Interviu exclusiv cu prima femeie din România la conducerea fotbalului! Fostul mare arbitru Teodora Albon: “Acasă, la meniul zilei avem fotbal!”

Autor: Gabriel Berceanu / 19.09.2021, 12:41
Interviu exclusiv cu prima femeie din România la conducerea fotbalului! Fostul mare arbitru Teodora Albon: “Acasă, la meniul zilei avem fotbal!”

A fost întâi jucătoare de fotbal. Apoi, a devenit cel mai mare nume din arbitrajul feminin românesc, delegată în la Cupa Mondială și conducând finala Ligii Campionilor. Este observator, iar din luna mai a devenit prima femeie președinte a unei Asociații Județene de Fotbal din România: manager al fotbalul din Cluj, un județ cu tradiție și performanțe importante.

Într-un album imaginar, Teodora Albon ar ocupa toate paginile dedicate unei femei care a performat și performează în fotbalul românesc. Inclusiv rubrica “Familie”, căci soțul Mirel Albon e fost arbitru asistent de Liga 1, devenit un antrenor-reper pentru fotbalul feminin românesc!

În niciuna din posturile din fotbal în care ați fost ori sunteți nu puteți susține o echipă anume. Se poate iubi fotbalul fără a iubi o echipă?

Nu pot fi fan declarat al unei echipe, dar iubesc fenomenul fotbal. Și susțin naționala României, masculină și feminină, precum și toate echipele românești în competițiile internaționale.

Cum arată viața în familie cu domnul Mirel Albon, fost arbitru, fost selecționer al naționalei feminine, azi antrenor la Poli Timișoara?

N-ar fi o surpriză pentru nimeni dacă spunem că, în familia noastră, “meniul zilei” este fotbalul! Amândoi iubim enorm fotbalul, suntem angrenați în fotbal, bineînțeles că discuțiile sunt legate de antrenamente, tactica echipelor, arbitraj, fotbalul la AJF Cluj… Cât eram arbitru, soțul mă ajuta cu pregătirea meciurilor din punct de vedere tactic. La faze fixe, cunoașterea sistemului de joc, spre exemplu. Iar eu îl ajutam cu noutățile din arbitraj.

Când obiectivul e ca presa să nu-ți precizeze numele

Care sunt meciurile cu care vă mândriți cel mai mult, prin prisma prestației dumneavoastră, din cariera de arbitru?

Am avut prestații apreciate la cel mai înalt nivel UEFA și FIFA, am beneficiat de șansa de a arbitra la cel mai înalt nivel iar “sincopele” au fost extrem de rare. Prestația mea din finala Ligii Campionilor 2013 a fost primul pas care m-a condus spre semifinala Cupei Mondiale 2015, apoi spre finala mică a Jocurilor Olimpice din 2016.

Cel mai frumos compliment primit în toată cariera dumneavoastră de arbitru? 

Noi avem o vorbă în arbitraj: ai avut o prestație bună când presa nu îți precizează numele. Asta înseamnă că nu te-ai evidențiat în timpul jocului. Iar pe stadion, când la final oamenii te felicită sincer.

Ce lucruri învățate din cele patru ipostaze în care ați lucrat sau lucrați în fotbal – jucătoare, arbitru, observator, președinte –  le veți aplica mereu în viața de zi cu zi?

Sunt foarte multe lucruri pe care le-am învățat din fotbal, datorez multe acestui sport fără de care nu ajungeam omul de azi. Îmi place să cred că principiile care mi-au călăuzit pașii le voi putea respecta mereu: caracter, seriozitate, muncă și punctualitate.

“E mai ușor să arbitrezi!”

Cum e senzația să fii aproape mereu deschizătoare de drumuri? În arbitrajul de nivel înalt, acum ca femeie în conducerea fotbalului dintr-un județ.

Sunt prima femeie președinte AJF din Romania dar cred că pe viitor pot accede în această funcție și alte doamne implicate în fenomen. Consider că în secolul în care trăim nu mai este de actualitate mitul potrivit căruia funcțiile importante sunt destinate bărbaților. Acum primează valoarea și  calitatea umană. Pe mine acestă functie mă onorează, mă responsabilizează și este o provocare imensă de a demonstra că se poate.

Care au fost primele lucruri care v-au surprins din postura de președinte AJF? 

Faptul că am fost implicată în fotbalul județean din Cluj din poziția de secretar general AJF încă din 2018 m-a ajutat foarte mult să cunosc realitățile și problematica. Recunosc, sunt puțin surprinsă neplăcut pentru că oamenii înteleg destul de greu că principiile și modul de lucru în cadrul AJF Cluj s-au schimbat prin investirea echipei mele la conducere. Încă ne trebuie un timp de “acomodare” reciprocă pentru a înțelege că fără bună organizare, fără respectarea regulamentelor și a termenelor, lucrurile nu pot intra pe un făgaș normal.

Cum ar arăta o comparație între “administrarea” unui meci și a fotbalului dintr-un județ? 

Consider ca “administrarea” unui meci din calitatea de arbitru a fost mult mai ușoară, cel puțin în ceea ce mă privește! Mi-am construit întreaga carieră de arbitru pe principii sănătoase, cu respectarea regulamentelor și cu multă muncă. Am avut și șansa de-a întâlni oameni de valoare de la care am învățat despre fotbal și despre viață. Este mult mai dificil ca președinte AJF, presupune o activitate mai complexă și depinde de foarte mulți factori externi, nu doar de propria persoană. Este esențial ca oamenii implicați în fenomen să înțeleagă faptul că schimbarile dorite sunt pentru progres și dezvoltarea fotbalului din județul nostru.

 O transformare marca Albon

Clujul, un județ bogat și în datele economice, dar și în fotbal. Sunt multe echipe și tradiție fotbalistică. E mai greu de gestionat un astfel de fotbal sau mai ușor, comparativ cu alte județe? 

Clujul este un AJF bogat dacă ne raportăm la numărul membrilor afiliați (105) și la numărul de echipe înscrise în competiții AJF (190 de echipe de seniori și juniori). Vorbim despre perioada de dinainte de pandemie. Cu siguranță nu este ușor de gestionat, dar cred cu tărie ca voi reuși, sunt convinsă că ne aflăm pe un drum bun, ascendent. Partea financiară constituie un subiect delicat după o perioadă atât de lungă de inactivitate la nivel de fotbal amator și juvenil, însă deja am reușit să atragem alături de noi parteneri care să ne sprijine financiar în proiectele noastre.

Care ar fi top 3 proiecte sau inițiative pe care doriți să le implementați în fotbalul clujean?

Tocmai atragerea oamenilor cu putere financiară înspre fotbalul județean. Am reușit în termen scurt sa semnez parteneriate cu un sponsor tehnic, apoi cu o clinică medicală care ne este partener oficial și ne susține în activitatea echipelor și arbitrilor. Avem, în plus, susținere financiară în sectorul juvenil de la o companie privată. Dincolo de această zonă de suport, sunt în discuții avansate cu o fundație pentru un proiect de suflet prin care copiii din familii defavorizate sunt încurajați să practice fotbalul și să studieze, în același timp. Sunt mult proiecte, dar e nevoie de timp, răbdare și implicare. AJF Cluj a suferit în ultima perioadă la capitolul credibilitate și imagine, aspecte deosebit de imporante, așa că îmi doresc tare să schimb această percepție.