Exclusiv. Verdict în cazul contractului propus de Gigi Becali lui Denis Haruț: „Este ilegal!”

Gabriel Eșanu 12.01.2021, 16:30
Exclusiv. Verdict în cazul contractului propus de Gigi Becali lui Denis Haruț: „Este ilegal!”

Denis Haruț a refuzat-o în weekend pe FCSB, după ce a realizat că în contract scria cu totul altceva decât i se propusese. Deși vorbise pentru un contract pe cinci ani, internaţionalul de tineret şi-a dat seama că planurile erau altele. Urma să fie legat șapte ani de formația din comuna Berceni. Cu un salariu care nu înregistra vreo creştere spectaculoasă. Asta pentru că, în realitate, Gigi Becali îi pregătise două contracte. Unul pe care clubul îl înregistra acum, şi un altul fără dată. Pe care clubul intenţiona să îl înregistreze peste doi ani.

O practică despre care patronul de la FCSB o are cu toți fotbaliștii sub 21 de ani pe care îi semnează. Și care, o dată ieșită la suprafață, ar putea îndepărta tot mai mult tinerii jucători cu potențial de formația din comuna Berceni. Este puțin probabil ca un jucător important al naționalei U21, așa cum este și cazul lui Haruț, să accepte să se lege șapte ani de FCSB. Și de un patron care este recunoscut pentru tratementele la care îi supune pe jucătorii care îi ies din grații. Iar cazurile nu sunt puține.

Emilian Hulubei îi îndeamnă pe jucători să fie atenți la ceea ce semnează. „Depinde de ei dacă vor să stea șapte ani”

Contactat de Playsport, Emilian Hulubei, președintele AFAN (n.r. – Asociația Fotbaliştilor Amatori si Nonamatori din România) a comentat situația lui Haruț. Contractul propus de FCSB este unul ilegal, dar până la urmă jucătorii sunt cei care decid dacă acceptă sau nu o asemenea înțelegere spune Hulubei.

„Este foarte simplu. Un astfel de contract este ilegal! Dar mai departe ține de jucător dacă acceptă sau refuză o astfel de înțelegere. De personalitatea lui și de planurile pe care și le face. Dacă un tânăr jucător este de acord să se lege de un club pentru șapte ani, atunci el va accepta. Nu a fost cazul lui Haruț, care a preferat să spună pas. Și chiar nu îi înțeleg pe oamenii de fotbal care îl critică pentru alegerea lui. Băiatul a făcut așa cum a considerat, este un tânăr foarte responsabil, care își calculează pașii în carieră așa cum consideră.

Despre acest tip de contracte, cum propune FCSB, nu sunt multe de spus. Este clar ilegal, pentru că un contract ar trebui înregistrat în maximum 45 de zile. Nu peste doi ani. Dar ei nu îl datează, astfel că jucătorul nu mai poate demonstra nimic din momentul în care a acceptat. De asta spun că va depinde de jucător. Dar este important ca fiecare să știe excact ce semnează. Practica este oricum una veche în fotbalul românesc. Amintiți-vă când semnai la Bistrița contract. Vorbeai cu tata Jean de 4000 de dolari și îți dădea așa cum a promis. Dar jucătorul habar nu avea ce scrie în contract, a explicat Emilian Hulubei pentru Playsport.

Becali spune că jucătorii U21 care merg la FCSB trebuie să accepte contract pe 7 ani: „Al doilea îl bag doar dacă sunt mulțumit de el”

Denis Haruț a trecut prin momente foarte grele la ACS Poli Timișoara, așa cum a relatat în exclusivitate Playsport. A ales să refuze pe FCSB și a revenit la FC Botoșani, echipă la care s-a simțit excelent. Și de la Timișoara era salvat tot cu ajutorul AFAN, asociație a cărui președinte era tot Emilian Hulubei. A fost titular în toate meciurile echipei naționale de tineret în preliminariile Euro 2021 în această toamnă. Acolo unde tricolorii mici au obținut calificarea.

„Contractul al doilea eu îl bag doar dacă sunt mulțumit de el. Eu conveneam de acum ca din anul 3 să ia 3.000 în plus. Eu fac contract pe 5 ani și mă înțeleg cu tine ca după doi ani să fac un nou contract, cu bani mai mulți”, explica Gigi Becali modul în care concepe contractele la FCSB.

Urmăriți Playsport.ro și pe