INTERVIU fără menajamente cu Ionuț Popa, președintele lui Dinamo: „Cea mai bună soluție, la ora actuală, este clubul sportiv! Căutăm o soluție de asociere cu un privat” 

Autor: Cătălin Mureșanu / 22.06.2022, 13:25
INTERVIU fără menajamente cu Ionuț Popa, președintele lui Dinamo: „Cea mai bună soluție, la ora actuală, este clubul sportiv! Căutăm o soluție de asociere cu un privat” 

Ionuț Popa, președintele Clubului Sportiv Dinamo, a făcut, în cadrul emisiunii PlaySport Live, o serie de dezvăluiri în legătură cu situația colaborării dintre Clubul Sportiv Dinamo și SC Dinamo 1948 SA.

Șeful celui mai galonat club din sportul românesc explică la ce nivel se află discuțiile cu Răzvan Zăvăleanu, care sunt planurile CS în legătură cu echipa de fotbal și este de părere că actuala societate – SC Dinamo 1948 SA- se sprijină pe unele valori șubrede. Totul într-o intervenție în care Ionuț Popa a vorbit fără perdea, nu s-a ferit să propună planuri pentru „fotbalul dinamovist”. Președintele a venit și cu noutăți în legătură cu stadionul și a precizat care este situația lui Dănuț Lupu, după ce acesta a fost surprins la volan fără să poată prezenta permisul de conducere. 

 

„Dacă reușim să trecem peste aceste aspecte, putem ca, până la sfârșitul anului, să ne apucăm de demolarea stadionului” 

 

Ce noutăți mai sunt în legătură cu stadionul, am văzut un anunț din parte CNI în legătură cu o primă licitație? 

Lucrurile merg într-o direcție corectă. Acum, dacă reușim să eficientizăm și pașii, astfel încât să reducem timpii, pentru că sunt foarte mulți timpi morți. Eu cred că, întotdeauna, aceste probleme sunt reprezentate de contestații și de duelul operatorilor economici de a domina, fiecare, o anumite piață, cum ar fi de proiectare, de studii. Ei sunt concurenți și sportul are de suferit, pentru că stăm după alte interese. În concluzie, dacă reușim să trecem peste aceste aspecte, putem ca, până la sfârșitul anului, să ne apucăm de demolare. Totul ține de acești timpi morți care, întotdeauna, au fost esențiali, din acest motiv nu poți avea o imagine clară sau o predictibilitate… apar tot felul de nebuni, ca să spun în termeni adecvați de stadion, care încurcă. Nu pentru că ar avea ceva cu Dinamo, fiecare se gândește la interesul propriu, iar atunci trebuie să așteptăm până la parcurgerea tuturor etapelor legale. 

 

 

Doriți ca echipa e fotbal formată de Clubul Sportiv Dinamo să promoveze și să ajungă în prima ligă? 

Ne propunem să promovăm până în liga pe care legislația actuală ne-o permite (n.r. liga secundă), iar în eventualitatea în care… aici intervin mai mulți factori: în primul rând sunt discuțiile pe care o să le avem cu domnul Zăvăleanu și, doi, din punctul meu de vedere, dacă o să identificăm un grup sau o nouă asociere pentru a face pasul pentru îndeplinirea criteriilor pentru Liga 1. 

„Dacă actuala echipă de fotbal își va continua activitatea, noi nu o să mergem în liga a doua”

Cum este situația de la CSA Steaua unde, în momentul de față, este căutat un investitor, dacă nu, între timp, este schimbată Legea Sportului

Nu aș vrea să ajungem în liga a doua, să concurăm, să participăm la competiție dacă nu avem soluție de promovare. În plus, dacă actuala echipă de fotbal (n.r. echipa administrată de SC Dinamo 1948 SA) își va continua activitatea, noi nu o să mergem în liga a doua. Nu știu ce decizie au luat, nu am mai discutat cu domnul Zăvăleanu de câteva zile. 

„Cea mai bună soluție pentru fotbal, la ora actuală, este Clubul Sportiv Dinamo București! Credem că e civilizat să identificăm o soluție legală, juridică, de asociere cu un privat care să preia 51% din acționariat pentru a duce mai departe spiritul dinamovist într-o formulă corectă” 

În legătură cu discuțiile purtate cu domnul Zăvăleanu. Dânsul a spus, în cadrul conferinței de presă la care a participat zilele trecute că, citez, cineva din cadrul CS prezintă o opoziție în legătură cu o eventuală colaborare între CS Dinamo și SC Dinamo 1948 SA

