EXCLUSIV. Toată lumea dă vina pe Burleanu, dar Cornel Dinu susține că Mircea Sandu ar fi de fapt principalul vinovat: „Atunci a început declinul”. VIDEO

Andrei Alexandra 27.09.2022, 20:10
EXCLUSIV. Toată lumea dă vina pe Burleanu, dar Cornel Dinu susține că Mircea Sandu ar fi de fapt principalul vinovat: „Atunci a început declinul”. VIDEO

Răzvan Burleanu este considerat de mai toată lumea drept principalul vinovat pentru situația în care a ajuns echipa națională a României. Totuși, Cornel Dinu este de părere că declinul a început cu adevărat când președintele FRF era încă Mircea Sandu.

Cornel Dinu îl vede pe Mircea Sandu principalul vinovat pentru situația de la echipa națională, ci nu pe Răzvan Burleanu

Iar fostul selecționer a explicat exact la ce se referă. Concret, este vorba despre faptul că Federația a primit în urmă cu circa 15 ani câteva milioane de euro drept despăgubire după ce a câștigat un proces cu cei de la Loto Pronosport. Iar Mircea Sandu, președintele de la acea vreme, a decis să nu investească acei bani în centre pentru copii și juniori, ci în alte lucruri.

„În condițiile actuale, modelul Ungaria ar trebui să ne dea de gândit și să nu îl dăm la o parte. Aici este nevoie de un antrenor care să dorească performanță, să aibă experiență, să fie în deplinătatea tuturor forțelor și să nu ne pună la tot felul de peiorații de lungă durată, când conținutul este totalmente gol, în jocul echipei pe care o antrenează.

Nu că nu are bani, nu își dorește. Federația este condusă din punct de vedere politic. Inclusiv maniera de a acționa. Condițiile puse lui Boloni și condițiile care nu s-au mai luat în calcul la venirea lui Iordănescu. Deciziile le iau niște oameni care au puține în comun cu fotbalul și care ascultă din cercuri politice niște gusturi ale unor oameni care au la un anumit moment o forță de decizie și de impunere. Ca dovadă că Federația are salarii foarte mari. Are un număr foarte mare de salariați. S-ar găsi bani pentru a face niște centre. Generația anilor 90 a fost făcută foarte mult prin ceea ce a însemnat un singur centru. Luceafărul.

„Declinul a început înaintea lui, el doar a aprofundat”

Sunt niște jucători care ar putea să creeze o anumită coloană vertebrală a echipei naționale. Avem portar, indiferent cum se numește. Avem Burcă și Rus, care se află la nivel internațional. Avem și la mijloc Stanciu, Băluță, Marin. Avem și în atac, Cordea, poate chiar și un Alibec, dacă va fi pus în valoare.

Declinul a început înaintea lui Burleanu, el a aprofundat. A fost o discuție în anii 2007, 2008, după un lung proces pe care Federația l-a câștigat cu Loto Pronosport. Au încasat în jur de vreo 7 milioane. În momentul acela a fost un declic în sensul că Sandu Mircea nu a considerat că banii aceștia trebuie investiți în niște academii. De aici și ruptura cu (Ionuț) Lupescu. Bani s-ar găși la Federație să plătească decent un antrenor dar, mai ales, să creeze niște academii, care să propună 50-60 de jucători din care selecționerul să aleagă. Cât timp nu vom avea echipe de club puternice, e greu de crezut că vom avea o națională puternică”, a spus Cornel Dinu la PlaySport Live.

 

Urmăriți Playsport.ro și pe