Galerie FOTO. S-au deschis Jocurile Olimpice de Iarnă de la Beijing

Giosanu Catinca / 04.02.2022, 15:50

Ceremonia de deschidere a Jocurilor Olimpice de iarnă de la Beijing a început vineri, pe Stadionul Olimpic din capitala chineză, care este cunoscut și sub numele de ”Cuibul păsărilor” datorită design-ului său unic.

Acest stadion emblematic a găzduit ceremoniile de deschidere și de închiderea Jocurilor Olimpice de la Beijing din 2008, precum și competiția de atletism și finala de fotbal masculin a Jocurilor de vară.

Jocurile Olimpice de iarnă de la Beijing 2022

Evenimentul a fost realizat de regizorul chinez Zhang Yimou, cel care a organizat şi ceremonia de deschidere a Jocurilor din 2008.

Aproape 3.000 de sportivi sunt aşteptaţi să concureze la Jocurile Olimpice de la Beijing, care se vor desfăşura până pe 20 februarie în umbra pandemiei de Covid-19 şi a protestelor diplomatice manifestate de ţări precum Statele Unite ale Americii. Ceremonia de deschidere a Jocurilor Olimpice a avut loc în jurul orei 6:30 a.m, conform celor de la Market Watcher.

Jurnaliștii de la AFP notează că preşedintele chinez Xi Jinping a declarat Jocurile deschise oficial în jurul orei locale 21:24 (15:25 la Bucureşti).

Totul despre Olimpiada de iarnă

Iată și câteva cifre care reflectă specificitatea celei de a 24-a ediții a Jocurilor Olimpice de iarn:

  • Competiţia va găzdui 109 evenimente sportive
  • La ediţia din 2022 au fost adăugate şapte evenimente noi
  • Vor fi acordate 109 seturi de medalii, cu şapte mai multe decât la PyeongChang 2018
  • 45% dintre sportivi sunt femei, iar 47% dintre evenimente sunt evenimente feminine, făcând din Beijing 2022 cea mai echilibrată ediţie din istorie
  • Pentru prima dată la Jocurile Olimpice, toate cele 13 locaţii ale competiţiei vor fi alimentate cu energie regenerabilă – cu energie solară şi eoliană ca surse primare
  • 4 miliarde de dolari: Bugetul despre care organizatorii de la Beijing spun că va acoperi găzduirea Jocurilor din 2022, dar costul real ar putea fi mult mai mare. Rusia a cheltuit 51 de miliarde de dolari pentru Jocurile de la Soci din 2014. Cu toate acestea, Beijingul are luxul de a reutiliza locaţiile construite pentru Jocurile de vară din 2008
  • Există trei zone de competiţie, stabilite la Beijing, Yanqing şi Zhangjiakou. Pentru a lega cele trei locaţii între ele, China a cheltuit peste 9 miliarde de dolari pentru o cale ferată de mare viteză
  • Un panda uriaş pe nume Bing Dwen Dwen este mascota oficială a Jocurilor Olimpice de iarnă de la Beijing 2022. În chineza mandarină, care este dialectul oficial al Chinei, „Bing” are mai multe semnificaţii, cea mai comună fiind cea de „gheaţă”. „Bing” simbolizează, de asemenea, puritatea şi puterea, în timp ce „Dwen Dwen” înseamnă robust şi plin de viaţă.

De la eveniment vor lipsi conducători Australia, Belgia, Canada, Danemarca, Estonia, Marea Britanie, Kosovo, Lituania, Taiwan şi SUA. Aceștia boicotează diplomatic Jocurile Olimpice, din cauza problemelor din China legate de respectarea drepturilor omului.