INTERVIU EXCLUSIV. Secretele lui Enes Sali, „perla” lui Gică Hagi. ”Dumnezeu a vrut să-l aducă lângă Gică”

Dumitru Adrian / 14.09.2021, 20:17

Povestea de viață a lui Enes Sali pare ruptă dintr-o carte de aventuri. Fotbalistul apărut dintr-o dată la prima echipă a lui Gică Hagi a devenit cel mai tănăr marcator din istoria Ligii 1, după reușita din meciul de luni, împotriva celor de la Academica Clinceni.

În vârstă de 15 ani, 6 luni și 22 de zile, Enes s-a nâscut în Canada, a început fotbalul la Toronto, i-a impresionat până și pe cei de la FC Barcelona cu calitățile sale, iar de trei ani de zile, așa cum spune tatăl lui, Engi: ”Dumnezeu a vrut să-l aducă pe mâna lui Hagi”.

Playsport a discutat cu tatăl fotbalistului, Engi Sali, cel care i-a fost alături în toată perioada petrecută la Barcelona și care a revenit pentru a se stabili din nou în România după aproape 20 de ani.

Tatăl lui Enes Sali, supărat că fiul său nu a pasat la faza golului 🙂

Domnule Engi. Cum ați trăit primul gol al fiului dumneavoastră și cum ați sărbătorit după meci?

Am fost pe stadion, eram puțin supărat pentru că nu a dat pasă la faza golului, dar ăsta este Enes, i-a dat Dumnezeu acest dar de a fi imprevizibil când are mingea la picior. Am plâns de bucurie după meci, am revăzut împreună cu băiatul încă o dată a doua repriză, iar eu i-am transmis că „de abia de acum începe greul, pentru că lumea o să vrea să dai și mai mult pe teren”.

Cum a început Enes fotbalul?

Singur, se juca toată ziua în Canada și plângea când începea frigul în Toronto, pentru că nu putea să iasă pe zăpadă să se joace. Dacă i-ar fi plăcut hochei-ul era bine, dar așa nu aveam ce să fac, pentru că fotbalul se joacă afară.

Cum ați ajuns la Barcelona?

Povestea asta a început în 2014. Cei de la ”Barcelona Camp”, care organizează turnee pentru copii în toată lumea, l-au remarcat când au venit în Canada. Apoi, ne-au făcut o invitație, am mers împreună la Ciudad Deportiva din Barcelona, pentru că întâi se ajunge acolo, apoi urmează La Masia. După ce au văzut că este de un nivel foarte bun, au făcut tot posibilul să-l legitimeze, l-au înscris la școală, a fost selecționat și pentru La Masia, însă apoi au apărut multe dificultăți din cauza documentației. El era cetățean canadian, era minor, iar FIFA este foarte strictă în ceea ce privește transferul minorilor.

„Eram sceptic să vin la Academia lui Hagi”

Cum a apărut varianta Viitorul?

Noi suntem turci din Constanța, eu am plecat din țară după ce m-am căsătorit. Soția mea este tot turcoaică din Canada, iar părinții ei erau stabiliți de mai bine de 30 de ani la Toronto. Bineînțeles că știam de Academia lui Gică Hagi, însă nu ne gândeam că poate fi la acest nivel. Eram sceptic în primă fază, dar apoi mi-a spus un prieten cu care am copilărit >, că dacă este pe mâna lui Hagi, va fi pe mâini bune. Am trimis video-uri, le-a plăcut de el și așa am lăsat și noi tot în Canada și ne-am întors în Constanța.

La ce vârstă a ajuns la Academia lui Gică Hagi?

Când a împlinit 12 ani era în primul cantonament cu colegii de la Viitorul. Are și poză de ziua lui. Acesta a fost norocul nostru, că am venit pe ”mâna lui Hagi”. Odată cu Enes, am revenit și eu în țară, chiar dacă nu credeam că mă voi mai întoarce vreodată. Noi obișnuiam să venim în vacanțe, dar nu definitiv. Să vă mai spun ceva.

Vă rog…

Am copilărit lângă parcul Tăbăcariu de lângă Stadionul Farul. Eu când eram mic, mergeam cu bunicul de mână la meciurile lui Hagi la Constanța. Acum, Dumnezeu m-a pus să stau la masă cu Gică. Enes a copilărit cu videoclipurile pe care i le puneam eu pe telefon cu Ilie Dumitrescu și Hagi. Aveam și postere în casă.

Cum a ajuns la echipa mare de la Farul?

Nu ne așteptam la începutul verii că va merge cu ei în cantonament. El câștigase campionatul cu echipa U17, iar a apoi avea capacitatea (n.r Evaluarea Națională). Stabilisem să plecăm în vacanță în Antalya, dar l-au chemat în cantonament în Brașov. A dat randament bun și nu s-a mai întors la juniori. El are o mentalitate americană. Ei spun după un succes: ”enjoy like maximum”, dar apoi trebuie să te întorci la treabă.

Cum merge cu școala?

Este în clasa a noua, luni a fost cu echipa în cantonament și a lipsit de la prima zi de școală. Azi a fost puțin obosit după meci și apoi a fost chemat la interviuri și refacere. De mâine va merge la școală. Îi place mult matematica. Vorbește engleză, turcă, spaniolă, catalană și română cu accent englezesc. El este un copilaș, poate pare mai matur pe teren, dar tot e un copilaș. Eu îi spun să fie mai calm, dar el îmi transmite că se transformă când e pe gazon.

Idolii lui Enes sunt Messi și Salah

Prin golul reușit în fața celor de la Academica Clinceni, Enes Sali a bătut un record de 44 de ani, care îi aparținea lui Ion Geolgău