Finală scandinavă la Campionatul European de Handbal. Cu cine se va duela Danemarca pentru aur

Pintilie Iosif 19.11.2022, 12:28
Finală scandinavă la Campionatul European de Handbal. Cu cine se va duela Danemarca pentru aur

S-a stabilit finala Campionatului European de Handbal Feminin. Norvegia și Danemarca se vor duela pentru marele trofeu. Va fi a cincea finală dintre cele două.

Norvegia a trecut de Franța, în reeditarea finalei de acum doi ani, dar și a finalei Campionatului Mondial de anul trecut. Scorul a fost 27-23 în favoarea ”reginei handbalului”. Norvegia luptă pentru titlul cu numărul nouă, din 15 ediții ale Campionatului European.

În cealaltă semifinală, România a fost răzbunată de Danemarca. Danezele au trecut de Muntenegru și s-au calificat în marea finală a Campionatului European de Handbal Feminin din Macedonia de Nord. Scorul final al partidei a fost 27-23 (14-10).

Așa arată clasamentul final, cu excepția excepția echipelor din Final Four: 5. Suedia, 6. Oland, 7. Germania, 8. Slovenia, 9. Spania, 10. Croaţia, 11. Ungaria, 12. România, 13. Polonia, 14. Elveţia, 15. Serbia, 16. Macedonia de Nord.

Lista tuturor câștigătoarelor

1994 – Danemarca (gazdă Germania, România a luat locul 10)

1996 – Danemarca (Danemarca, 5)

1998 – Norvegia (Olanda, 11)

2000 – Ungaria (România, România a luat locul 4)

2002 – Danemarca (Danemarca, 7)

2004 – Norvegia (Ungaria, 7)

2006 – Norvegia (Suedia, România nu s-a calificat)

2008 – Norvegia (Macedonia de Nord, 5)

2010 – Norvegia (Danemarca/Norvegia, România a luat locul 3)

2012 – Muntenegru (Serbia, 10)

2014 – Norvegia (Ungaria/Croația, 9)

2016 – Norvegia (Suedia, 5)

2018 – Franța (Franța, 4)

2020 – Norvegia (Danemarca/Norvegia, 12)

Cristina Neagu s-a dezlănțuit la adresa arbitrajului, după eșecul cu Muntenegru

Cristina Neagu a criticat dur prestația brigăzii din Austria, după eșecul cu Muntenegru. Românca spune că „tricolorele” meritau victoria și că naționala lui Florentin Pera a fost echipa mai bună.

„E al nu știu câtelea meci de la Europeanul care se desfășoară în acest fel. Nu mă interesează că se va spune acum că așa suntem noi românii, că vorbim despre arbitraj atunci când pierdem. Dacă nici acum nu-ți dai seama că eram echipa care merita să câștige, înseamnă că nu ești român sau nu îți pasă de sport! S-a văzut clar pe teren.

Chiar vreau să văd ultima fază. Sunt 99,99% convinsă că jucătoarea din Muntenegru a făcut dublu dribling înainte să scoată 7 metri. Dar bineînțeles că arbitrii nu vor să se uite la video la niciun meci de ale noastre. Eu nu am ce să spun. Azi am luptat din primul în ultimul minut. Echipa a fost senzațională. Meritam să câștigăm. Aceste fete care ne-au arbitrat nu ar trebui să arbitreze pe nimeni!

S-a văzut că din primul minut au arbitrat în felul acesta. Nu am nicio treabă cu Muntenegru, iubesc Muntenegru. Nu e vina fetelor. Dar am fost echipa mai bună. Azi am fost echipa mai bună și meritam măcar un punct. Am fost echipa mai bună, trebuie să o spun din nou. Dar nu poți juca handbal așa. Putem fi români, neromâni, danezi, dar cu un astfel de arbitraj nu poți juca.

Nu ai cum să joci împotriva unor astfel de decizii. Fetele astea nu cred că știu ce s-a întâmplat azi, nu știu ce au arbitrat. Mi-ar plăcea ca arbitrii să se uite la meciuri și să-și vadă greșelile. La meciurile noastre, arbitrii nu se duc să vadă ce s-a întâmplat. La celelalte meciuri, se uită mereu la video.

Eu tot cred că la ultima fază, Itana Grbic a făcut dublu dribling înainte să obțină 7 metri. Arbitrii nu vor niciodată să vadă fazele pe monitor. Și nu înțeleg de ce. Era un meci extrem de important. Consider că nu e corect”, a declarat Cristina Neagu.