EXCLUSIV. Secretele gherilei de la Tiraspol. Un golgheter al Ligii 1 și un fost dinamovist despre strategul care a umilit Realul pe „Bernabeu”: „Încăpățânat. Nu știe nicio limbă străină”

Cătălin Mureșanu / 30.09.2021, 16:28

Sheriff Tiraspol, echipa care domină campionatul din Republica Moldova, produsul de gală al provinciei separatiste Transnistria, „stat” nerecunoscut de comunitatea internațională, a șocat fotbalul din Europa. Calificată în premieră în grupele Champions League, formația condusă de necunoscutul Yuriy Vernydub (55 ani), un ucrainean care, în trecut, a mai pregătit echipe fără nume din Ucraina și Belarus, a servit, chiar pe „Santiago Bernabeu”, poate cea mai mare surpriză din istoria competiției, victorie în fața Realului (2-1). Asta după ce, în primul meci din grupă, reușise să o învingă și pe Sahtior Donețk (2-0).

Presa internațională a încercat să afle secretul formației venită de nicăieri, dintr-o zonă învolburată și gri a continentului, din provincia situată între Republica Modova și Ucraina. O echipă cu organizare de cazarmă și jucători racolați din toate colțurile lumii: Peru, Trinidad Tobago, Brazilia, Ghana, Uzbekistan, Malawi sau Luxemburg. Peste toți, tehnicianul Yuiy Vernydub, cel care a asamblat din punct de vedere fotbalistic acest puzzle internațional, a format o adevărată gherilă tactică și a impresionat în competiția bogaților.

Azdren Llulaku și Elis Bakaj îl creionează pe Jasurbek Yakhshiboev

PlaySport.ro i-a schițat porteretul tehnicianului-revelație din Champions League, un nume care, dacă în trecut s-a pierdut pe afișul decolorat al fotbalului din Ucraina sau Belarus, în viitor, cu siguranță, o să apară pe scena unor campionate mult mai puternice.

Albanezii Azdren Llulaku (33 ani- actualmente la Concordia Chiajna) și Elis Bakaj (34 ani), fotbalist care a trecut și pe la Dinamo, în prezent la Rukh Brest, au lucrat cu Vernydub la Sahtior Soligorsk, în Belarus. Aceștia îl cunosc și pe uzbecul Jasurbek Yakhshiboev (24 ani), jucătorul care a deschis scorul în partida cu Real Madrid.

Paradoxul lui Vernydub. Este un fel de Victor Pițurcă. Conduce o echipă cu mulți străini, însă nu știe limba engleză

Timp de jumătate de an, Azdren Llullaku, fostul golgheter din Liga 1, s-a aflat sub comanda lui Vernydub. La Soligorsk, formația de la care antrenorul a ajuns la Sheriff. Chiar dacă nu a primit prea multe șanse din partea ucraineanului, albanezul are cuvinte de laudă.

Este un antrenor care nu iese din ideile lui, puțin încăpățânat. Chiar dacă eu nu prea am jucat în perioada în care el era antrenor, trebuie să spun că mi-a lăsat impresia unui profesionist, fiind foarte pregătit, updatat. A plecat de la echipă în ciuda rezultatelor bune, iar acest lucru m-a surprins, am înțeles că a fost o chestiune legată de familie. M-au surprins rezultatele pe care le-a reușit cu Sheriff în Champions League și, chiar dacă-l cunoșteam pe Yuriy Vernydub, nu m-aș fi așteptat vreodată să câștige pe Santiago Bernabeu”, a dezvăluit Llulaku pentru PlaySport.ro.

Un element iese în evidență. Chiar dacă are în lot foarte mulți jucători străini, Vernydub nu cunoasște vreo limbă străină. Nici el, nici colaboratorii săi pe care i-a avut la Soligorsk și pe care i-a adus și la Tiraspol. Sfânta rusă este la putere când vine vorba de indicații.

„M-a surprins un aspect. El vorbeșete limba rusă, nu știe engleză, la fel și cei din staff, din ce am văzut, unii l-au urmat la Sheriff,  mai ales că are foarte mulți jucători străini în lot, care nu știu limba rusă. Aici e un paradox, pentru că și eu am avut dificultăți în a comunica, poate și acesta este un motiv pentru care nu m-am impus sub comanda lui”, a mărturisit fostul jucător de la Gaz Metan, Astra, actualmente elevul lui Claudiu Niculescu la Chiajna.

Eroul de pe „Bernabeu”: „Introvertit, tăcut, talentat, nebun”

Eroul formației care domină cu autoritate campionatul din Republica Modova este uzbecul Jasurbek Yakhshiboev (24 ani), cel care deschis scorul cu Real și a dictat scânteia unui succes de vis pe „Santiago Bernabeu”. Un jucător introvertit, tăcut, nebun, așa cum este caracterizat de albanezii Llullaku și Elis Bakaj. Practic, Yakhshiboev a preluat tricoul cu numărul 7 de la Llullaku, imediat după ce albanezul a părasit-o pe Soliogorsk.

Jasurbek Yakhshiboev, după ce am plecat eu, a preluat tricoul cu numărul 7, am fost colegi o lună de zile. Un băiat tăcut, pe treaba lui, nu prea vorbea. Nu s-a integrat, de-astea a și plecat destul de repede. Chiar și așa, se pare că Vernydub l-a plătut și l-a adus la Sheriff”, a spus Llulaku, cel care a fost completat, mai puțin romanțat, de Elis Bakaj: „Un fotbalist foarte talentat, însă un nebun, un ciudat”. După ce a plecat de la Soligorsk, Yakhsiboev a eșuat și la Legia Varșovia, iar acum, ajuns la Tiraspol, face spectacol în Champions League.

Disperat de tactică. Trăiește fotbalul 24 din 24, nu lasă nimic la întâmplare

La rândul lui, Elis Bakaj are cuvinte frumoase despre Vernydub. Spre deosebire de compatriotul Llulaku, fostul dinamovist a lucrat mul mai puțin cu ucraineanul. Suficiant cât să își facă o părere. Cu bune și rele.

„Am lucrat o scurtă perioadă cu el, cred că o lună și jumătate. Era disperat de tactică, două ore și jumătate ne ținea la partea asta teoretică a jocului. Și nu lăsa absolut nimic la întâmplare. Trăiește fotbalul 24 din 24. Aici, în zona asta, Belarus, Rusia, Ucraina, antrenorii fac absolut tot. La Soligorsk a avut, din ce am auzit eu după ce am plecat, unele probleme cu grupul, însă, o spun sincer, am avut o grămadă de antrenori, italieni, ruși, români, de peste tot, Vernydub este un antrenor bun, omul știe fotbal.

Nu mă așteptam niciodată la așa ceva, am jucat cu Sheriff o grămadă de meciuri amicale, atât când eram la Odesa, cât și la Soligorsk, pot să spun că-i cunosc bine, însă nu m-aș fi așteptat la așa ceva. Și o spun pentru că e vorba de Champions League, care e cu totul altceva față de Conference League. Înainte să vin la Dinamo, 99% eram transferat la Sheriff, dădeau vreo 400.000 de dolari pe mine, am și jucat împotriva lor în cupele europene, am luat roșu la retur și președintele a zis că sunt fotbalist bun, însă primesc prea multe cartonașe”, a concluzionat fostul jucător al lui Dinamo.