INTERVIU EXCLUSIV. Ionuț Popa, președintele CS Dinamo: „Am fi cel mai tare club: cobori din metrou și ai tot”. Planurile „câinilor”, cum o să arate noul stadion!

Cătălin Mureșanu / 15.05.2021, 15:51

În ziua în care Dinamo, cel mai galonat club din sportul românesc, a împlinit 73 de ani, președintele Ionuț Adrian Popa (33 ani) a acordat un interviu festiv pentru PlaySport.ro. Aflat de 10 luni în fruntea CS Dinamo, subcomisarul a făcut o radiografie a realizărilor sale, a vorbit despre obiectivele sportive și a prezentat proiectele legate de infrastructura bazelor sportive administrate de club în București, Ghermănești și Brașov.

• PlaySport.ro a făcut un tur al Parcului Sportiv Dinamo, ghid a fost chiar președintele, cel care a prezentat lucrările de modernizare pe care le-a început în mandatul său, le-a terminat sau le are în plan;
• Ionuț Popa a vorbit și despre paragina din Parcul Sportiv Dinamo, mizeria și pericolul care-i pândește, la fiecare pas, pe sportivi și suporteri. Cauza invocată este „eternul” litigiu legat de contractul de asociere cu Asociația CS FC Dinamo;
• Clubul Sportiv Dinamo administrează, în total, 25 de hectare, pe lângă Parcul Sportiv Dinamo din inima Capitalei, Baza nautică de la Ghermănești urmând să fie reconstruită de la zero. VEZI care este situația la Brașov!
• Ionuț Popa anunță că proiectul Academiei de Fotbal CS Dinamo se va extinde spre zona categoriilor de vârstă pentru elită;
• Ionuț Popa detaliază planul noului stadion, o arenă care va începe chiar de la „șosea”, cu hotel, restaurante, muzeu și mai multe săli aparținând secțiile sportive;
• Președintele CS Dinamo spune că, până în toamnă, va începe demolarea vechii arene din „Ștefan cel Mare”;
• Surpriza propusă de Ionuț Popa pentru dinamoviști! Este vizat velodromul. În „Groapă” poate fi ridicat și un patinoar.

Despre schimbări și planuri

La mulți ani! Ce înseamnă această zi pentru dumneavoastră?

O onoare, o mândrie și o bucurie pentru că sunt parte din acest fenomen, a fi dinamovist este un fenomen, o trăire. Sunt fericit după ce am reușit să formez o echipă profesionistă pe toate palierele de activitate: resurse umane, sportiv, logistică, achiziții, patrimoniu, iar rezultatele au început să apară. Și, cel mai important lucru, așa cum a menționat și domnul ministru (n.r. Lucian Bode, Ministrul Afacerilor Interne) demararea, până la sfârșitul anului, a lucrărilor pentru un nou stadion.

Ajungem și acolo. Mi-ați spus că ați făcut o echipă, sunteți de 10 luni în această funcție, întrebarea mea este: ați schimbat multe în acest interval?

Au fost schimbări din două puncte de vedere. În primul rând a fost un schimb de generații. Un număr foarte mare de colegi au trecut în rezervă și a trebuit să-i înlocuim cu persoane care cunosc și specificul activității, pentru că, fiind o unitate MAI are și specificul legislației care o guvernează pe structura Ministerului de Interne, dar și o legislație care o guvernează pe zona MTS, Ministerul Tineretului și Sportului. A fost destul de dificil! Apoi a fost vorba de volumul de muncă, foarte multe proiecte de realizat într-un timp foarte scurt, iar remunerația nu este foarte mare la clubul Dinamo, este o unitate neoperativă a MAI și, atunci, pot să spun că mulți dintre cei care au venit, au făcut-o exclusiv pentru relația cu mine.

Presedintele CS Dinamo, Ionut Popa
Presedintele CS Dinamo, Ionut Popa

Până să veniți dumneavoastră în fruntea clubului, mult timp, funcția de președinte a fost ocupată de către foști sportivi, ați avut parte, ținând cont acest criteriu, de o altfel de percepție?

Nu! Și asta pentru că o foarte mulți dintre foștii președinți au achiesat la acest proiect, mă susțin. George Cosac, de exemplu, a rămas alături de mine, are foarte multe idei și propuneri pe care noi le-am pus în practică. E adevărat că au fost și persoane care, probabil, au văzut lucrurile puțin diferit, dar în momentul în care tu, ca manager, reușești să le aduci niște avantaje sau plusuri la locul de muncă, atunci oamenii încep să simtă confortabil.

