INTERVIU EXCLUSIV. Nicolae Stanciu analizează pentru Playsport tragerea la sorți din Liga Națiunilor: “Grupă bună, șanse mari să o câștigăm!”

Autor: Gabriel Berceanu / 16.12.2021, 20:10
INTERVIU EXCLUSIV. Nicolae Stanciu analizează pentru Playsport tragerea la sorți din Liga Națiunilor: “Grupă bună, șanse mari să o câștigăm!”

Tricolorii au stat cu sufletul la gură în această seară, așteptând să afle viitorii adversari din 2022, în urma tragerii la sorți UEFA pentru Liga Națiunilor.

Evenimentul care trebuia inițial să se desfășoare cu prezența tuturor delegațiilor fotbalistice de pe continent și-a modificat zilele trecute formatul, în urma evoluției pandemiei.

Ediția de anul următor a competiției Liga Națiunilor poate avea multiple sensuri pentru echipa noastră națională. Întâi de toate, performerele beneficiază de o șansă în plus în drumul spre EURO 2024: sunt 3 locuri alocate echipelor cu rezultate bune în Liga Națiunilor care nu se califică prin preliminariile clasice la turneul final. 

Apoi, sumele de bani puse la bătaie de UEFA nu sunt de neglijat. Și, în plus, partidele din această grupă vor fi primele meciuri oficiale pentru noul selecționer care… se lașă așteptat.

“Erau adversari mult mai puternici, să fim sinceri”

Imediat după ce ne-am aflat adversarii, Bosnia-Herțegovina, Finlanda și Muntenegru, evaluăm împreună cu internaționalul Nicolae Stanciu atât șansele de a câștiga această grupă, cât și programul ciudat al ediției atipice, în care vom disputa 4 meciuri în doar câteva zile pe durata lunii iunie 2022 și ultimele 2 partide în septembrie! Totul, bineînțeles, după ce aflăm întâi cum vede fotbalistul Slaviei Praga fiecare dintre rivalele noastre.

E greu să faci analize la cald, iar până în iunie anul viitor se mai pot întâmpla multe. Dar spune-mi totuși, te rog, prima reacție pe care ai avut-o aflând numele adversarilor…

Grupă bună, erau echipe mult mai puternice pe care le puteam avea în față. Chiar dacă am fost echipa din urna a treia, trebuie să ne gândim serios la primul loc. Nu avem de ce să ne speriem, serios. Avem șanse foarte mari să câștigăm grupa. E clar că la asta trebuie să ne concentrăm, fiindcă se poate. 

Deci nu ai fi preferat un adversar care să aibă în martie play-off de Mondial și care, dacă se califică, să se concentreze pe misiunea Qatar, iar dacă pierde, să intre în degringoladă, poate…

Nu cred că ne-ar fi avantajat prea mult, serio vorbind. Acum, toate cele patru echipe suntem practic în aceeași situație. Toată lumea știe că Liga Națiunilor e încă o cale spre EURO, deci eu cred că orice echipe sunt sau ar fi fost, vor trata cu concentrare meciurile. Nu își permite nimeni să neglijeze vreo posibilitate de a merge la un turneu final.

“Cel mai greu duel, posibil cu Muntenegru!”

Îți propun să o luăm pe rând: Bosnia-Herțegovina!

Nu știu cât de mult se vor mai baza, în timp, pe Pjanici și Dzeko. Acum, ei clar sunt oamenii-cheie. Dar poate până la vară se schimbă multe. Au ratat și bosniacii barajul de Mondial, nu cred că mai e naționala care era acum ceva vreme. Eu o văd ca fiind o echipă în care intră un val de tineri, e în schimbare. Am avut un jucător bosniac în campionatul ceh, fundașul Civici, pe care îl cunosc destul de bine. Acum e la Ferencvaros și joacă și la națională. 

Apoi Finlanda, echipă care a fost la EURO 2020…

Îl știu pe Pukki, din Premier League, dar și pe Kamara, colegul lui Ianis. Am jucat împotriva lui Kamara în cupele europene și îl cunosc. I-am urmărit la EURO pe finlandezi, au avut prestații solide, dar în stilul lor pe care cred că nu îl pot modifica prea mult. Cred că și împotriva noastră vor juca tot pe tiparul nordic, clasic, mingi lungi la bătaie. Avem națională mult mai bună ca finlandezii, asta e părerea mea.

Încheiem cu Muntenegru, o cunoaștem bine…

Am tot jucat cu ei… Îi știm că sunt super luptători, dar în ultima vreme nu prea au avut rezultate. E posibil să avem totuși meci greu cu ei, au câțiva jucători interesanți, Savic de la Atletico Madrid contează mult pentru echipă. Spun că e posibil să avem chiar cel mai greu meci cu ei, pentru că, din experiență, e dificil să joci la Podgorica. Am avut meciuri de luptă împotriva lor și, deși am dominat, nu am câștigat de fiecare dată. 

“Poate la final de iunie suntem deja detașați în lideri!”

Cum ți se pare formatul atipic al Ligii Națiunilor 2022, cu 4 partide în doar câteva zile din iunie, iar ultimele 2 partide în septembrie?

O să fie o provocare, înainte așteptai să se termine campionatul la club și să îți tragi sufletul puțin. Acum, e clar mai aglomerat prin decalările apărute. Dar să știi că mă gândesc totuși la faptul că putem după 4 meciuri să decidem multe în grupă, deci poate ne prinde toamna detașați deja!

Mâine vom afla de la UEFA și ordinea partidelor pentru noi. Care ar fi progamarea ideală?

Mi-aș dori să începem cu un program de tipul două meciuri acasă și apoi două meciuri legate în depalsare, dacă se poate cumva. Nu la numele adversarilor mă cramponez, să fie oricine! Contează mai mult să ai un ritm care să îți conserve cât de cât energia. Și evitarea deplasărilor în plus ne-ar fi de mare ajutor.

În final, trebuie să te întreb. Iarăși Muntenegru, îți revine în minte penalty-ul ratat de tine la Cluj-Napoca?

Am acel moment în interiorul meu și, sincer, nu e nevoie să picăm cu Muntenegru ca să îmi amintesc de el. Sunt mai hotărât acum ca oricând să îi batem tur-retur.