Fățărnica UEFA o va mai da încă o dată la pace

Alin Buzărin 20.04.2021, 19:01
Fățărnica UEFA o va mai da încă o dată la pace

Lucrurile se derulează mai gălăgios decât alteori, însă finalitatea ca fi aceeași: armistițiul în folosul bogaților. Zgomotele de azi vor fi înăbușite cu pupături

Vai, ce bombă! Ce cap de pagină! Șeful UEFA îl face șarpe pe președintele lui Juventus! Cei 12 bogați se strâng în cerc precum puișorii sub aripile cloștii Florentino Perez! Klopp declamă, alții plâng, ies suporterii cu bannere în care-i acuză pe cei bogați că le răpesc bucuria! Ce tușant! E momentul să curgă râuri, ba chiar fluvii de lacrimi, pentru că, nu-i așa, fotbalul se va adresa doar celor foarte bogați și va înceta să mai fie bucuria celor mulți, a miliardelor de fani de pe întreaga planetă! Zău așa, nici învățământul politic de pe vremea lui Ceaușescu n-avea tezele mai precis conturate!

Iprocrizia de la Nyon

UEFA varsă flăcări pe nări împotriva celor 12. Că nu e posibil așa ceva, că va aplica sancțiuni. Dar oare nu dumneaei, doamna UEFA, a inventat această Ligă a Campionilor în care niște țări vin cu patru echipe, altele cu trei, cu două, cu una, iar cele mai multe cu niciuna? Nu UEFA a pus la cale această lecție de geografiea Estului european, în care vreme de patru tururi preliminare zeci de echipe din țările mici se iau la trântă pentru cîteva locuri (ba patru, ba șase) rămase vacante în grupele Ch. L.? Nu tot de favorizarea bogaților e vorba și în această propoziție? Ba da, numai că în varianta competiției cu steluțe argintii, așa cum arată ea acum, UEFA gestionează banii, iar în varianta lui Florentino Perez, creițarii n-ar mai trece prin mâinile lui Ceferin. Aici e cheia întregii povești.

Vorbe goale despre excluderi

Tirada paranoidă de la Nyon capătă accente grotești. În câteva zile, ”separatistele” Real, City ui Chelsea vor fi excluse din Ligă, încă înainte de startul semifinalelor! I-auzi. Păi asta înseamnă că PSG va fi proclamată fără luptă drept campioana cluburilor europene. Ar fi cea mai jenantă atribuire de trofeu din întreaga instorie a fotbalului! Totodată, însă, și singura cale a parizienilor de a cuceri într-un târziu oala urechiată, fiindcă de ani și ani toate celelalte căi au dat greș! Stați liniștiți, nu va fi exclus nimeni de nicăieri! Și dacă o vor face totuși pentru anul acesta (acoperindu-se de rușine), slimfiții de la UEFA își vor da seama că n-au cum să guverneze o lume în care Spania va fi reprezentată în Ligă de Betis sau de Villareal, Italia de Lazio sau Atalanta, iar Anglia de Leicester sau de West Ham. Banii de la marii sponsori ai Ligii vin pentru Real și Barca, pentru Inter și Liverpool, nu pentru ce i-ar mai rămâne lui Ceferin în palmă fără cele 12 separatiste.

Alte vremuri, alte bocitoare

Nici pe Real, nici pe Liverpool, nu le interesează să tot facă deplasări pe la Belgrad și Praga, ba uneori chiar excursii de 5-6 ore cu avionul în Kazahstan, unde e mereu frig. Sau, marile cluburi sunt dispuse să întreprindă chiar și aceste voiaje, însă rămânându-le lor mai mulți bani în urma zeciuielii forului continental. Probabil că așa se vor și rezolva lucrurile, cu o pupătură zgomotoasă, care să facă uitat afrontul lui Ceferin la adresa lui Agnelli. Când UEFA va mări substanțial sumele acordate cluburilor mari, atunci nimeni nu-și va mai aduce aminte că șeful de la Nyon l-a făcut șarpe pe șeful de la Torino. Grupul celor 12 va defila iarăși sub faldul forului continental, însă o va face având mult mai mulți bani în buzunar. Câțiva ani va fi totul în regulă, până cândf lui Perez și lui Glazer li se va părea din nou că banii aceia, mulți în aparență, au devenit iarăși puțini în comparație cu câștigul efectiv. Vor fi iarăși zgomote, șerpi și tentative de separare, dar se va semna o altă pace convenabilă atât bogaților, cât și celor de la UEFA, care de fapt nu produc nimic, ci doar gestionează. La situații de criză se invocă mereu emoția și fiorul fotbalului, însă de plâns, plâng bocitoarele, iar de câștigat, câștigă cine trebuie mereu să câștige.

Urmăriți Playsport.ro și pe