EXCLUSIV. Totul despre Mario Tudose: detaliile transferului la Benfica și portretul făcut de Vlădoiu și descoperitorul lui Mutu! Mesajul lui Chiricheș pentru fundașul de 16 ani!

Sorin Chiriac 18.08.2021, 16:42

Mario Tudose, tricolor pentru România U17, pleacă de la FC Argeș la Benfica. Sumă: 200.000 de euro, plus 20% dintr-un viitor transfer. Gândul fuge la Panduru în tricoul lusitanilor la finalul anilor ’90. Gândul fuge prea repede și prea departe.

Când un junior român se transferă în fotbalul vest-european, ai o știre. Pentru că s-au rărit reprezentanții noștri în fotbalul mare. Și pentru că așteptăm cu amestec de nostalgie și încrâncenare o națională de turnee finale, ridicată pe umerii lor.

De la știre se deschide însă prăpastia atractivă a epitetelor și a hiberbolelor. Noul X, perla, diamantul… Știți seria. Pe puștii mai slabi, îi poate dărâma ușor. Pentru click-uri și impresari, nu contează. Dar cine e puștiul? Care e povestea lui? Cum s-a întâmplat transferul care e “cap de site-uri”?

Mario Tudose, un fundaș central crescut de pepiniera Argeșului care a furnizat generațiile lui Dobrin și Mutu, și ale altor zeci de talente veritabile devenite fotbaliști, nu jucători, prin grija dinastiei Ianovschi – Leonte, Mihai, Mihăiță…

Traiectoria unui fundaș tehnic și stăpân pe sine, de 1,91m la 16 ani

Fost fundaș al Argeșului, Daniel Ghiță e azi antrenor în cadrul centrului piteștean de copii și juniori. L-a avut 4 ani pe Mario la echipă, aproape zi de zi. De aceea, portretul conturat de el în exclusivitate pentru Playsport merită întâietate:

Mario e un fundaș central tehnic, construiește fotbalul. Și asta deși are 1,91 m la 16 ani, iar eu sunt convins că va mai crește în înălțime. Apoi, e periculos în plan ofensiv la fazele fixe, scoate penalty-uri chiar. Am înțeles că asta au notat și cei de la Benfica în fișa de monitorizare. Dar, peste toate, calitatea lui de bază e stăpânirea de sine. Atât de dezinvolt, de natural, fără crispări în momentele cheie, indiferent de adversar sau de miză!

Daniel Ghita mario tudose
Daniel Ghiță l-a avut 4 ani pe Mario la echipă, ca antrenor

Ghiță l-a preluat pe tânărul jucător în 2017, de la vârsta de 12 ani. Mario fusese la mai multe cluburi din zona Argeșului și s-a oprit la academia de tradiție unde a găsit platforma optimă pentru explozia necesară în cariera lui de junior. O întărește și antrenorul, evidențiind apoi reperele traiectoriei începute în 2017:

“La un an după sosirea la FC Argeș era deja în selecționata județeană. Apoi, a câștigat seria din Liga Elitelor deși el și alți coechipieri erau cu un an mai mici decât nivelul. A intrat în echipa României U15. Acum, e om de bază la nivel U17. De aici încolo, la Benfica, nu îi va fi ușor, dar dincolo de talent are mult bun simț și este un copil pentru fotbal, pentru vestiar, deci va reuși!”

Ratat de PSV, Parma sau Sassuolo

Mario a efecutat marți vizita medicală la Benfica, una complexă, și a trecut cu brio toate testele. Semnarea actelor e doar o formalitate. Apropiații mărturisesc faptul că, cel mai probabil, mama se va muta cu el în Portugalia și îl va sprijini în etapele următoare. Deși părinților le-a fost greu să accepte că valorea fotbalistică și potențialul fiului îi vor obliga așa repede la o despărțire de casă.

