Gigi Becali și Ilie Năstase, vinovaţi în cele mai grave cazuri de rasism şi discriminare din sportul românesc! Colțescu e mic copil!

Gabriel Eșanu 16.12.2020, 23:28

Sebastian Colțescu a fost criticat vehement pentru că l-a identificat pe secundul lui Bașakșehir cu apelativul „ăla negru”. O exprimare nefericită, cu siguranță, dar acuzațiile de rasism sunt cel puțin discutabile. UEFA a deschis deja o investigație, iar un verdict este așteptat în prima parte a anului viitor. Dar în urma acestui caz rămâne o întrebare foarte importantă. Este rasismul o problemă majoră a sportului românesc, sau mai degrabă vorbim de cazuri izolate.

Pentru a avea un răspuns echilibrat, Playsport.ro l-a contactat pe Cristian Jura, secretar de stat la CNCD (Consiliul Național de Combaterea Discriminării) și arbitru la TAS. Ne-a ajutat să creăm un istoric al celor mai importante cazuri de rasism şi discriminare pe care CNCD le-a anchetat de-a lungul anilor.

Antonie Solomon, prima amendă pentru rasism în sportul românesc. Ce a spus în 2005 fostul primar al Craiovei

„Numărul de cazuri anuale nu este foarte mare. Manifestări punctuale de rasism, nu ne aflăm în fața unui fenomen care a cuprins întreaga societate”, a fost concluzia lui Cristian Jura.

Pe de altă parte, secretarul de stat a atenționat că de multe ori aceste derapaje grave vin din partea unor oameni de la care s-ar dori să ofere un alt tip de exemplu în societate. Nu sunt multe cazuri, dar câteva dintre ele sunt de o gravitate extremă.

 • 2005. Antonie Solomon, declarație la un post TV: „Jucători de pe internet, ciorile astea aduse. Că dacă le bag la ZOO și le arăt la copii: uitați maimuța. Nu e nicio deosebire”. Este primul caz de rasism din lumea sportului care a fost anchetat de CNCD. Fostul primar al Craiovei a primit o amendă de 10 milioane de lei vechi.
 • 2010. Gigi Becali, un interviu despre un posibil transfer al fotbalistului Ivan Ivanov. „Nici dacă se desființează Steaua (n.r. – FCSB, care la acea vreme purta fraudulos numele de Steaua, așa cum avea să decidă ÎCCJ în decembrie 2016) nu iau un homosexual la echipă. A fost avertisment pentru patronul de la FCSB.
 • 2010. Ilie Năstase, declarație la TV. „Știți ce aș fi făcut eu dacă eram președintele României? I-aș fi trimis pe țigani în Harghita, că oricum acolo sunt foarte mulți maghiari si vreo 12 români”. Amendă de 600 lei pentru fostul campion de la Roland Garros și US Open
 • 2010. Avertisment pentru Consiliul Județean Cluj, ca organizator al unui eveniment pe Cluj Arena: „Ați scos exclusivitatea din contract pentru un ungur spurcat”. Suporterii Universității Cluj, nemulțumiți că rivala CFR, la vremea respectivă patronată de Arpad Paszkany, a primit dreptul de a juca pe Cluj Arena.

Gigi Becali, declaraţie îngrozitoare la adresa lui Cristi Balaj: „E un nenorocit, o jigodie. Nici copii nu merită să aibă”

 • 2011. Gigi Becali a primit avertisment pentru o declaraţie la adresa arbitrului Cristi Balaj, după un meci FCSB – CFR Cluj. „E un nenorocit, o jigodie. Nici copii nu merită să aibă. A luat șpagă. Asta e, să ne călărească ungurii”.
 • 2012. La naționala de hochei U16 a României, chiar un român a fost cel discriminat de colegii cu origini maghiare. Băiatul a fost bătut cu prosoapele și înjurat de colegi, pe motiv că este român. 200 de lei amendă pentru cei vinovați, care erau minori la vremea respectivă. De asemenea, FRH a primit o amendă de 2.000 de lei.
 • 2012. Amenzi de 1.000 de lei pentru Gabi Safta, Mihai Stoica, FCSB și LPF, după un meci cu Rapid, pe 24 septembrie, pe Arena Națională. Gabi Safta a scandat la stația de amplificare: Am avut și vom avea mereu…. , iar Mihai Stoica a imitat zborul unor păsări la final de meci.

Incidente provocate de suporteri la Concordia Chiajna Rapid şi HC Zalău – HCM Baia Mare

 • 2012. Anunţ afişat la stadionul Rapid, înaintea unui meci cu Dinamo: „Femeile nu primesc bilet acest meci”. CNCD a dat avertisment şi a obligat clubul gazdă, Rapid, să scoată anunţul şi să vândă bilete într-un mod nediscriminatoriu.
 • 2014. Amendă pentru un fan rapidist care a aruncat cu o coajă de banană în Wellington, în timpul unui meci dintre Concordia Chiajna şi Rapid.
 • 2016. Incidente la partida de handbal feminin HC Zalău – HCM Baia Mare. Câţiva spectatori au făcut sunete prin care imitau o maimuţă.  HC Zalău amendă 5.000 de lei, FRH – 5.000 de lei. 3.000 de lei amendă pentru observatorul meciului. 2.000 de lei amendă pentru arbitri.

Glume rasiste făcute de Mihai Morar şi Daniel Buzdugan la adresa naţionalei statului Congo. Banciu, atac rasist la Serena Williams

 • 2016. Mihai Morar şi Daniel Buzdugan, declaraţii la Morning Zoo, după un meci disputat de naționala statului Congo. „Noi îl avem pe Father Chicken, ei îl au pe Father Monkey. Cei din Congo au fost susținuți de 8000 de maimuțe. Ziceam de maimuțe pentru că pregătim ceva cu maimuțe la Zoo. Galeria lui Congo se cheamă coadă de maimuță. Tata Puiu crede în Dumnezeu, antrenorul lui Congo crede în Cimpanzeu. Să faci 1-1 cu gorilienii nu e de ici de colo. 5.000 lei a fost amenda pe care au primit-o din partea CNCD.
 • 2017. Dinamo, CSMS Iaşi şi CSU Craiova sancţionate pentru scandări anti maghiare la meciurile Dinamo – Sepsi, CSMS Iași – Sepsi, CFR Cluj – Craiova.
 • 2019. Nicuşor Bancu, amendat după ce l-a numit „negru împuţit” pe Bradley De Nooijer.
 • 2019. Radu Banciu, 8000 de lei amendă pentru afirmaţiile despre Serena Williams. „Serena arată cum sunt maimuțele de la ZOO, cu fundul ăla roșu. Dacă pui niște nădragi peste fundul ăla, arată exact ca Serena pe teren”.

* Cazurile care au avut loc până în 2012 au fost analizate în cartea Sport şi Rasism, publicată chiar în acel an sub semnătura avocatului Cristian Jura.

Urmăriți Playsport.ro și pe