Ați mărit organigrama? Din informațiile mele, Clubul Sportiv Dinamo are un deficit de personal și, chiar dacă nu o să vă fie pe plac, trebuie să fac o paralelă cu CSA Steaua, rivalul istoric, unde există mult mai mulți angajați…

Aici sunt două aspecte pe care trebuie să le înțelegeți, pentru a schimba organigrama este nevoie de un amplu proiect de reorganizare.

Și l-ați avut?

Nu! Acest lucru se face la nivelul ministerului. Orice structură are un număr de indicatori avizați, Poliția Română… x locuri, Dinamo… x locuri, niciodată, într-o structură, nu vor fi locurile ocupate complet. Am acoperit deficitul cu… aproximativ cu 13 %.
Vreau să trecem la partea de infrastructură, o zonă care doare și o să vreau să lungim puțin cadrul. Până să ajungem în Parcul Sportiv.

Baze ajunse în paragină

Dinamo, clubul condus de dumneavoastră adminstrează alte două baze, Ghermănești în Ilfov și Brașov. Să începem de acolo, ce s-a schimbat sau ce o să să se schimbe?

Ce ține de Ghermănești și nu am spus-o până acum, am creionat un proiect și încercăm să refacem baza de la zero cu Compania Națională de Investiții.

Trebuie să spunem pentru cei care nu știu, la Ghermănești este fabrica de aur a canotajului românesc și, din câte știu eu, arată foarte rău, este la nivelul anilor 50, clădiri de chirpici, condiții depășite pentru sportivi…

Așa e! Arată foarte rău. Din momentul în care am preluat mandatul, am avut două deplasări la fața locului.

Și ce ați văzut?

Nu poate să-i placă cuiva ce vede acolo! Creionăm un proiect împreună cu CNI, un complex, cazare, masă, pregătire, micuț, dar care să răspundă standardelor occidentale.

În ce stadiu sunteți cu acest proiect?

Spun că în aproximativ două luni de zile putem să înaintăm solicitarea către CNI. E un teren micuț, investiția este foarte mică, din momentul în care pleacă soliciterea, în șapte sau opt luni putem să fim gata cu totul.

Mergem la Brașov și, după, închidem cu Parcul Sportiv Dinamo…

La Brașov există o bază superbă. Cinci hectare, central, acoperim aproximativ opt discipline sportive și toate sporturile centrale.

Există nevoia unor investiții și acolo?

Din prima zi a mandatului meu se fac investiții la Brașov, considerabile. Anul trecut a fost schimbată tâmplăria în tot complexul, s-a pus tâmplărie nouă la cele 70 de camere, a fost refăcută instalația termică și sanitară în tot complexul, au fost vopsite și înlocuite toate porțile vechi și, poate cel mai important, au fost înființate două academii, de fotbal și de tenis. Un real succes, chiar ieri vorbeam cu Ionel Dănciulescu (n.r. coordonatorul Academiei de Fotbal CS Dinamo) au venit părinți și mi-au spus că puștii lor se antrenau pe la mama naibii. În Brașov nu există bază sportivă pentru fotbal amplasată atât de central, facil pentru părinți, în așa fel încât să-i aducă pe cei mici la mișcare. Știi ce e interesant?

Vă ascult!

Niciun părinte nu știa baza, oamenii nu știau că există. Au fost vreo 40 de copii, foarte mulți de la Corona Brașov. Pe lângă fotbal, sunt și alte secții, cum ar fi tenis, lupte, scrimă, șah, judo și, clar, pentru că vorbim de Brașov, sporturile de iarnă.
Și revenim la București, în Parcul Sportiv Dinamo unde, spun eu, lucrurile nu stau foarte bine. Eu mă bucur că mi-ați arătat niște fotografii și toate sunt, exclusiv, dintr-o zonă în care a fost în litigiu, unde Statul Român nu putea să facă investiții. Nu poți să faci investiție, pentu că, după, se constata pagubă. Câștiga procesul, de exemplu, societatea domnului Badea, atunci ai fi băgat bani pentru o terță persoană. Mă bucur de încă un lucru, pentru că, în momentul finalizării litigiului, în aprilie, noi am înaintat solicitarea către CNI.

