu.

”Am greșit în vară la capitolul transferuri”

– După un parcurs în creștere, Sepsi era un club creditat la începutul sezonului chiar cu șanse de a se implica în lupta pentru titlu ca potențială surpriză. Realitatea e însă alta. Ce explicații ar fi?

– S-au făcut lucruri formidabile la Sepsi în cinci ani de Liga 1. Iar cel mai important e arena de patru stele, o bază superbă, cu condiții de excepție, așa cum ar trebui să existe în toate colțurile țării. Echipa a intrat în play-off, a jucat o finală de Cupă, am ajuns în cupele europene. Am produs un fotbal atractiv. Din păcate, am greșit în mercato la achiziții. Ne-am despărțit și de prea mulți jucători. În plus, paradoxal, Europa ne-a dat peste cap. Au existat și accidentările lui Vașvari, Golofca și Istvan Fulop. Dar după eliminarea nedreaptă cu Trnava, la penalty-uri, am văzut cum băieții au căzut psihic și mi-a fost teamă de o cădere, de care n-am scăpat.

– E o revenire însă cu Bergodi?

– Da. Am încheiat cu o prestație excelentă contra lui FCSB. Doar ghinionul ne-a împiedicat să nu batem. O victorie ne-ar fi crescut optimismul pentru un loc în play-off. Suntem însă în grafic, ne luptăm și pentru semifinala Cupei României, competișie care ne poate duce din nou în cupele continentale.

– Unde a greșit Leo Grozavu, înlăturat după o serie de tensiuni și rezultate slabe?

– Toți am greșit. N-am fost atenți la jucători în vară. De exemplu, am crezut prea mult în slovenul Rep, pe care-l vedeam capabil să devină cel mai important jucător al lui Sepsi. Am suferit la capitolul achiziții, s-au creat anumite tensiuni. Leo își dorea mai mult, știm cât e de ambițios. Ne-am despărțit însă în condiții amicale. În schimb, au ieșit la rampă un Păun, un Dumitrescu. Știți bine că, în privința primului, s-a vehiculat incluisv informația transferului său la FCSB, chiar în ziua jocului. A arătat însă tărie de caracter și a știut cum să meargă mai departe. E un băiat care va ajunge în scurt timp la naționala mare, iar eu sunt un tip care în general nu prea mă înșel. Și despre Moruțan am spus același lucru când venise la Botoșani, iar timpul mi-a dat dreptate.

”Vom lua maximum trei jucători, preferabil polivalenți”

Dar pentru Păun sunt demarate negocieri cu FCSB? Și Ninaj era în cărți, nu?

– Nu ascund că există interes pentru cei doi, dar nu ne vom dispensa de ei decât dacă va apărea o ofertă de nerefuzat financiar. E clar că unul dintre punctele slabe în acest moment e compartimentul defensiv, așa că suntem în primul rând în căutarea unui stoper. Mitrea și Ninaj sunt amândoi la limită cu cartonașele galbene, ne mai așteaptă nouă etape complicate în sezonul regulat, trebuie să ne întărim acolo, nicicum să vindem.

– Ce ar însemna o ofertă ieșită din comun?

– Un milion de euro pentru fiecare! Păun va crește și va justifica banii ăștia în viitor. E un jucător interesant.

– Aveți opt jucători care termină contractele în vara lui 2022, între care Tincu, Aganovici, Luckassen, Vașvari, Fulop sau Eder Gonzales. Jumătate de echipă. Nu e riscant să lăsați atâția oameni în suspans pentru ultimele șase luni de contract?

– Pe Eder Gonzales scoateți-l de pe listă! E rezolvat! Nu vom lăsa însă totul pe ultima sută de metri. Vom demara în scurt timp discuțiile.

– Ce ținte aveți pe linie de achiziții?

– Nu mai mult de doi-trei jucători, pentru că echipa chiar a arătat din ce în ce mai bine la ultimele partide. Ne-ar interesa însă fotbaliști polivalenți, așa cum e Aganovici, care a intrat până și în poartă sezonul ăsta.

”Cel mai mare salariu la Sepsi e până în 10.000 de euro”

– Au fost reale contactele cu Petrescu și Boloni înainte de a bate palma cu Bergodi?

– Nici vorbă de Petrescu, dar cu Boloni au existat contacte. A discutat domnul Diozsegi, dar nu s-a concretizat nimic. Trebuie să admit că Petrescu era și foarte greu accesibil financiar, cu toate că Sepsi e un club stabil, cu un buget bine structurat, depășit doar de FCSB, CFR și U Craiova.

– Cam pe la ce nivel e cel mai mare salariu la Sepsi?

– Până în 10.000 de euro. Sunt salarii normale pentru Liga 1, adică majoritatea între 4.000 și 8.000 de euro, așa cum există nu numai la Sepsi. Sigur, nu sunt la fel de atractive precum la FCSB sau CFR, dar încercăm să ne situăm într-o zonă în care să putem fi în concurență cu cei cu bugete mari pentru anumiți jucători.

