EXCLUSIV. România, invitată să joace la Cupa Mondială, FRF a confirmat prezența! ”Tricolorii” vor merge pe urmele lui Cristiano Ronaldo, Benzema și Tevez

Justin Gafiuc 27.10.2022, 18:09
EXCLUSIV. România, invitată să joace la Cupa Mondială, FRF a confirmat prezența! ”Tricolorii” vor merge pe urmele lui Cristiano Ronaldo, Benzema și Tevez

România n-a mai prins niciun Mondial din 1998, de când Croația ne-a eliminat în optimile de finală ale turneului din Franța, 0-1 la Bordeaux. După 25 de ani, ”tricolorii” se vor întoarce însă în Hexagon la CM! Și, printr-o coincidență, vor evolua tot pe coasta vestică a țării, acolo unde s-a întrerupt povestea de dragoste dintre România și Mondiale.

De această dată însă, e vorba despre naționala U16, care, în perioada 2-10 aprilie 2023, va merge la MiniMondial, o întrecere juvenilă de top, găzduită de Montaigu și împrejurimi, într-o țesătură de mici stadioane situate într-o zonă aproape de Nantes.

N-am mai participat din 1979, cu ”Regele” pe teren

FRF și-a dat deja acceptul să participe cu reprezentativa de profil. Evident, nu există preliminarii, tabloul se construiește doar pe bază de invitații, dar turneul pornit în 1973 a devenit deja o anticipare a marelui Mondial prin prisma jucătorilor trecuți prin competiție. De-a lungul anilor, aici au evoluat fotbaliști care au scris sau încă scriu istorie. O listă scurtă i-ar conține pe Cristiano Ronaldo, Benzema, Mbappe, Deschamps, Mancini, Costacurta, Desailly, Nedved, Song, Pirlo, Rosicky, Tevez, Mascherano, Thomas Muller, Ter Stegen, Foden sau Vinicius Jr.

romania u16
Naționala României U16

Și, evident, Hagi, prezent la Mointagu cu naționala de juniori în 1979, la ultima prezență a României pe tabloul MiniMondialului. Atunci, ”tricolorii” mici au evoluat într-o grupă cu Israel (1-1), Scoția (0-3) și Grecia (2-0), au învins mai departe Portugalia la penalty-uri (4-3) și Jugoslavia (2-0), terminând pe locul 5.

Merge lotul dominat de gigantul lui FCSB

Anul viitor, ar putea nimeri peste Franța, Anglia, Portugalia, Brazilia sau Argentina, care au confirmat și ele participarea, urmând să vină cu crema generației U16, adică viitoarele staruri de pe scena adevăratului CM.

România urmează să fie prezentă cu reprezentativa pregătită de Nicolae Roșca, recrutat recent de la Academia lui Hagi. Este vorba despre fotbaliști născuți după 1 ianuarie 2007, eligibili pentru MiniMondialul 2023.

Din lotul respectiv, cel mai cunoscut puști până acum este portarul lui FCSB, Alexandru Maxim, gigantul comparat cu Courtois. La 15 ani, goal-keeper-ul originar din Craiova măsoară deja 2.02 metri, a și apărut în anturajul primei echipe a lui Gigi Becali și e văzut drept o mare speranță pentru fotbalul românesc. Reprezentativa va fi în curs de pregătire pentru calificările la Euro 2024 U17.

Ediție de gală, avalanșă de staruri

Dat fiind faptul că anul viitor va fi ediția cu numărul 50, organizatorii intenționează să fie una cu fast. Vor să adune la fața locului cât mai multe dintre starurile care au jucat pe terenurile MiniMondial.

Francezii ar dori să-l aibă în tribune inclusiv pe Hagi, ceea ce va fi însă aproape imposibil de realizat. Play-off-ul din Liga 1 va fi spre final, Hagi va lupta atunci pentru titlu pe ultima sută de metri a campionatului pe banca Farului, astfel încât o ”evadare” în Hexagon e improbabilă. Poate doar pentru o vizită-flash de o zi în funcție de programul acelei perioade.

 

Ce naționale U16 au confirmat prezența la MiniMondial 2023

Europa: Franța, Anglia, Portugalia, Belgia, România, Danemarca, Cehia
America Sud+Nord: Brazilia, Argentina, Mexic
Africa: Coasta de Fildeș, Republica Centrafricană
Asia: Japonia, Arabia Saudită
Oceania: Noua Caledonie

Urmăriți Playsport.ro și pe