Dar în ce context a venit oferta de la Benfica? Tot Daniel Ghiță, deja fostul său antrenor, ne detaliază:

Au fost numeroase oferte pentru el în ultima vreme. A fost vorba de PSV Eindhoven, apoi de mai multe cluburi din Ialia, printre care Parma și Sassuolo, din ce am înțeles. Chiar am crezut că va ajunge în Italia, pentru că erau oferte scrise, concrete, nu vorbe. Apoi a apărut Benfica, un club cu o reputație extraordinară în propulsarea tinerilor și așa s-a scris povestea!”

 Mesaj de la căpitanul naționalei României!

În exclusivitate pentru Playsport, Vlad Chiricheș a vrut să-i transmită un mesaj lui Mario. Și pentru că joacă pe același post ca și Vlad, dar și pentru că internaționalul român de seniori revede cumva începuturile carierei sale.  O parte din perioada junioratului a fost petrecută de Chiricheș tocmai la Benfica Lisabona!

Vlads Chiricheș îi ține pumnii puștiului care îi calcă pe urme în capitala Portugaliei

Vlad a ajuns acolo după etape de formare la Ardealul Cluj, unde a fost coleg cu Alex Maxim. După o perioadă la Benfica, Chiricheș a continuat evoluția în fotbalul din țară la nivel de seniori și apoi a plecat la Tottenham. Iată mesajul lui pentru Mario:

Îl felicit și îi urez mult succes, îmi doresc foarte mult ca tot ce face de-acum, la Benfica, să facă doar cu pasiune și mereu să fie așa! Este esențial să învețe repede limba portugheză, dincolo de munca uriașă pe care o are în față și de seriozitatea care trebuie să îl caracterizeze!

Vlădoiu: “L-au monitorizat pe viu pe acest băiat inteligent și educat”

Fostul internațional Jean Vlădoiu, azi președinte FC Argeș, relatează pentru Playsport cum au decurs lucrurile până la plecarea băiatului în Portugalia:

“Doar 6 luni au apucat Prepeliță și Ianovschi jr. să îl aibă la echipa mare, că a trebuit să îl lăsăm să plece deja! E un băiat inteligent, a evoluat mult și s-a antrenat exemplar. Provine dintr-o familie echilibrată și care i-a oferit totul. Mario e foarte educat. Îți dai seama, când a venit Benfica, nu am mai putut spune mare lucru. Au trimis coordonatorul centrului de copii și juniori de la ei să îl monitorizeze în meciurile amicale de la club, în meciurile de la națională… La vârsta asta, Argeș i-a dat tot ce se putea, dar acolo e chiar alt nivel. E drumul lui și trebuie să îl sprijinim”.

jean vladoiu
Jean Vlădoiu îi face un portret onorant lui Mario

Așa se scrie pentru Mario prologul unui parcurs de urmărit cu mare atenție. De la Centrul “Leonte Ianovschi”, din atelierul de pasiune unde Mihai Ianovschi, seniorul care i-a oferit pe Mutu, Dică sau Dani Coman, trudește încă și cu rezultate spectaculoase mereu. Se continuă, practic, tradiția.

Epilogul Profesorului care l-a descoperit pe Mutu

Încheiem cu evaluarea Profesorului. Cu majusculă. Mihai Ianovschi, pentru Playsport, despre contextul mai larg al acestei mișcări interesante pentru juniorul român, explicând eforturile uriașe care nu se văd, dar fără de care nu s-ar fi născut știrea:

Mario este un talent, dar și un produs al grijii clubului pentru copii și juniori, în mod cert. Avem o strategie sănătoasă și eu personal am mână liberă în coordonarea proiectului. Am preluat Centrul în 2019 și azi, cu sprijinul autorităților, am 250 de jucători legitimați, 15 grupe de juniori de la 2003 la 2016 și alți 130 de jucători în monitorizare. Totul gratuit pentru copii, nu dau un ban! Mario un produs al unui sistem eficient. Nu e momentul de cuvinte mari pentru el, ci de răbdare și de muncă pe mai departe.

Urmăriți Playsport.ro și pe