– Spuneați mai devreme că-l știți bine pe Moruțan de la Botoșani. Cum vi se pare acum parcursul lui destul de oscilant de la Galata?

– Merita mai multe șanse. A evoluat foarte bine în anumite meciuri, dar ar fi trebuit să i se dea mai multă încredere. Chiar am urmărit prestațiile lui de la Istanbul. Cred că poate mai mult. Înțeleg că acum se vehiculează un împrumut la o altă echipă. Dar sunt convins că va crește, se va maturiza. A trebuit să treacă deseori și peste criticile publice ale finanțatorilor, la Botoșani și la FCSB, probabil că inclusiv din această a preferat să plece la prima ofertă serioasă apărută pe numele lui.

– Cum stați cu negocierile pentru vânzarea numelui noului stadion de la Sf. Gheorghe?

– Domnul Diozsegi se ocupă de acest subiect. Știu că sunt într-adevăr discuții pe tema asta și sunt sigur că se va găsi un partener al cărui nume să se regăsească în titulatura stadionului. E o arenă nouă, modernă, un club curat, dornic de perforamnță.

”A fost o glumă că Petrescu a refuzat naționala pe motiv de clauză cu CFR”

– Cum credeți că se va finaliza povestea asta cu selecționerul?

– E nevoie de un antrenor cu multă experiență. Asta s-a văzut în decursul timpului. Personal, am fost dezamăgit că Dan Petrescu a refuzat oferta FRF. E omul momentului, care știe să obțină rezultate. În plus, la națională ai posibilitatea să-ți alegi jucătorii, adică exact un subiect de care Petrescu s-a plâns mai mereu pe la cluburi, că nu are întotdeauna fotbaliștii doriți la dispoziție. Asta cu clauza mi s-a părut o glumă.

– O chestie în spatele căreia s-a ascuns?

– O glumă! Se putea negocia dacă dorea să vină la lot. Mă gândesc și la Pițurcă de ce nu s-a discutat și cu el, pentru că e liber. E un selecționer care a avut rezultate la națională. A făcut minuni. A apărut acum Liviu Ciobotariu. De ce nu? La fel, Andone.

– Susțineți scenariul că președintele Burleanu s-a folosit de Hagi, Răzvan Lucescu și Petrescu doar într-un joc de imagine, intuind că niciunul nu va accepta?

– Nu. Atâta vreme cât s-a deplasat personal la fiecare dintre ei, mi se pare că a dorit să convingă măcar pe unul. Chiar nu mă așteptam să refuze toți. Oricare dintre ei era îndreptățit să conducă naționala și ar fi reușit s-o revigoreze. Hagi ar fi fost acum la a doua experiență ca selecționer, după ce am ratat calificarea la barajul din 2001 cu Slovenia, când aveam un lot cu destule valori.

”E dezastru la juniori, viitorul arată negru”

– Vă inspiră încredere soluțiile Mutu sau Edi Iordănescu?

– Va trebui să-l susținem cu toții pe cel care va fi ales. Repet însă că varianta unui selecționer cu experiență ar fi ea optimă. Mutu și Edi sunt antrenori buni, care ar putea însemna o variantă viabilă pentru națională în viitor, dar acum îți trebuie un om cu rutină pe banca României.

– În 2022 sunt alegeri la FRF. Vedeți vreun contracandidat serios pentru Burleanu?

– Nici vorbă. E clar că Răzvan Burleanu va fi în continuare președintele federației. Victoria lui anterioară în fața lui Lupescu a fost atât de zdrobitoare, încât i-a descurajat pe toți să mai intre în competiție.

– Sunteți de acord cu cei care spun că fotbalul românesc a pierdut un tren important atunci când votanții l-au respins pe Lupescu?

– Nu știm cum ar fi fost cu Lupescu la FRF. Problema mi se pare însă că noi ne tot raportăm la echipele naționale, în timp ce adevăratele probleme sunt la nivelul cluburilor. Am dispărut complet din fotbalul mare, suferim crunt în Europa, nici măcar CFR Cluj n-a mai reușit să avanseze în competiții. FCSB a dispărut de mult din peisaj. Când formațiile de club vor reuși să se evidențieze în cupele continentale, când vom avea jucători la formații de top, atunci vom readuce rezultatele și la națională. Suntem cu toții vinovați că inclusiv la nivel de juniori e un dezastru. Viitorul mi se pare negru, pentru că știu ce e în țară, cam ce jucători vin din spate. Trebuie să vedem adevărul în față și să punem umărul pentru a construi ceva serios, trainic.

Top 3 fotbaliști serioși: Vașvari, Tincu, Bordeanu

– Spuneți-mi cei mai serioși trei jucători cu care ați lucrat de-a lungul anilor din postura de conducător?

