Incident șocant la un bazin de înot din București. 18 copii au ajuns la spital după ce s-au intoxicat

Olteanu Ștefan 26.10.2021, 16:44
Incident șocant la un bazin de înot din București. 18 copii au ajuns la spital după ce s-au intoxicat

18 copii au fost victimele unui incident șocant petrecut la bazinul clubului CS Rapid din București. Cu toții au ajuns la spital și au fost diagnosticați cu pneumonie toxică. Potrivit primelor informații, de vină ar fi fost concentrația de clor din apă, care ar fi depășit limitele admise de 5 ori.

„Au inhalat substanțe nocive”. Incident șocant la un bazin de înot din București

18 copii cu vârste cuprinse între 3 și 10 ani au fost victimele unui incident șocant petrecut la bazinul clubului CS Rapid din București. În urma antrenamentelor de săptămâna trecută, aceștia au ajuns la spital cu probleme respiratorii.

În urma investigațiilor făcute de medici, toți cei 18 copii au fost diagnosticați cu pneumonie toxică. De vină ar fi fost concentrația de clor din apă, care ar fi depășit cu mult limitele admise.

Am simțit că era un miros puternic de clor, dar nu ne-am gândit că ar putea fi probleme. Încă din timpul antrenamentelor, însă mai ales spre final, copiii au început să aibă accese puternice de tuse. Ulterior, am aflat că foarte mulți, dintre care 6 de la grupa de performanță, care au lucrat mai intens și au stat mai mult în bazin, dar și 7 de la grupa de inițiere, au avut probleme mari după ce au ajuns acasă. Adică tuse, iritații pe piele și mai grav, insuficiență respiratorie.
Acești 13 copii au ajuns la diverse spitale. Plămânii au fost afectați. Unul a ajuns la spital cu o saturație a oxigenului de 91%, altul, mai grav, cu 83%. De fapt, cei mai mulți dintre copii au avut nevoie să fie conectați la aparatele de oxigen. Plămânii le-au fost afectați, nu ni s-a spus exact în ce măsură. Dar recuperarea va dura între 3 și 6 luni”, a spus surse apropiate celor afectați, potrivit gsp.ro.

Concentrația de clor, de 5 ori peste limitele admise: „A fost demarată o anchetă de către Procuratură, Poliție și DSP”

De asemenea, sursa respectivă a dezvăluit și concentrația de clor din apă la momentul sosirii DSP:

A fost demarată o anchetă de către Procuratură, Poliție și DSP. DSP-ul a venit a doua zi pentru a lua probe din apă și concentrația de clor era de 3,6%. Probabil că atunci când copiii au făcut antrenament, concentrația era de peste 4%. Iar concentrația maximă admisă de 0,83%. Dacă se întâmplă să fie o concentrație de 0,9-1%, poți spune că a fost un accident. Dar la 4% e crimă! Părinții sunt îngrijorați și revoltați. Se gândesc să se constituie în parte vătămată.
Deocamadată e o anchetă în desfășurare. Cei de la Rapid nu ne-au dat nicio explicație”, a mai spus sursa.

Poliția Capitalei a emis un comunicat oficial

În urma sesizărilor făcute de părinții copiilor implicați, Poliția Capitalei a deschis o anchetă:

În data de 19 octombrie, Secția 20 Poliție a fost sesizată de către o unitate spitalicească cu privire la faptul că la camera de gardă au fost aduși de părinți, trei minori, ce prezentau simptomatologie specifică unei expuneri la vapori de clor.

La fața locului s-au deplasat, de urgență, polițiști din cadrul Secției, iar din primele date a rezultat faptul că minorii au participat la antrenamente de înot, la un bazin din sectorul 6.
Au fost declanșate cercetări , din oficiu, sub supravegherea Parchetului de pe lângă Judecătoria Sectorului 6, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de vătămare corporală din culpă.

Ulterior, aceeași unitate sanitară a informat subunitatea de poliție cu privire la faptul că alți minori au fost prezentați la camera de gardă, cu aceleași simptome.
Au fost prelevate probe de apă din bazin, fiind sesizată și Direcția de Sănătate Publică a Municipiului București.

Urmare probelor administrate în cauză, cercetările sunt continuate de Secția 20 Poliție, sub supravegherea Parchetului de pe lângă Judecătoria Sectorului 6, sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de vătămare corporală din culpă și neglijență în serviciu”, se arată în comunicatul Poliției.

Toți cei 18 copii au trecut porțile Spitalului Grigore Alexandrescu

Prin intermediul unui comunicat, oficialii Spitalului Grigore Alexandrescu au explicat:

În decurs de trei zile s-au prezentat, în etape, 18 copii cu intoxicaţie cu clor. Din care 4 au refuzat internarea şi 2 nu au necesitat internare.

Au fost internaţi 12 copii cu pneumonie post expunere la vaporii de clor, dintre care 10 au necesitat oxigen. Fiecare a stat internat în medie 3-4 zile. Evoluţia a fost favorabilă, ultimii externaţi au fost duminică. În acest moment nu mai avem nici un copil internat din accidentul colectiv de la bazinul Rapid.

La prezentarea lor la UPU, a fost anunţată poliţia evenimente la 112 (s-au prezentat cei de la secţia de care aparţine bazinul de înot), conducerea spitalului şi DSP”.

Reacția clubului CS Rapid

Președintele clubului Rapid, Valentina Caciureac, spune că analiza apei din bazină, efectuată de DSP, a dovedit faptul că aceasta nu reprezenta niciun pericol:

Bazinul este închis din data de 18 octombrie seara. Este o anchetă în desfăşurare la Poliţie. Am avut anchetă de la DSP vineri şi ieri, care nu a relevat nimic periculos pentru copii. Toate au ieşit bune. Analiza apei nu indică niciun pericol pentru copii.

Nu pot să vă spun nimic mai mult. Noi am dus analiza apei la DSP, aşa cum prevede legea, luni, 18 octombrie, când s-a întâmplat intoxicarea copiilor, iar analiza apei este în parametri normali, fără să indice vreun pericol pentru copii.

Nu ştim de ce s-a întâmplat ce s-a întâmplat. Am fost şi suntem îngrijoraţi pentru copii. Am făcut şi noi verificări interne. Raportul DSP este că analiza apei şi produsele care au fost folosite sunt în parametri normali şi nu au pus în pericol sănătatea publică.
Mai mult de atât nu am ce să vă spun. Încă facem verificări zilnice la apă, să vedem dacă mai apare vreo problemă de genul ăsta”, a spus Valentina Caciureac.

Un copil a fost rupt cu bătaia pe un teren de fotbal din Arad! Agresorul, un părinte care asista la meci: „Adu sabia!”.

Urmăriți Playsport.ro și pe