Nu există nicio opoziție! Este o opoziție față de o asociere cu o societate în prag de faliment, de acord, pentru că oamenii de afaceri și oamenii potenți care au stat alături de echipă au întrebat, în momentul în care s-a discutat o eventuală colaborare: Cu ce bani trebuie să venim? S-a spus o sumă și… ce primim? O garanție? Adică noi dădeam trei milioane de euro și, a doua zi, aveam de plătit alte câteva milioane și nu exista nici măcar garanția unei continuități. Ideea este simplă! Cea mai bună soluție pentru fotbal, la ora actuală, este Clubul Sportiv Dinamo București. Fără doar și poate! În asociere cu niște oameni care pot face cinste sportului românesc, alături de suporteri, cu o asociere corectă, fără datorii și fără alte interese în spate. Pentru că în spatele unor datorii, în spatele unor societăți pe la care s-au perindat diverși conducători, întotdeauna sunt o grămadă de alte interese. Fiecare vrea să își recupereze niște bani, altul nu dorește să continue pentru că nu-i convine situația actuală. Și atunci, eu am spus-o și o repet, cea mai bună soluție este Clubul Sportiv Dinamo București!  Doar că, noi nu putem, nu ne permite legislația și pentru a nu implica cluburi departamentale în echipe de fotbal profesioniste de Liga 1, credem că e civilizat să identificăm o soluție legală, juridică, de asociere cu un privat care să preia 51% din acționariat pentru a duce mai departe spiritul dinamovist într-o formulă corectă. Cu părerea își pot da mulți, eu vă spun realitatea. Acum nu știu, dacă se dorește continuarea, se insistă cu ideea că echipa din liga a doua este continuatoarea… nu am ajuns să discutăm despre asta. Căutăm o soluție, dacă se vrea și se dorește, noi am propus o soluție. 

Care este aceasta? 

Am spus-o, suntem de acord să ne asociem cu un privat, format din suporteri, nicio problemă, oameni de afaceri, oameni care iubesc Dinamo și vor să ofere sprijin financiar și Clubul Sportiv Dinamo București, care va fi deținătorul unui stadion, unei baze. Pe mine mă interesează (n.r. de la SC Dinamo 1948 SA) grupele de copii, echipa a doua și stadionul. 

Există și discuții, tatonări, idei, oameni care să preia un eventual pachet majoritar? 

Sunt, însă acei oameni vor să intre într-o societate curată, de la zero, fără datorii. Știe și domnul Zăvăleanu, dânsul a participat la discuția cu acei oameni, în care asta s-a discutat. Ce este mai sănătos? Să începem de la zero, cu o societate fără datorii, cu toți suporterii și toată lumea implicată sau să încercăm să găsim opt milioane de lei, să o luăm de la zero și, după, iar trebuie să achităm. 

„A fost o discuție referitoare la palmares și la Săftica. Sunt soluții juridice și pentru palmares, să fie unificat, pentru a fi securizat. Soluția există, trebuie doar să fie acceptată de toate părțile. Cea mai mare problemă a clubului de fotbal este că are foarte multe moașe” 

 

În discuția asta, domnul Zăvăleanu spune clar, trebuie să însănătoșim judiciar actuala societatea, pentru că de-asta a fost angajat! Și mai este o chestiune! În momentul în care intervine acest moment zero, ce se întâmplă cu palmaresul, mai ales că CS Dinamo este îndreptățit la anumite perioade din istoria acestui brand? 

A fost o discuție, atunci la masă, referitoare la palmares și la Săftica. Sunt soluții juridice și pentru palmares, să fie unificat, pentru a fi securizat și pentru a nu avea probleme pe viitor, să nu ajungă o cupă la un terț și altă cupă la alt terț, însă am spus, soluțiile nu țin doar de noi, pentru că noi ne-am arătat disponibilitatea.

Contrar la tot ce apare în presă, nu am vrut să ieșim să facem declarații, am văzut că există o ostilitate privind acest subiect și nu am vrut să ne implicăm. Eu vă spun, soluția există, trebuie doar să fie acceptată de toate părțile. Ca mai mare problemă a clubului de fotbal (n.r. SC Dinamo 1948 SA), în momentul de față, este că are foarte multe moașe, toți din jurul echipei se pricep la fotbal, la management, la alcătuirea echipei, toți cred că management înseamnă să ai un pix și o foaie și să spui: iau de bani de acolo, iau bani de acolo, am bani pentru sezonul ăsta. Și când am aprofundat discuția, cel care era primul pe listă a spus că eu nu am vorbit așa, al doilea că nu are și al treilea nu exista.