Complex multifuncțional, nu doar un stadion

La ce nivel se află, în acest moment, acest demers, domnul ministru Lucian Bode a spus că se va construi un complex sportiv, nu doar un stadion de fotbal, puteți detalia?

E vorba de o arenă multifuncțională.

Asta presupune că în cadrul viitorului stadion vor fi incluse mai multe secții…

Săli.

Știți care sunt în momentul de față?

Da! Pentru a vă explica, dacă am înființat o sală de taekwondo, poate fi și pentru karate, jujutsu, kenpo, destinația interioară a clădirii poate să difere. Ce ne interesează pe noi la noul stadion și cum am gândit proiectul alături de specialiști este să aibă și un muzeu, precum toate marile stadioane, o zonă de food, un restaurant și o zonă de spații de cazare într-o zonă a tribunei.
S-a tot vorbit de capacitate, putem discuta despre acest aspect, poate fi luat în calcul în acest moment al discuției sau e prea devreme?
Pentru a vă spune exact, pentru că noi am făcut e oroare în trecut, am stabilit locurilie și, după, ne chinuiam să punem pe teren. Ne-au învățat și pe noi specialiștii și ne-au spus să înaintăm terenul către CNI, vine un specialist, face studiile, împarte, lăsând retragerile normale și spune cât a ieșit. Spațiu există, dacă actuala arenă are aproximativ 15.000 de locuri, fără pistă există loc. Acum, foarte important, trebuie să vedem și costurile de mentenanță, pentru că nu vreau să las o povară viitorului.

Cum adică?

O să vedeți și la stadioanele echipelor concurente ce o să însemne cheltuielile, când vor avea o chetuială la bugetul de stat, nu știu, 30.000 de euro lunar cu mentenanța, plus personal, trebuie să discutăm și această problemă! Este greu să menții curățenia în Parcul Sportiv Dinamo când sunt aproximativ 1000 de persoane care intră zilnic și tu ai patru oameni pentru așa ceva, care mai au și concediu, se mai și îmbolnăvesc.

Litigiile care au adus dezastrul

Acesta este motivul pentru care, la zi, stadionul Dinamo arată în acest fel, sunt multe gunoaie, zone în care există pericolul unor accidente?

Am spus și înainte, această zonă a făcut obiectul unor litigii, până la urmă puteam să avem și un sprijin din partea colegilor de la fotbal, să ne sprijine, pentru că și noi am fost și suntem alături de ei cu stadionul. Eu spun să gândim puțin mai occidental și să gândim mai mult la ce s-a făcut bine și mai puțin la ce s-a făcut rău, pentru că, dacă vă prezint câte au făcut oamenii ăștia din club în 10 luni, e dezamăgitor să prezentăm doar acele fotografii. Nu poți să prezinți niște găuri unde nu poate fi acoperit legal sau potcoava unde nu poți să faci o investiție, e frustrant, când ai litigiu nu poți nici măcar să te atingi de locurile alea, așa e legislația noastră. Toți dinamoviștii au înțeles că aici au fost unele probleme de ordin juridic, din fericire s-au remediat, acum nu o să mai avem nicoo scuză. (VEZI galeria FOTO. Cum arată stadionul Dinamo).

Vă mai spun o problemă din același peisaj. În 2017, Curtea de Conturi a înaintat, în urma unui control la Clubul Sportiv Dinamo, un dosar către DNA în urma unor lucrări, investiții fără acoperire, ce se întâmplă cu acest dosar, mai ales că s-a spus că și acest aspect a ținut în loc construcția unui nou stadion?

Fiind vorba de un dosar la DNA nu avem voie să vorbim. Nu cred că e recomandat. Pot să spun că 99% din aspectele importante s-au remediat, pentru celelalte există soluții.

Domnule președinte, simplu, pe înțelesul suporterilor, când vedem primul buldozer în Parcul Sportiv Dinamo?

Important nu este buldozerul, este să atribuim contractul de execuție. Eu mă refer la execuția stadionului, buldozerul ne trebuie înainte, o facem înainte, acum.

Când acum?

Cred că în câteva luni trebuie să demolăm.

Paltonul vă prinde pe utilaje?

Da! E o activitate destul de grea. Demolarea nu cade în sarcina CNI și e destul de costisitoare.

Ce o să demolați domnule Popa, de unde începe și unde se termină demolarea?

