EXCLUSIV. Transferul lui Olimpiu Moruțan la Al Ain, fals? Primul verdict: „Nu e adevărat!”

Bădulescu Silvian / 06.04.2022, 17:24
EXCLUSIV. Transferul lui Olimpiu Moruțan la Al Ain, fals? Primul verdict: „Nu e adevărat!”
  • Olimpiu Moruțan este aproape de a prinde un nou transfer, la mai puțin de un an de când a semnat cu Galatasaray. Conform presei din Turcia, fotbalistul venit de la FCSB este dorit de Al Ain, în campionatul din Emiratele Arabe Unite. Mai mult, suma oferită pentru internaționalul român este de aproximativ 10 milioane de euro, aproape de 3 ori mai mult decât au plătit turcii;
  • Oferta vine pe fondul unei perioade mai puțin reușite de către mijlocaș. Fotbalistul de bandă a prins din ce în ce mai puțin primul „11” și a bifat doar 96 de minute în luna martie, dublat și de o accidentare care l-a scos din circuit;
  • Contactat de Playsport.ro, Valeriu Iftime, patronul celor de la FC Botoșani, formație care l-a debutat în Liga 1 și l-a vândut la FCSB pe Olimpiu Moruțan, a declarat că, în opinia sa, oferta este doar un zvon. Mai mult, conducătorul echipei din Nordul Moldovei este de părere că Olimpiu Moruțan, ca mulți alți tineri jucători care au plecat din țară, duce lipsă de pregătire pentru rigorile fotbalului european profesionist;
  • În plus, Valeriu Iftime a menționat că nici în acest moment, la 8 luni de la transferul în Turcia, nu a primit banii cuveniți de la FCSB. În momentul plecării de la Botoșani în Capitală, patronul moldovenilor a păstrat 9% dintr-un eventual transfer de la formația lui Gigi Becali.

Valeriu Iftime, despre transferul lui Moruțan la Al Ain: „Pentru mine nu mai contează!”

Contactat de Playsport.ro, Valeriu Iftime, patronul celor de la FC Botoșani, a declarat, în exclusivitate, că nu este la curent cu oferta apărută în presa turcă pentru Olimpiu Moruțan.

Totodată, a subliniat că, deși au trecut aproximativ 8 luni de la plecarea în Turcia a lui Moruțan, în conturile clubului din Nordul Moldovei nu au intrat banii cuveniți din cei 9% păstrați.

Nu sunt la curent cu oferta despre care se discută în presă. Pentru mine nu prea mai contează. Următorul lui transfer nu cred că mă mai afectează și pe mine. Dar, totuși, dacă se realizează acest transfer, poate încasează FCSB banii și îmi dau și mie acel procent de 9%. Încă n-am luat niciun ban. Nu știu dacă FCSB a primit banii de la Galatasaray, mi-e greu să cercetez în meandrele fotbalului românesc.”

Mai mult, conducătorul echipei din play-out este de părere că această ofertă este doar un zvon și atât. Totuși, îl apreciază foarte mult pe fostul lui jucător, pe care îl consideră un fotbalist de valoare.

Eu nu cred că oferta este adevărată. Dacă s-ar analiza în mod real acest jucător, ar putea să dea oricine 10 milioane pentru el. E extraordinar de talentat, cu calități fantastice. Totuși, el a fost umflat, mai apoi dezumflat total în presă. Însă, cum judec eu lumea, nu cred că există o ofertă așa generoasă pentru el. Ar fi extraordinar, deoarece eu cred că, dacă cineva dă banii ăștia pe el și se ocupă de jucător, nu-i pierde.”

De ce nu joacă Moruțan la Galatasaray: „Nu a fost pregătit”

Adus de la Universitatea Cluj, în 2016, la FC Botoșani, patronul Valeriu Iftime este de părere că tânărul fotbalist nu a demonstrat maturitate fotbalistică demnă de un campionat puternic din Europa.

Olimpiu nu a fost pregătit. El trebuia să fie cel mai bun la FCSB zi de zi și, mai mult ca sigur, pleca de aici cu cel puțin 10 milioane. Sunt alte pretenții la FCSB: trofee, jocuri în Europa. Totuși, e un copil, până la urmă. Trebuie să ținem cont că acești copii nu sunt pregătiți pentru performanța pe care o vrem în Europa. Au nevoie de multă asistență, psiholog (n.r. – mental coaching). Chiar dacă pare matur, demonstrația vieții arată contrariul, din moment ce nu poate juca la Galatasaray, fiind înzestrat cu un talent cu care poate juca la orice echipa mare din Europa. Totuși, trebuie să-și trateze viața fotbalistică cu toate atribuțiile acestea.” 

Conducătorul moldovenilor pune lipsa de maturitate pe baza faptului că jucătorii români „nu sunt copți ca să plece afară”. Astfel, în opinia lui, abia în jurul a 25 de ani, un fotbalist autohton ajunge să realizeze ce înseamnă fotbalul profesionist european.

Fotbaliștii români, din nefericire, nu sunt copți să plece afară și s-a văzut asta la toți: talent, talent, talent cât încape, dar e o chestiune de educație, comportament, pe care trebuie să o suplinească cineva pe o perioadă mai lungă, nu doar până la 20 de ani. Ai nevoie de asistență, astfel că unii jucători înțeleg abia la 25 de ani ce înseamnă să fii profesionist în fotbalul european.”

Cotat la 4,3 milioane de euro de Transfermarkt, Olimpiu Moruțan a strâns 38 de partide în această stagiune pentru Galatasaray, timp în care a marcat 4 goluri și a oferit 5 pase decisive.