Management cu predictibilitate zero! Și atunci, pentru a evita polemicile, pentru a nu avea discuții contradictorii, pentru a nu mai fi considerați noi persoanele sau factorii care distrug… am văzut tot felul de regii, niște nebunii, legende foarte bune și interesante, adică sunt foarte talentați unii suporteri, pot fi regizori 100%, am ales să stăm într-o parte. Și nu cred că este ok în momentul de față, pentru că Dinamo are nevoie de un impuls. Dar… în țara în care trăim, astăzi, este mult mai bine să stai în banca ta și să nu te implici, pentru a nu fi acuzat că ai un alt interes. 

Simțiți această presiune din partea fanilor? 

Dinamoviștii adevărați nu își pierd timpul pe facebook, sunt unii care asta fac, stau pe facebook și ne învață cum să facem, cum să conducem clubul sportiv, cum să alcătuim echipa la handbal, cine să fie antrenor. Atunci, dacă există așa de mulți manageri, am spus că nu are sens să continuăm, să ne mai implicăm, să fim parte a unei legende. Nu-mi plac conflictele, eu mereu am apreciat comunicarea, bunul simț, însă deja, în această zonă a fotbalului, am intrat într-o altă nuanță. Noi nu ne pricepem la fotbal și i-am spus și domnului Zăvăleanu, degeaba facem în consiliu în care vin Marius Niculae și domnul Augustin și cine mai e… l-am întrebat dacă sunt pregătiți, nu-i expui? Sau o facem doar de imagine? Dacă e așa, nu știu dacă-i avantajează și pe ei. 

  • Marius Niculae a fost ofertat pentru a fi președinte la SC Dinamo 1948 SA. Ionuț Popa: „Am vorbit cu el! Nu am susținut varianta asta, nu are experiență”

Marius Niculae și Ionel Augustin sunt colaboratori ai Clubului Sportiv Dinamo, ați discutat cu ei? 

Cu Marius Niculae am discutat chiar aseară (n.r luni). Și i-am spus: Marius, eu nu te-am susținut când am fost întrebat dacă vrei să fii președinte la Dinamo, mi-au cerut părerea despre tine, am spus că tu nu ești pregătit pentru că nu ai mai făcut asta! Ce ai câștigat ca președinte al unui club? Nimic! Nu are sens să te expui, să arzi etape, doar de dragul, nu știu, marketingului. Dar dacă tu consideri că o faci pentru a ajuta Dinamo, fă-o! Și a făcut-o! Nu știu dacă asta e soluția, de a face lucrurile doar pentru a le face. Acum e la modă să așteptăm să declare Dănuț Lupu ceva și umrează 100 de reacții. Dănuț Lupu ne desființează, vorbiți cu el… . 

Care este situația lui Dănuț Lupu după ce a fost prins fără permis la volan: „Condamn orice ce astfel de activități, am aplicat și o sancțiune din punct de vedere a diminuării drastice a contractului”

Sunt foarte multe comentarii care fac referire la atitudinea domnului Lupu și o să ne dorim să atingem și noi subiectul. Dănuț Lupu, în ultimele săptămâni, a avut două ieșiri relatate în presă. Prima dată a intrat într-un conflict cu adversarii la un meci din Cupa României la fotbal, apoi a fost oprit în trafic de un echipaj de la Poliția Rutieră și, conform comunicatului emis, nu avea carnetul de conducere la el. Cum comentați aceste evenimente?  

 Am avut o discuție cu mai mulți jurnaliști în această perioadă referitor la acest aspect și pot să spun că domnul Lupu nu este un angajat al Ministerului de Interne, domnul Lupu are un contract de prestări servicii cu Clubul Sportiv Dinamo, prin care are ca obiectiv promovarea echipei de fotbal în liga a treia. Din punct de vedere profesional, domnul Lupu și-a îndeplinit obiectivul cu raport calitate preț. Ce am investit? Foarte puțini bani. Din punct de vedere moral, de acord cu dumneavoastră, condamn orice ce astfel de activități, am aplicat și o sancțiune din punct de vedere a diminuării drastice a contractului. Pentru noi a fost un avantaj financiar, dar până la o hotărâre definitivă, eu nu sunt nici organ de cercetare, nici nu mă interesează cancan-urile, că scria că a fost la INML, dar nu a fost, ba că avut carnet, ba că nu are, ba că are sau a fost suspendat…

Totuși, nu sunt cam multe ieșiri din partea dânsului? 

Asta vreau să spun. Fiind profesioniști așteptăm o hotărâre definitivă, discutăm pe marginea ei și luăm o decizie. Nu am fost acolo, vă spun sincer că am discutat telefonic cu domnul Lupu, ne-am și întâlnit ulterior evenimentului, regretă, nu este nimeni empatic cu ce a făcut, vă spun asta din start, dar, din punct de vedere sportiv, nu am ce să-i reproșez domnului Lupu, și-a făcut treaba pentru Clubul Sportiv Dinamo, și-a onorat contractul, a promovat echipa 80% până în momentul de față.