Noi am înaintat până în stradă (n.r. intrarea din Șoeseaua Ștefan cel Mare), vrem să facem o arenă modernă. O să gândim unde să fie muzeul, zona de food, probabil, o să fie în față, cu niște lifturi, leduri pe exterior.

Vreau să revenim în prezent, vă șicanez cu imaginile pe care le-ați văzut și dumneavoastră, mi-ați spus că sunt zone care au făcut parte din obiectul litigiului cu Asociația Clubul Sportiv Fotbal Club Dinamo, ce ați modernizat în celelalte zone ale Parcului Sportiv Dinamo?

Ne-am preocupat și ne preocupăm, o să vreau să mergem prin parc, să vă arăt, există un loc pe care l-am amenajat, de curând, în sala de sporturi, pentru tenis de masă. Acolo era paragină și am realizat lucruri frumoase, am început lucrările la terenul sintetic de fotbal, gardul, schimbăm acum nocturna, punem scaune, vom avea alte două terenuri de tenis aici în față, am adus două generatoare noi la terenurile de tenis din spate, plus vestiare pentru copii. Se schimbau în mașini, iar acum au aceste vestiare, am schimbat toată tâmplăria, care era un dezastru, la sala de lupte și renovăm, de la zero, vechea sală de gimnastică, acolo unde se vor antrena juniorii. La bazinul de polo am efectuat lucrări destul de complicate, acolo e o adevărată uzină sub bazin, iar la bazinul descoperit lucrăm și, în luna iunie, vom avea surprize importante pentru toți dinamoviștii. Avem 700 de copii noi, am triplat veniturile și, de curând, am semnat un contract de voluntariat cu suporterii din Peluza Cătălin Hîldan prin care vom schimba fața multor locuri, vom împrospăta Parcul Sportiv Dinamo. (VEZI galeria foto. Sala de tenis de masă și stadiul lucrărilor la sala de gimnastică).

Ionut Popa, presedinte CS Dinamo Bucuresti despre baza Dinamo
Ionut Popa, presedinte CS Dinamo Bucuresti despre baza Dinamo

Va exista și un Muzeu Dinamo

Mi-ați spus că vă doriți ca, în proiectul stadionului, să existe un spațiu și pentru muzeu. Clubul are un muzeu, însă nu a fost deschis publicului niciodată, ce se întâmplă cu acest loc?

Aici e o clădire administrativă în care trebuie să separăm puțin și zona ministerului de interne, care cuprinde și documente clasificate.
Există o intrare separată…

De acord, dar vă place cum arată zona?

Nu îmi plac multe zone și v-am și arătat asta! Eu am preluat în contextul epidemiologic și oricum nu putea fi deschis, dar vă garantez că… restricțiile se ridică de mâine… și spun că din iunie o să realizăm un circuit al muzeului.

Mi-ați spus de pandemie, ce a însemnat pentru un club de un asemenea nivel această perioadă, cum v-ați descurcat?

Nu am primit un buget suplimentar, ne-am încadrat în limitele bugetare aprobate și am reușit.

A fost greu?

Foarte greu, pentru că a fost o situație atipică, pot spune că a fost complicat.

Cum vă pregătiți pentru Olimpiada de la Tokyo, Dinamo este clubul care a asigurat peste 40 % din medaliile olimpice cucerite de România în decursul participării la Jocurile Olimpice. Aveți un obiectiv, participanți și medalii?

Cât timp Comitetul Olimpic Român și-a asumat între 6 și 8 medalii, noi ne poziționăm în procentul menționat de dumneavoastră, două sau trei medalii. În acest moment avem 18 sportivi calificați și sperăm să apară și alții.

Mi-ați spus că, în mandatul dumneavoastră, numărul copiilor care au venit să facă sport în Dinamo a crescut cu aproximativ 700 de juniori în zona academiilor: handbal, tenis, fotbal, polo. Academia de Fotbal CS Dinamo este un element nou în peisaj, ați înființat-o la începutul acestui an, cu Ionel Dănciulescu pe post de coordonator. Cum urmează să se dezvolte acest proiect?

Sunt aproximativ 200 de copii selecționați în acest moment, am fost înscriși în campionatul AMFB, sâmbătă avem meci cu FCSB. O să demarăm și grupele superioare, în prezent ne-am oprit la vârsta de 14 ani, există și o echipă pentru categoria de 15 ani, însă nu organizat, șapte sau opt copii, fac antrenamente cu domnul Dobre. Etapizat vrem să urcăm.

