Halep. FedCup ba, portdrapel da?

Andrei Nourescu / 27.04.2021, 13:26
Halep. FedCup ba, portdrapel da?

O prețuiesc mult pe Simona Halep, am avut de numeroase ori, prin toate colțurile lumii, privilegiul de a-mi acorda interviuri exclusive și mereu i-am fost recunoscător pentru asta. Dar pe un mare campion nu îl ajută cu nimic să aibă lângă el doar oameni care laudă și care-ți spun zilnic cât de bun ești. Și Simona știe asta, așa că nu am nicio reținere să scriu și ceva ce poate n-o să-i placă. Cum n-o să placă nici celor care nu suportă nici un fel de critică la adresa ei și sar imediat în sus, ofuscați nevoie mare…

Știm cu toții, și chiar dacă nu o zicem, am gândit-o, dacă Simona ar fi jucat săptămâna trecută la Cluj, România ar fi rămas în prima grupă mondială. Sau oricum, ar fi avut șanse infinit mai mari să o facă. Văduvită de absențe, echipa feminină de tenis a României a retrogradat în Divizia B, unde, cred că vă e clar asta, Simona nu va mai veni să joace. Și aici chiar aș înțelege-o…

Dreptul ei de a decide

Cum îi înțeleg perfect și alegerea de a juca la Stuttgart, în dauna meciului cu echipa României. Este sportivă profesionistă și este doar dreptul ei de a decide ce face cu cariera ei. Nu avem dreptul nici s-o judecăm, nici s-o criticăm pentru asta. Putem să ne dăm noi cu părerea cât om vrea, dar este viața ei, este cariera ei și punct. Mai ales că Simona nu datorează nimic echipei României și nici statului român, care n-a contribuit esențial la cariera ei.

Andrei Nourescu și Simona Halep în timpul unui interviu
Andrei Nourescu și Simona Halep în timpul unui interviu

Dar Brânză, Drăgulescu sau Larisa?

În schimb, singurul lucru pe care poate că n-ar trebui să-l facă Simona Halep, în aceste condiții, este doar să nu se aștepte să fie portdrapelul echipei României la Jocurile Olimpice de la Tokyo. Nu are nici vreun istoric olimpic, la Rio 2016 a refuzat să facă parte din echipa olimpică și când din 5 convocări la echipa națională refuzi 2-3, atunci este greu, cred eu, să fii portdrapelul unei echipe. Cred că sportivi medaliați olimpici, sau cu mai multe Olimpiade la activ, ca Ana Maria Brânză sau Marian Drăgulescu sau chiar Larisa Iordache ar fi mult mai îndreptățiți să o facă. Și poate că ar fi și cumva incorect să fie lipsiți de această șansă.
Chiar dacă astăzi, și nimeni nu contestă asta, Simona Halep este poate cea mai bună sportivă din România. Dar una-i una și alta-i alta.