Ilie Năstase, un car de nervi după ce Simona Halep a fost suspendată patru ani din tenis: „E urât cum au procedat! Ea e româncă și se judecă mai greu”. Video Exclusiv

Cosmin Olteanu 12.09.2023, 18:43
Ilie Năstase, un car de nervi după ce Simona Halep a fost suspendată patru ani din tenis: „E urât cum au procedat! Ea e româncă și se judecă mai greu”. Video Exclusiv

Ilie Năstase este un car de nervi după ce Simona Halep a fost suspendată patru ani din tenis.

ITIA a anunțat că Simona Halep a fost suspendată patru ani din tenis. Decizia nu este definitivă, astfel că va fi atacată la TAS.

În octombrie 2022, Simona Halep a fost depistată pozitiv la roxadustat, substanță care, de obicei, se administrează împotriva anemiei. Din acel moment, sportiva româncă a fost suspendată provizoriu pentru dopaj.

Ilie Năstase, un car de nervi după ce Simona Halep a fost suspendată patru ani din tenis

Ilie Năstase consideră inadmisibil faptul că decizia ITIA, în cazul Simonei Halep, a venit după aproape un an de așteptare. Totodată, spune că pedeapsa primită de sportiva româncă este mult prea mare.

„Eu aș fi comentat decizia după două-trei zile. Trebuia să o cheme atunci, după două-trei zile, nu după un an și nu știu câte săptămâni. E urât cum au procedat! E urât că nu i-au dat șansa unei persoane să muncească un an de zile. Avocatul ei ar trebui să-i dea în judecată, să-i plătească despăgubiri. Ați văzut ce s-a întâmplat cu Sharapova? După două zile, au judecat-o și i-au dat un de zile.

Ea e româncă și se judecă mai greu. Poate ataca această decizie. Să nu ne grăbim. Eu știu că, în tenis, cea mai mare pedeapsă a fost un an de zile, n-am auzit niciodată de patru ani. Dacă era americanca, să nu dau numele că o știm cu toții, și cred că s-a mai întâmplat cu ea, dar n-au dat publică știrea, nu cred că se aștepta un an și ceva și i se dădeau patru ani”, a declarat Ilie Năstase, în exclusivitate, pentru PlaySport.

Comunicatul emis de ITIA

„ITIA confirmă că un tribunal independent a suspendat-o pe Simona Halep pentru o perioadă de 4 ani, din cauza încălcării Programului Anti-Doping. Dubla campioană de Grand Slam, în vârstă de 31 de ani, a fost găsită vinovată pentru două încălcări separate. Prima, cu substanța interzisă roxadustat, la US Open 2022. A doua este legată de iregularitățile din pașaportul său biologic.

Tribunalul Independent Sports Resolutions, întrunit pe 28 și 29 iunie 2023 la Londra, a ascultat opiniile specialiștilor și pe cele ale reprezentanților lui Halep. Halep în persoană a prezentat dovezi în fața curții. Pe 11 septembrie 2023, tribunalul a confirmat că a găsit-o vinovată pe jucătoare pentru încălcarea a două articole:

– prezența roxadustatului în proba de urină colectată pe 29 august 2022 la US Open
– folosirea unei substanțe sau unei metode interzise pe durata anului 2022, rezultat bazat pe colectarea a 51 de probe de sânge oferite de jucător prin programul antidoping.

Tribunalul a transmis că nu există niciun motiv să pună sub îndoială concluzia unanimă la care au ajuns cei 3 experți. Concluzia a fost că «cel mai probabil dopajul» este explicația pentru iregularitățile găsite în cazul lui Halep”, se arată în comunicatul emis de ITIA.

Urmăriți Playsport.ro și pe