E o informație nouă, o să vă orientați și spre grupele de elită? Pentru că, la început, proiectul a fost gândit, exclusiv, pentru minifotbal.

Da, însă avem foarte multe solicitări, pentru că oamenii și-au dorit și un proiect serios. Nu spun că altele nu sunt serioase, însă vreau să subliniez că noi avem baza noastră, avem parc auto, personal adminsitrativ, logistică, achiziții.

Loc pentru toată lumea

Însă ați avut nevoie să faceți această ramură sportivă și pentru construirea noului stadion?

Da! Au fost contestatari, cârcotași care s-au întrebat pentru ce vrem un nou stadion, că nu avem fotbal. Ne dorim atât de mult să facem această investiție, să modernizăm parcul, încât, până la urmă, de ce să nu avem fotbal? Vă spun ceva, noi, inițial, am înființat academia de handbal, un mare succes, astfel încât, la un moment dat, Dan Savenco a venit la mine și mi-a spus că nu mai avem loc. Și i-am zis că nu am ce să fac, externalizăm și mai luăm săli. Este frustrant să vezi „câini roșii”, dinamoviști, la școala 4000, când tu ai parc sportiv. Și, într-o discuție, cineva din club mi-a spus că avem terenul de fotbal sintetic, terenul „Piți Varga” sau „Florea Dumitrache”, de ce nu fac o sală acolo? Și atunci m-am gândit, omorâm fotbalul?

E loc în Parcul Sportiv Dinamo pentru trei școli de fotbal cu același nume, însă societăți diferite: Academia CS Dinamo, ACS FC Dinamo și SC Dinamo 1948 SA, în contextul în care spuneți că o să existe și grupe de elită la Clubul Sportiv?

Da. Eu cred că e loc pentru toată lumea. Terenurile de iarbă , mă refer aici la „Piți Varga” și „Florea Dumitrache”, le vom face funcționale, o să investim puțin în această vară și o să le însămânțăm, cu un sistem de irigații… atunci e loc.

Domnule Popa, în Parcul Sportiv Dinamo mai există o bubă, zona Velodromului… și dăm, din nou, de paragină…

Avem proiect și acolo.

Mingea e la dumneavoastră, vă ascult!

Ideea noastră este să facem un patinoar, dar să păstrăm și velodromul. Patinoar cu velodrom.

Și cum stați cu ideea?

În prima fază am așteptat să vedem cu stadionul, știți că era o discuție să-l facem acolo. Nici nu avem personal suficient să demarăm foarte multe proiecte, trebuie să ne gândim puțin și la ce și cât putem duce. Dacă mă duc, în același timp, cu 10 proiecte și nu termin niciunul, e posibil să nu fie foarte eficient pentru managmentul meu, vreau să o iau punctual. Am început cu stadionul, vreau să văd licitație, după ce se câștigă licitația am debarasat, mulțumesc, trecem la următorul proiect, lăsam lumea să își facă treaba și ne vedem peste doi ani, când e gata. Velodromul are o încărcătură istorică, eu aș vrea să-l înglobez cu un patinoar, e ideea mea, vreau să o discut și cu ministerul, am fi cel mai tare club, cea mai tare locație în care cobori din metrou și ai tot, fotbal, velodrom, bazine, patinoar… tot. Vă spun viziunea mea managerială, știți cum e, au fost multe promisiuni care s-au onorat sau nu s-au onorat, sper să fac parte din categoria celor care le onorează. Impedimente și piedici au mai fost în viață…

Și multe machete!

Din păcate prea multe.

În anul 2019 am realizat un interviu cu juristul clubului, domnul Ciprian Stoica, cel care mi-a spus, citez titlul: la Dinamo s-a furat o unitate militară. Vă interesează redobândirea patrimoniului legat de secția de fotbal?

Nu pot să mă pronunț pentru că decizia nu-mi aparține. Eu sunt ordonator de credite pe club, dar realizez că Liga 1 înseamnă un buget de 4 sau 5 milioane de euro pe sezon. Decizia nu îmi aparține mie, nu controlez acest subiect.

Vă mulțumesc frumos și, din nou, la mulți ani clubului Dinamo!

Și eu vă mulțumesc și hai Dinamo!