INTERVIU EVENIMENT. ”Șomerul” Dorin Goian, despre: cel mai greu moment al vieții lui, șprițul cu Băsescu și bătăliile cu Zlatan și Ribery. ”Să antrenez FCSB, o mare provocare!”

Claudia Balan / 19.02.2021, 11:23
INTERVIU EVENIMENT. ”Șomerul” Dorin Goian, despre: cel mai greu moment al vieții lui, șprițul cu Băsescu și bătăliile cu Zlatan și Ribery. ”Să antrenez FCSB, o mare provocare!”

Are în ”buzunar” două titluri de campion cu Steaua, o semifinală de Cupă Uefa și un gol împotriva Olandei, pe o vreme câinească, la Constanța, care a calificat echipa națională la turneul final de la Euro 2008.

Dorin Goian a vorbit întotdeauna așa cum a jucat. Simplu și la obiect. Îl trage ața mai mult către Steaua armatei decât la FCSB-ul lui Gigi Becali, dar ar fi ipocrizia cât casa să spună că l-ar refuza pe fostul lui patron dacă l-ar oferta să-i antreneze echipa.

Desigur că, în calitate de ”ministru al apărării” pe Ghencea, așa cum l-au numit pe Goian cel mare – mare și la propriu, la 1,94 m! -, fostul fundaș al Stelei sau al lui Glasgow nu-și dă cu părerea pe ocolite atunci când este întrebat despre o situație anume. Verticalizează, fără să temporizeze, iar ”intrările” lui verbale nu sunt cu nimic diferite față de intervențiile masivului apărător de odinioară. Tari, dar fără să ridice ”talpa” sus.

”Șomerul” Dorin Goian, despre: cel mai greu moment al vieții lui, șprițul cu Băsescu și bătăliile cu Zlatan și Ribery

Am stat de vorbă, după cum se recomandă el, ”șomerul” Dorin Goian, și am depănat amintiri, am dezvăluit secrete și am încercat să dibuim și ceva planuri de viitor. A ieșit un dialog onest, cu un fost fotbalist care n-a păcălit fotbalul niciodată.

Ai luat pulsul meseriei de antrenor…te simți pregătit să intri în focurile alea mari, în bătăliile adevărate?

Da, clar că aș accepta cu mare interes o nouă provocare la un nivel superior, dar realitatea e că vremurile sunt ciudate în fotbalul românesc, nimic nu mai e ce a fost și oarecum sunt sceptic în privința viitorului fotbalului în Romania…

Din cauza pandemiei, a fotbalului fără spectatori?

Da, și asta, dar nu neapărat din cauza asta… Echipele nu mai sunt ce au fost, dispar echipe importante, de tradiție, cei care conduc fotbalul sunt puși politic, persoane care n-au treabă cu fenomenul și atunci este rezultatul care e acum. Asta e realitatea…

”Mi-aș dori foarte mult să învăț de la Jurgen Klopp!”

Au fost antrenori care au ”ars” anumite etape. Le-ai urma exemplul? Adică dacă ar veni chiar acum un club mare care vrea rezultate imediat, cu o ofertă pe masă…?

Aș accepta imediat, în cariera de antrenor, ca și în cea de fotbalist, ai nevoie de curaj și de puțin noroc. Sunt cazuri de antrenori tineri fără pregătire multă, dar care cu persoanele potrivite lângă ei, au reușit. Important e să accepți, să riști. Îmi place presiunea, cred eu că duc la presiune și, în fond, nu-ți ia nimeni capul, tot ceea ce se poate întâmpla e să fii dat afară, ca și în cazul jucătorului, cel mai rău lucru care ți se poate întâmpla e să pierzi jocul.

Care este antrenorul de la care ai vrea ”să furi” meserie?

Sunt mulți care îmi plac, dar în momentul ăsta, dacă aș putea, mi-aș dori foarte mult să învăț de la Jurgen Klopp.

Știu că voi, grupul acela al ”uefantasticilor”, ați păstrat o legătură strânsă, aveți chiar un grup de whats app…

Da, este adevărat. Suntem toți acolo, când apare o știre bombă vis-a-vis de Steaua, suntem pe dezbatere, dar în rest să știi că nu avem subiect doar fotbalul. Noi acolo ne dăm întâlnire când avem ocazia, organizăm o reuniune, ne urăm de bine la zile de naștere și alte evenimente.

”La întâlniririle cu uefantasticii, o începi cu fotbalul, continui cu politica și ajungi și pe la religie”

Am văzut o poză de la o reuniune din asta unde erați și cu Olăroiu. Le faceți des aceste întâlniri?

Din păcate, sunt destul de rare fiindcă fiecare este angrenat în alt proiect. Când putem însă, ne strângem toți. Și discutăm orice, e multă caterincă, când te întinzi la șpriț o începi cu fotbalul, continui cu politica și ajungi și pe la religie.

