Inspirația lui Gică Hagi a adus Supercupa Europei la Istanbul! Mircea Lucescu n-a avut de ales: „Hagi mi-a zis să intru”

Mihai Cheles / 28.03.2021, 21:22
Inspirația lui Gică Hagi a adus Supercupa Europei la Istanbul! Mircea Lucescu n-a avut de ales: „Hagi mi-a zis să intru”

Inspirația lui Gică Hagi a adus Supercupa Europei la Istanbul! „Regele” l-a convins pe Mircea Lucescu care este mutarea câștigătoare pe care trebuie să o facă, iar trofeul a ajuns în vitrina lui Galatasaray.

Inspirația lui Gică Hagi a adus Supercupa Europei la Istanbul! Mircea Lucescu n-a avut de ales: „Hagi mi-a zis că intru”

Gheorghe Hagi avea fler de antrenor dinainte să agațe ghetele în cui. Stă mărturie chiar declarația unui fost coleg. Acum și el antrenor, Fatih Akyel a povestit recent, pentru NTVSport din Turcia, cum a ajuns să centreze decisiv la golul lui Jardel, care a adus Supercupa Europei la Istanbul.

Galatasaray Istanbul întâlnea pe Real Madrid, pe 25 august 2000, pe Stade Louis ll din Monaco, în fața a 15.000 de spectatori. Turcii veneau din postura de câștigătoare a Cupei UEFA, în timp ce Real Madrid câștigase Liga Campionilor. Gică Hagi și Gică Popescu, titluari în echipa turcă.

Galatasaray a deschis scorul în minutul 41, prin Mario Jardel, care a transformat o lovitură de pedeapsă scoasă de Hakan Unsal. În minutul 72, Gheorghe Hagi a fost în locuit. Șapte minute mai târziu, Raul restabilea egalitatea, tot din lovitură de la 11 metri, după un henț controversat.

Inspirația lui Gică Hagi a adus Supercupa Europei la Istanbul! Mircea Lucescu n-a avut de ales:
Inspirația lui Gică Hagi a adus Supercupa Europei la Istanbul! Mircea Lucescu n-a avut de ales: „Hagi mi-a zis să intru”

Fatih Akyel: „Hagi m-a băgat în teren. Nu Lucescu”

Cu doar câteva minute înainte de a se intra în prelungiri, Gheorghe Hagi face un gest care avea să-i uluiască pe colegii săi. Nu se consultă în prealabil cu Mircea Lucescu și merge să vorbească cu unul dintre colegii săi, Fatih Akyel.

Există ceva foarte interesant la acest meci. Hagi, nu Lucescu m-a băgat în teren. Hagi a venit la mine și mi-a spus să mă dezbrac, că intru pe teren. Oamenii sunt surprinși când aud asta. I-am spus că antrenorul nu mi-a spus nimic. S-a dus la antrenor și au vorbit în românește. Apoi, antrenorul a venit la mine și mi-a spus să intru. Nu am văzut așa ceva în perioada antrenorului Fatih Terim, dar poate a fost ceva care l-a convins pe Lucescu în acea zi, a povestit Fatih, pentru NTV Spor.

Fatih Akyel a intrat în minutul 86, în locul brazilianului Capone. În minutul 103, fundașul dreapta face un slalom pe flancul său, trimite un șut-centrare în careu, de unde Jardel reia în poarta lui Casillas și aduce trofeul la Istanbul. La acea vreme, încă exista regula golului de aur.

Nu a fost un șut, vă recunoșteam dacă era șut. Dacă voiam să trag la poartă, vă spuneam. Jardel a pus piciorul și mingea a intrat în poartă, dar a fost centrare. De fapt, am vrut să centrez în forță, în careu. M-am gândit că, dacă cineva va atinge acea minge, va intra sigur în poartă. Așa cum s-a întâmplat, a completat Fatih Akyel, pentru postul de televiziune turc.


Echipele de start:

Real Madrid: Casillas – Geremi, Campo, Helguera, Roberto Carlos – Figo, Makelele, Celades, Savio, Guti – Raul.

Au mai intrat: Munitis, Conceicao și Salgado.

Galatasaray: Taffarel – Capone, Popescu, Bulent Korkmaz, Hakan Unsal – Okan Buruk, Emre Belozoglu, Suat Kaya, Gheorghe Hagi, Umit Davala – Mario Jardel.

Au mai intrat: Bulent Akin, Hasan Șaș și Fatih Akyel