Bogdan Apostu, care activează ca agent de jucători, este de părere că ultima regulă pe care vrea să o impună UEFA ar putea produce un faliment pe linie pentru cluburile din Liga 1. Forul european intenționează să obligie cluburile să treacă de la contractele de activitate sportivă, la contracte de muncă în ceea ce îi privește pe jucători. Apostu spune că dacă se va întâmpla acest lucru, cheltuielile cluburilor ar crește cu peste 40% lunar.
UEFA, la solicitarea Comisiei Europene, ia în calcul introducerea unei noi reguli în fotbalul românesc, regulă ce ar putea duce la un faliment în linie pentru cluburile din Liga 1.
Este vorba despre structura pe care se face angajarea jucătorilor de către cluburi. În acest moment, niciun club de fotbal din România nu are jucătorii angajați pe contract de muncă, ci pe unul de activitate sportivă (CAS), în care taxele plătite către stat sunt mai reduse.
În schimb, dacă se va aplica noua regulă și cluburile vor trebui să îi angajeze pe fotbaliști doar în baza unor contracte de muncă, taxele plătite către stat vor fi de peste 70%, așa cum impune legislația din România. Prin vocea șefului AFAN, PlaySport.ro a tras încă de la începutul lunii trecute un semnal de alarmă cu privire la intențiile UEFA.
Bogdan Apostu, care activează ca agent de jucători, spune că asta ar fi similar cu un dezastru pentru fotbalul românesc:
Pentru fotbalul românesc ar însemna un declin. Atât din punct de vedere financiar, cât și sportiv. Astăzi, fotbalul nu are capacitatea să atragă fondurile necesare ca să plătească taxe de peste 70% cum impune legislația pentru contractele de muncă.
Fotbaliștii au azi CAS-uri, contracte de activitate sportivă, care din punct de vedere legal sunt asimilate cu cele de muncă, dar cum bine știm nu au aceleași beneficii pentru fotbaliști pe termen lung. Impactul pentru cluburi, dacă se va ajunge acolo, va fi un semidezastru, poate chiar un dezastru. Ponderea cea mai mare din bugetul unui club e reprezentată de fondul de salarii”, a spus impresarul.
Pentru a explica proporțiile noii modificări propuse de UEFA, Bogdan Apostu a oferit și un exemplu:
Pentru echipele de Liga 1, între 100.000 de euro și 500.000, lunar, în funcție de pretențiile pe care clubul respectiv le are (n.r. – cheltuieli în plus).
Implementarea regulii ar însemna o creștere a bugetului cu peste 40%. Lunar! Nimeni nu te așteaptă cu plata taxelor! Dacă nu le plătești, imediat ai oprire pe conturi! Pentru orice club mediu – nu le bag în calcul pe cele mari! – ar însemna un efort anual de peste jumătate de milion de euro, poate chiar 600.000.Aici ajungem într-o zonă sensibilă. Ducem o lipsă crasă de manageri care să știe să gestioneze foarte bine activitatea unui club. De aici pleacă tot. Dacă avem un management corect la un club, acel club nu poate să dispară. Se poate readapta. Plătește sume mai mici jucătorilor, spre exemplu. Să aibă un calcul bine făcut astfel încât să poată plăti taxele aferente.
Dar la noi, din păcate, vorbim despre alt tip de management, unde bugetul nu e structurat așa cum trebuie. Mă refer mai ales la echipele de nivel inferior, cluburi care se trezesc că în luna martie nu mai au bani, că li s-a terminat bugetul. Și că nu mai pot plăti jucătorii. Tocmai de asta sunt extrem de multe memorii pe rol la FRF. Probabil că acele cluburi vor dispărea”, a mai spus Apostu, pentru gsp.ro.
Concret, dacă un jucător are în prezent salariul de 10.000 de euro pe lună net, pentru ca societatea să nu iasă în pierdere, după noile reglementări, ar trebui să îi scadă salariul cu 4000 de euro angajatului.