Spune-mi ceva despre acea semifinală cu Midlesborough…. Cu siguranță, te mai gândești la acel meci…

”Șomerul” Dorin Goian, dur ca in teren! A vorbit deschis despre: cel mai greu moment al vieții lui, șprițul cu Băsescu, familia ”uefantastică” sau bătăliile cu Zlatan și Ribery. ”Să antrenez FCSB ar fi o mare provocare!”
Dorin Goian încă are coșmaruri cu drama de la Middlesborough

Gânduri încă mai am. Și rămâne pentru mine personal, regretul cel mai mare din carieră, faptul că n-am reușit să jucăm acea finală. Sunt lucruri de reproșat, după ce revezi meciul de ”n” ori, e clar, multe lucruri pe care ai dori să le schimbi, dar ce folos, că nu mai poți. În plus, atunci sunt decizii de moment, din păcate a fost o zi nefastă pentru noi. Sincer, aș fi dat un an de Champions League, cu tot cu prime, doar pentru a juca acea finală…

Vreau să-mi povestești ce-ți mai amintești despre sfertul cu Rapid din Cupa Uefa. Ce anume ți-a rămas în cap, în suflet?

O presiune fantastic de mare pe umerii noștri. Pentru că a fost o perioadă încărcată psihologic încă de când s-a decis că vom juca între noi, românii. Țin minte că în ziua turului de pe Giulești, știi că de obicei mergeam dimineața la IDM, pentru relaxare, și când am ajuns acolo, era și Rapidul. Tare ciudat a fost! Eu n-am putut să stau foarte mult, m-am urcat în mașină cu doctorul, aveam dureri crunte de spate si am plecat, am mers și am făcut o infiltrație.

”Băsescu ducea, era de cursă lungă. Un șpriț bun nimănui nu-i displace”

Dar șprițul de la Golden Blitz cu Traian Băsescu?

Ăla este memorabil, nu oricine are șansa să stea alături de masa președintelui și să mai și ridice președintele paharul sus, ca să cinstească victoria noastră… Știu că ești curioasă câte cuburi de gheață își punea domnul Băsescu în paharul cu whisky, dar sincer, n-am fost atent la asta că era euforia prea mare. Ce am observat e că ducea, era de cursă lungă, dar știi cum e, un șpriț bun nimănui nu-i displace.

Te-am văzut și într-o poză de curând, la Suceava, împreună cu Mirel Rădoi. Vă mai ”bagă în seamă” selecționerul?

Hahaha, cum să nu? Noi am rămas în relații foarte bune, am fost colegi și la cursurile de antrenori, și la licența Pro. Dar oricum, spuneam mai devreme, noi toată generația am rămas unită, ne susținem necondiționat, și cu Mirel ne vedem mereu, de câte ori de intersectăm, nu contează.

Cu sinceritate, despre echipa națională a prietenului Mirel

Ai vorbit vreodată cu el, cu Rădoi, înaintea vreunui meci important?

Nu. Niciodată nu l-am sunat. Îi transmit baftă înainte de fiecare meci, printr-un mesaj, și atât. El are gândurile lui, responsabilități, presiune, sunt foarte multe lucruri de pregătit în detaliu.

Ce plusuri și ce minusuri crezi tu că are naționala pregătită de el?

Plusuri? Cred că este o echipă mult mai implicată decât în alte perioade, și văd o echipă care aleargă, absolut toți, care face presing, care dorește să recupereze mingea repede, văd mai mult curaj decât în alte dăți. Iar ca minusuri, când vorbești de echipa națională, orice meci pierdut, orice ratare a calificării. Doar că orice eșec este văzut de noi ca un dezastru, și nu cred că pe bună dreptate, pentru că mulți uităm cu ce probleme ne confruntăm în campionat, ce infrastructură avem în fotbalul nostru, că avem jucători afară care nu joacă la echipe de top și nu o fac constant. Mi se pare că pretenții sunt prea mari, așteptăm prea mult.

”Bine că nu există VAR la meciul cu Olanda!”

”Șomerul” Dorin Goian, dur ca in teren! A vorbit deschis despre: cel mai greu moment al vieții lui, șprițul cu Băsescu, familia ”uefantastică” sau bătăliile cu Zlatan și Ribery. ”Să antrenez FCSB ar fi o mare provocare!”
Goina a dat unicul gol al României, într-o victorie istorică împotriva Olandei, în 2007

Să ne întoarcem un pic ”pe teren”. Meciul cu Olanda din preliminarii, când ai înscris golul victoriei, pe vântul ăla la Constanța…Te-ai uitat la reluări sau ți-ai dat seama că ești în ofsaid de atunci?

Nu, și mai bine că nu mi-am dat seama că sunt în ofsaid, e drept că nu cred că aveam cum să mă opresc. Am văzut și eu pe reluări…ce să zic? Bine că nu exista VAR în acea perioadă.

Ce ai schimba, dacă ar fi să dai timpul înapoi?