– Doi dintre ei sunt azi la Sepsi. E vorba despre Vașvari și Tincu. Niște caractere formidabile, oameni care n-au păcălit fotbalul și au muncit enorm să ajungă aici. I-am luat de tineri, pe Vașvari din 2007, pe Tincu din 2008 și de atunci încoace am colaborat deseori. Al treilea ar fi Valeriu Bordeanu.

– Vă referiți la actualul secund al lui Petrescu la CFR?

– Da. Am avut ocazia să pun umărul la evoluția lui, m-am mândrit cu el când a jucat la echipele de top ale țării, FCSB, Craiova, Rapid, Dinamo, a luat titlul cu Urziceniul. A revenit la Botoșani la solicitarea mea pentru a ajuta la promovarea echipei în Liga 1, a acceptat să evolueze două sezoane și în eșalonul secund. Nu mi-a înșelat niciodată așteptările. Am avut mereu o relație specială, l-am și cununat.

”Ne apropiem de sută la sută procent de vaccinare la Sepsi”

– Cum stați cu vaccinarea la Sepsi?

– Suntem vaccinați cam în proporție de 80 la sută. Am discutat însă și cu băieții. Fiecare dintre noi circulă, cred că mergem spre un procent de vaccinare de sută la sută la Sepsi.

– În fotbalul internațional se dezvoltă rapid tendința cluburilor de a rezilia contractele jucătorilor nevaccinați, de a le diminua contractele. În Serie A vor avea drept de joc doar cei vaccinați cu schema completă. Vi se pare că LPF sau MTS ar trebui să intervină în același sens de a obliga sportivii să se vaccineze?

– N-ar fi rău dacă s-ar adopta o asemenea măsură. Aș susține-o. Sportivii intră în contact cu foarte multă lume și mi s-ar părea normal să existe această obligativitate.

”Sezonul e încheiat, CFR a luat deja titlul”

– CFR-ul e deja campioană?

– Da. Va fi greu pentru cineva să-i mai ajungă, chiar dacă s-au mai văzut minuni. E complicat însă pentru cei din spatele CFR-ului să-i mai depășească. Va fi probabil o cursă solitară spre titlu, mai ales că probabil se vor și întări în aeastă iarnă. Nu întâmplător a rămas Petrescu. Sunt convins că vor avea alt parcurs și în ediția viitoare a cupelor europene, pentru că de acolo vin banii cei mulți. În schimb, FCSB mizează în continuare pe vânzarea de jucători, pentru că domnul Becali e un foarte bun negociator.

– La Craiova, venirea lui Reghecampf părea să fie lovitura care va duce Universitatea în lupta pentru event. Realitatea e însă pe dos. Ce vi se pare că le-a lipsit?

– Am mai spus că, din punctul meu de vedere, le-a lipsit ceva în zona centrală, doi stoperi care să și iasă de acolo cu mingea, să construiască. Îmi pare rău pentru Craiova. Mihai Rotaru e un finanțator de succes și un om înnebunit după fotbal. E un club cu istorie, tradiție, suporteri, stadion, mulți oameni cu experiență în spate. În urmă cu doi ani au jucat cu titlul pe masă, chiar mi-am dorit atunci să câștige campionatul și le-am ținut pumnii. Dar n-au reușit. Cred însă că au învățat din greșeli și vor reveni în cărțile pentru campionat.

”M-am întors acasă cu un ochi vânăt”

– Știu că sunteți și vânător. Mai aveți timp să ieșiți la câte o partidă?

– Nu prea. Sunt vânător cu acte în regulă din 1996, în fotbal am început să mă implic din 1997. Mai ies uneori la o vânătoare prin zona Moldovei, pe zăpadă. Am tras și la capră neagră, dar nu sunt înnebunit după această activitate.

– E adevărat că în tinerețe ați făcut lupte și rugby?

– Da. În liceu, la Brăila. Acolo m-a recrutat un profesor la rugby la Progresul, fiindcă m-a văzut mai bine făcut. Dar nu prea am amintiri plăcute, fiindcă e foarte dur. Într-o vacanță de primăvară am venit acasă cu un ochi vânăt. Nu m-am ținut însă, pentru că am simțit că nu eram făcut pentru acest sport.

Urmăriți Playsport.ro și pe

CLASAMENT PLAY-OFF SUPERLIGA
# Echipa M V E Î Gol. Pct.
1FCSB1052312:1149
2CFR 1907 Cluj1061319:1446
3Universitatea Craiova1061318:1444
4Farul Constanta1042419:2036
5Sepsi OSK Sfantu Gheorghe1033417:1734
6Rapid1011813:2232
CLASAMENT PLAY-OUT SUPERLIGA
# Echipa M V E Î Gol. Pct.
1Uta Arad952215:1137
2Oţelul961211:736
3AFC Hermannstadt942313:734
4Universitatea Cluj933312:1033
5Petrolul Ploiesti93248:1429
6Politehnica Iasi93157:827
7Dinamo Bucuresti924310:1225
8FC Botosani942311:1125
9FC Voluntari924311:1024
10U Craiova 194891358:1622