EXCLUSIV. „Vă bateți joc de Gică Hagi! Să pupați urmele pe unde calcă el”. Mesajul marelui Jose Luis Chilavert despre cel mai mare fotbalist al României

Mihai Rosoiu 05.02.2023, 12:43
EXCLUSIV. „Vă bateți joc de Gică Hagi! Să pupați urmele pe unde calcă el”. Mesajul marelui Jose Luis Chilavert despre cel mai mare fotbalist al României

Gică Hagi împlinește, azi, 58 de ani. „Regele” fotbalului românesc a fost liderul „Generației de Aur”, o perioadă în care echipa națională a atins cele mai mari performanțe, calificări sudate la turneele finale, mondial și european, apoi „sfertul” de finală din America 1994, momentul cel mai prețios pentu fanii naționalei.

Hagi este, alături de Adi Mutu -ambii cu 35 de goluri marcate- și golgeterul all-time al naționalei.

„Merităm statuie, fotbalul românesc se duce…”

Pe lângă calificări, trofee și goluri fabuloase, Gică Hagi a oferit și momente memorabile în afara gazonului. Un exemplu în acest sens este vestita conferință de presă din 1998, după partida amicală cu Paraguay, meci disputat în Ghencea, în care „Regele” s-a înfuriat și, într-un dialog aprins cu jurnaliștii, a prevestit declinul fotbalului românesc și a spus că tricolorii merită statui.

Cum a „tăiat”„nebunul” Chilavert conferința de presă în care Hagi și-a pierdut cumpătul: „Să pupați urmele pe unde calcă Gică Hagi!”

Puțini știu că în acel cadru document, la conferința de presă la care au mai participat Anghel Iordănescu și ofițerul de presă Sorin Satmari, a fost prezent și Jose Luis Chilavert, cunoscutul portar sud-american care a rămas în istoria fotbalului pentru nenumăratele goluri marcate din penalty sau lovituri libere.

Dezvăluirea a fost făcută de Florin Nedelcu, translator de limbă spaniolă, colaborator al Federației Române de Fotbal în anii 90. Acesta a povestit pentru PlaySport.ro cum Chilavert, în mijlocul dialogului aprins, a sărit în apărarea lui Gică Hagi și i-a mustarat pe jurnaliștii români aflați în sală.

„Acolo erau prezenți Sorin Satmari (n.red ofițer de presă), Gică, nea Puiu Iordănescu și, invitat la conferință, a fost faimosul portar Chilavert. Și eu, în calitate de traducător. În momentul în care au început discuțiile aprinse, eram lângă el și-i traduceam absolut tot ce se discută. Cînd Gică era încălecat și a făcut afirmațiile respective, văzând că se inflamează atât de mult spiritele, i-am spus lui Chilavert: „Te rog frumos să intervii, zi ceva, ăștia s-au urcat pe Gică”, povestește Florin Nedelcu.

Goalkeeperul nu a ezitat și, imediat, a intervenit în discuție, moment care nu apare pe nicio înregistrare din arhiva televiziunilor. „Spune-le că vreau să vorbesc și eu”. Chilavert s-a ridicat în picioare și a spus, textual: „Alo! Sunt invitatul dumnevoastră, respectați-mă, am de spus ceva despre tot ce discutați! Din fericire pentru mine și din păcate pentru dumneavoastră, Tino (n.red. Florin Nedelcu) mi-a tradus tot. Eu, Chilavert, care sunt considerat un nebun, știți ce ar trebui să faceți voi, presa din România? Să pupați urmele pe unde calcă Gică Hagi! Aveți unul dintre cele mai importante simboluri ale fotbalului mondial și voi vă bateți joc de el? Să vă povestesc ceva: Noi am venit în România din Germania, dintr-un cantonament mai lung. Doi ziariști din Paraguay s-au îmbrăcat în turiști și au intrat peste noi în hotel, în intimitatea noastră, ne-au filmat având camere ascunse. I-am văzut, i-am dat cap în cap și două șuturi în fund. Dacă acum eram în locul lui Hagi, făceam același lucru”. Intervenția lui Chilavert a tăiat conferința, s-a închis”, a dezvăluit, după mai bine de 22 de ani, Florin Nedelcu.

Urmăriți Playsport.ro și pe