Cu siguranță, aș lucra mult mai mult la forță, n-am fost un jucător căruia să-i placă asta, să facă forță, dar îmi dau seama că, dacă aș fi avut forță la fizicul meu, cu siguranță performanțele ar fi fost mai mari. Nu că aș fi nemulțumit, dar tot timpul e loc de mai bine…

În preajma derbiurilor cu Dinamo, când tu erai la Steaua, iar fratele tău Lucian, la dușmani, vă tachinați, înainte sau după meci?

Tachinări erau și înainte, și după joc, cu Luci petreceam foarte mult timp împreună, mâncam, glumeam mereu… Hahaha, ne tachinăm și acum când mai este câte un Steaua-Dinamo.

Sunt oameni din fotbal care cred că Dennis Man a ales bine să meargă la Parma, dar și foști mari fotbaliști care spun că nu i se potrivește fotbalul italian. Tu care ai fost acolo în Serie A, ce crezi?

”Ianis Hagi a făcut o alegere grozavă mergând la Rangers”

În cariera de fotbalist nu ai timp să stai și să te gândești ce ți se potrivește sau ce nu ți se potrivește, când ai o astfel de oportunitate să mergi la un club dintr-un campionat mare, club puternic, trebuie să o faci fără să stai pe gânduri. Și ce ai de făcut este să muncești în așa fel încât să te adaptezi rapid. Cel mai repede. Tu ești jucătorul plătit, s-au dat bani pe tine și tu ești cel care trebuie să se adapteze, și nu invers.

Se potrivește Ianis Hagi acolo, la Rangers, și-a găsit locul?

Exact ce am spus mai devreme, ai fost cumpărat, ești plătit de Glasgow, tu ești profesionist și trebuie să te adaptezi. Punct.  Dar, da, Ianis a făcut o alegere grozavă, pentru că mi se pare un mediu propice pentru un jucător de vârsta lui, cu talentul lui, la Glasgow poate să crească așa cum trebuie, este un club profesionist din absolut toate punctele de vedere.

Tu chiar știi asta fiindcă ai jucat acolo… Povestește-mi ceva despre scoțieni, mulți nu știu mare lucru despre Old Firm…

”Șomerul” Dorin Goian, dur ca in teren! A vorbit deschis despre: cel mai greu moment al vieții lui, șprițul cu Băsescu, familia ”uefantastică” sau bătăliile cu Zlatan și Ribery. ”Să antrenez FCSB ar fi o mare provocare!”
Dorin Goian a îmbrăcat de 35 de ori tricoul lui Glasgow Rangers

Old Firm sau Rangers-Celtic… E meciul care contează în Scotia, presiunea e fabuloasă. Dacă ajungi și câștigi Old Firm, plutești. Țin minte că după ce câștigam, a doua zi de dimineața găseam pe covorul din fața ușii coșuri cu prăjituri, sticle de vin, puse de suporteri, vecinii din cartier mă felicitau pentru joc, pentru victorie.

”Nu mi-a plăcut să joc contra lui Ribery și Van Persie. Zlatan e foarte rău, te intimidează, te scuipă, te înjură!”

Dacă ar fi să numești un adversar direct, un atacant, unul care te-a enervat cel mai tare și pe care n-ai fi vrut să-l întâlnești în cariera ta, cine ar fi acesta?

Sunt mulți, sunt mai mulți, îmi vine în minte acum că nu mi-a plăcut deloc să joc contra lui Ribery, nu mi-a plăcut să joc împotriva lui Van Persie, m-a omorât într-un meci. De asemenea, în top e și Zlatan Ibrahimovic, e foarte rău, face orice să te intimideze, să te injure, să te scuipe atunci când nu îi iese jocul.

Ți s-a spus în multe feluri, iar la un moment dat erai noul ”ministru al apărării”. Cine crezi tu că ar merita să fie numit așa?

Mie îmi place mult Chiricheș, atunci când e în formă, când e apt fizic, nu e accidentat, e impunător, are calitate. Așa, din campionat, la noi, ca și fundaș central, pot să spun că îmi place Burcă.

Ai fost ani buni la Steaua/FCSB-ul de azi, cunoști mecanismul de acolo. Să presupunem că ar veni Gigi Becali să-ți propună un angajament, te-ai descurca să lucrezi cu el?

… Și acum să vezi ce iese, pentru că într-un fel sau altul, mi s-a mai pus întrebarea pe tema asta, iar indiferent de răspuns, au apărut titluri: ”Dorin Goian vrea la Steaua!”. Adică m-aș propune, mă invit… Bine, acum, ca o paranteză, să fim serioși, aș vrea să știu ce antrenor dintre tineri ar refuza?… Însă apropos de lucrat cu Gigi Becali, eu îți propun ceva, hai să ne uităm puțin și să observăm un lucru: cât l-au avut pe Man și echipa a jucat bine, eu, sincer, nu l-am văzut pe Becali la televizor. L-ai văzut, l-a văzut cineva cât au avut rezultate? Cu Gigi Becali, liniștea o mențin rezultatele, totul la el ține de rezultat. Nu ai, începe… Și să revin, ca să nu pară că evit răspunsul, da, să antrenez FCSB ar fi o mare provocare.