EXCLUSIV. Soluția Pițurcă, revenire în forță la națională: „Edi, Contra și Rădoi au fost trădați de asta!” + „Nea Piți e cel mai potrivit”

Robert Zanfir / 20.06.2022, 08:03
EXCLUSIV. Soluția Pițurcă, revenire în forță la națională: „Edi, Contra și Rădoi au fost trădați de asta!” + „Nea Piți e cel mai potrivit”

Adrian Cristea (38 de ani) se înscrie în rândul celor care consideră că Victor Pițurcă (66 de ani) este singurul antrenor potrivit pentru echipa națională. Fostul mijlocaș al lui Dinamo a declarat într-un interviu pentru Playsport, că Edi Iordănescu, Mirel Rădoi sau Cosmin Contra nu au avut experiența necesară pentru postul de selecționer.

Dezastrul din debutul lui Edi Iordănescu pe banca echipei naționale a provocat derută în rândurile fanilor sau ale oamenilor de fotbal. Se caută vinovați pentru nivelul deplorabil în care a ajuns prima reprezentativă, dar și nume de posibili salvatori. Iar soluția Victor Pițurcă devine din ce în ce mai plauzibilă.

Adrian Cristea crede că Victor Pițurcă este cel mai potrivit pentru echipa națională

Adrian Cristea a prins lotul naționalei la Euro 2008. A fost ultimul turneu la care naționala nu s-a făcut de râs. Opt ani mai târziu, același Victor Pițurcă avea să califice, cu sprijinul lui Anghel Iordănescu, prima reprezentativă la Euro din Franța. Totuși, sub conducerea „Generalului”, naționala lui Bogdan Stancu a dezamăgit total în ultima partidă, când a pierdut cu Albania.

De atunci, România este într-un declin continuu, iar Adrian Cristea crede că totul este cauzat de lipsa de experiență a lui Cosmin Contra, Mirel Rădoi sau Edi Iordănescu.

„E nevoie de un antrenor cu experiență, care a trecut prin sute, mii de bătălii. Nici Edi, nici Contra, nici Rădoi nu întrunesc acest criteriu, iar asta i-a trădat în anumite meciuri. Trebuie să scoți maximum din fiecare joc. Într-o campanie nu-ți permiți să pierzi acum și să calculezi că recuperezi mai târziu.

Dacă ai început cu trei înfrângeri, s-a cam dus deja calificarea. Edi e un antrenor bun, dar nu are suficientă experiență. În momentul de față e dificil să conduci România. Federația trebuia să facă un efort și să semneze cu Boloni”, a declarat Adrian Cristea, într-un interviu acordat Playsport.

Adrian Cristea: Nea Piți e cel mai potrivit pentru națională

„Prințul” nu a jucat la turneul final din 2008. România a fost atunci aproape de o mare performanță, în condițiile în care deja se anunța declinul fotbalului românesc. Naționala lui Mutu a remizat cu Franța, 0-0, și a fost la un pas de victoria cu Italia. Mutu a ratat, atunci, de la 11 metri. Apoi a venit eșecul cu Olanda.

„A fost o experiență specială. Toată atmosfera, emulația din jurul echipei, vezi lumea pe străzi în culorile României. E un sentiment deosebit. Nu pot să descriu ce am trăit. Am jucat atunci de la egal la egal cu Italia și Franța.

Nea Piți a fost un antrenor deosebit pentru națională. Cel mai potrivit! Știa unde poate evolua fiecare jucător, care e capacitatea fiecăruia. Avea un ochi deosebit. Am făcut un meci foarte bun cu Italia. Cu o victorie se cam schimbau calculele. La ce grupă am avut însă, am reușit un turneu final remarcabil. Trebuia totuși să forțăm mai serios în ultima partidă cu Olanda, decisivă pentru calificare.

E greu însă să-l schimbi pe nea Piți. Ne-am închis bine, dar merita să riscăm. Dacă băteam, treceam mai departe. Am așteptat prea mult. Parcă a încercat ceva abia în ultimele 20 de minute”, a spus Adrian Cristea pentru Playsport.

Victor Pițurcă, variantă pentru națională?

De numele lui Victor Pițurcă se leagă ultimele trei calificări ale naționalei la turneele finale. Euro 2000, Euro 2008 și Euro 2016. Fostul selecționer a ieșit din circuit din 2014 și a preferat să refuze ofertele, cu excepția celor de la Ittihad și de la Universitatea Craiova. Între timp, prima reprezentativă pare să îi facă iar cu ochii.

„Eu acum, dacă aș veni la echipa națională, aș avea nevoie de 3-4 meciuri pentru a-mi da seama cine poate juca la echipa națională cum vreau eu.

Este foarte greu cu acești jucători tineri, sunt pretențioși. Sunt unii care nu joacă sau joacă puțin, sunt scoși, fac mutre”, a spus Victor Pițurcă, potrivit sport.ro.

Ne vom mai întâlni o dată și vom vedea ce ne va propune Edi și vom vedea ce trebuie să facem în viitor. Sper să nu mai fie accidente și să pierdem cu echipe slabe, scuza unui accident nu mai există, pentru că eu nu am mai pomenit nici la șoferie să faci zilnic accidente. Trebuie să fie un pic altfel la nivel de selecționer. Edi nu s-a adaptat la nivelul fotbalului românesc.

Deciziile lui vor fi luate în cadrul Comisiei Tehnice și vom încerca să nu aruncăm toată vina pe cineva, ci să ne asumăm deciziile,
Mihai Stoichiță, la Sport Total FM.