EXCLUSIV. Transfer de senzație în La Liga. Craiova își ia „Adio!” de la jucătorul de națională

Dumitru Adrian / 15.01.2022, 13:22
EXCLUSIV. Transfer de senzație în La Liga. Craiova își ia „Adio!” de la jucătorul de națională

Aproape sigur în viitorul apropiat vom avea un jucător român care se va duela cu Barcelona și Real Madrid în unul din cele mai puternice campionate. Ultimul an a fost unul de poveste pentru Andrei Rațiu, fundașul dreapta al naționalei plecat de la 6 ani în România a cărui carieră practic a explodat. Iar cum e gata să facă saltul spre La Liga!

Polivalent, cu explozie în 2021

La 23 de ani, tricolorul e considerat unul din cei mai buni apărători laterali din Segunda Division.

Crescut de Villareal, a fost cumpărat de Huesca în vara anului trecut pentru aproximativ 300.000 de euro. Iar evoluțiile lui au făcut senzație în Spania, unde e folosit meci de meci.

Andrei Rațiu e apreciat inclusiv pentru polivalența lui, fiind la începutul carierei mijlocaș central iar azi este utilizat atât fundaș dreapta, în linii cu 4 sau 3 fundași, cât și mijlocaș de bandă.

Forma de la Huesca l-a adus mai întâi la naționala olimpică a României, unde fostul tricolor U21 a fost unul din cei mai buni jucători ai noștri la Jocurile găzduite de Tokyo. Ulterior a venit debutul la seniori, în toamnă, 5 partide în care s-a remarcat și a devenit brusc unul din câștigurile clare ale anului pentru prima reprezentativă. Iar acum, se pregătește transferul în La Liga! Iar din toamnă până azi, cota de piață a lui Rațiu s-a triplat, potrivit transfermarkt!

Braga, Sporting, Salernitana, Bologna și… Craiova!

Interesul Universității Craiova pentru Rațiu, vehiculat puternic în ultima săptămână, se pare că va rămâne doar la acest stadiu. S-a vorbit în aceste zile despre 1 milion de euro pe care oltenii ar trebui să-l plătească spre Huesca pentru un transfer definitiv, dar suma reală a transferului e însă aproape dublă! Și transferul nu va fi spre Liga 1!

Românul a devenit inițial o țintă pentru cluburile din Portugalia. Braga a solicitat detalii clubului Huesca și agenților despre jucător și posibilitatea de transfer, apoi Sporting Lisabona a devenit, la rându-i, interesată. Recent, două cluburi din Serie A au luat prim-planul lusitanilor. Bologna, în căutare de fundaș dreapta, și Salernitana, care e aproape să elibereze zona dreaptă a apărării sale prin plecarea lui Zortea spre Empoli. 

În tot acest context, Universitatea Craiova a încercat să își găsească loc. Însă fără succes! Legat puternic de fotbalul spaniol în care s-a format și cu o ofertă financiară mult mai consistentă în față, Andrei Rațiu va ajunge aproape cert la Mallorca, în La Liga!

Pe urmele lui Gâlcă, ajutat de Atletico Madrid

Echipa nou-promovată e momentan pe locul 15 din 20 în campionat și are ca obiectiv clar salvarea de la retrogradare în acest sezon. Lucru nu tocmai ușor de realizat, mai ales că e pe cale să își piardă fundașul dreapta titular, Pablo Maffeo. 

Acesta e împrumutat de la Stuttgart, cu clauză de cumpărare obligatorie 3,5 milioane euro la final de sezon, iar Atletico Madrid e gata să rezolve achiziționarea lui în aceste zile. Îl dorea pe Maffeo din vară, dar acum lucrurile s-au precipitat, după ce l-a pierdut pe Trippier, plecat la Newcastle, iar defensiva dă constant rateuri.

Mallorca nu are timp de ezitări și deja a făcut pașii necesari spre transferul definitiv al lui Rațiu, astfel că așteptăm din nou un jucător al naționalei legitimat în La Liga, după ce Florin Andone a jucat până acum sub formă de împrumut pentru Cadiz, de la Brighton.

Antrenor la Mallorca e Luis Garcia (49 ani), fost tehnician, printre altele, la Villareal în perioada 2018/19, când Rațiu cocheta cu prima echipă a lui Villareal, de la nivel de echipă secundă.

Îl cunoaște, îl dorește și crede că poate fi titular direct pentru Mallorca, clubul patronat de americanul Robert Sarver.

Cea mai notabilă experiență a unui fotbalist la român la Mallorca vine din sezonul 1996/97 și îi aparține lui Costel Gâlcă, cel care reușea atunci promovarea în La Liga cu clubul din Insulele Baleare.