EXCLUSIV. Ioniță, Fatai și Seto au fost suspendați oficial pentru dopaj! Pedeapsă redusă pentru cel care a recunoscut

Mihai Cheles / 09.04.2021, 16:45
EXCLUSIV. Ioniță, Fatai și Seto au fost suspendați oficial pentru dopaj! Pedeapsă redusă pentru cel care a recunoscut

Ioniță, Fatai și Seto au fost suspendați oficial pentru dopaj! Agenția Națională Anti-Doping a decis sancțiunile celor trei jucători de la Astra Giurgiu. Cei trei au apelat la tratamente injectabile cu vitamine și minerale, folosind dozaje mult mai mare decât permit regulamentul.

EXCLUSIV. Ioniță, Fatai și Seto au fost suspendați oficial pentru dopaj! Pedeapsă redusă pentru cel care a recunoscut

Astfel, ANAD a anunțat, astăzi, că Takayuki Seto a primit opt luni de suspendare, în timp ce Alexandru Ioniță și Kehinde Fatai câte un an de suspendare. Se pare că fotbalistul de origine niponă, Takayuki Seto, ar fi fost cel care și-a recunoscut greșeala. De aceea a primit și o sancțiune mai mică decât a colegilor săi.

Decide în baza art. 64 din Legea 227/2006 cu modificările și completările ulterioare, art. 10.6.1.1. cu referire la art. 4.2.2 fraza a doua și cu aplicarea art. 27.2 din Codul Mondial Anti-Doping, ediția 2021, și a Ordinului nr. 180/2020 al președintelui ANAD, privind aprobarea Listei interzise pentru anul 2021: ”Metode specifice pentru anul 2021” interzise permanent:

-Suspendă din activitatea sportivă pe sportivii Fatai Kehinde Feyi și Ioniță Alexandru pe câte o perioadă de 1 an pentru abaterile prevăzute din art. 2, alin. 2, lit. b) din Legea 227/2006, de la data prezentei

-Suspendă din activitatea sportivă pe sportivul Seto Takayuki pe o perioadă de 8 luni pentru abaterea prevăzută de art. 2, alin. 2, lit. b) din Legea 227/2006, de la data prezentei

-În baza art.60, alin. 7 din Legea 227/2006 deduce din perioada suspendării durata suspendării provizorii cu începere de la 30 septembrie 2020”, se arată în decizia ANAD.

Cei trei jucători erau, oricum, suspendați de ANAD de la finele lunii septembrie, când a fost depistat scandalul. Astfel, Seto ar putea reveni la meciuri din luna iunie, în timp ce Fatai și Ioniță din luna octombrie.

Firul desfășurării evenimentelor

În luna septembrie 2020, Agenția Națională Anti-Doping a intrat în posesia unor fotografii. În acestea, apăreau niște bărbați, despre care se spunea că sunt fotbaliști, ce efectuau tratamente intravenoase cu vitamine și minerale. În urma cercetările, s-a aflată că era vorba despre Alexandru Ioniță, Kehinde Fatai și Takayuki Seto.

Clinica unde au fost fost realizate pozele a dorit să-și promoveze produsele pe rețelele de socializare, însă n-a ținut cont și de repercusiuni. Așa s-au descoperit fotografiile pe mâna celor de la ANAD. Regulamentul Agenției Mondiale Anti-Doping interzice clar astfel de practici, mai ales când este depășit dozajul.

Se consideră ca fiind încălcarea regulamentului WADA orice perfuzii intravenoase și/sau injecții cu mai mult de 100 ml pe o perioadă de 12 ore, cu excepția celor primite în mod legitim în cursul tratamentelor spitalicești, procedurilor chirurgicale sau investigațiilor clinice de diagnostic, se specifică în regulamentul WADA.

Pus în fața faptului împlinit pe 14 ianuarie 2021, în fața Agenției Naționale Anti-Doping (ANAD), Alexandru Ioniţă a recunoscut că erau folosite, la fiecare şedinţă de perfuzii, câte două flacoane a câte 100 de miligrame de vitamine şi minerale. Peste orice limită permisă de WADA. La câteva luni distanță, Ioniță s-a sucit, declarând că a fost obligat să recunoască o vinovăție pe care nu o avea.

După ce s-au aflat aceste informaţii, ANAD a mers la clinica privată pentru mai multe cercetări. Între timp, pozele cu cei trei fotbalişti au fost şterse de pe pagina de Facebook a clinicii.

Ioniță, Fatai și Seto au fost suspendați oficial pentru dopaj! Ce pedepse au primit jucătorii Astrei
Ioniță, Fatai și Seto au fost suspendați oficial pentru dopaj! Ce pedepse au primit jucătorii Astrei

Astra Giurgiu poate fi exclusă din Liga 1

Regulamentul ANAD spune clar că, „în situația în care doi membri ai unei echipe sportive sunt găsiți vinovați de una dintre încălcările prevăzute în articolul 2, alineatul 2, în perioada unei manifestări sportive, organizatorul competiției, pe lângă sancțiunile individuale, va sancționa echipa respectivă prin descalificare și pierderea punctelor”.

Articolul în cauză notează: „utilizarea sau tentativa de a utiliza o substanță interzisă sau o metodă interzisă, este o încălcare a regulamentelor anti-doping”. Exact precum în cazul celor trei jucători.

Dani Coman amenință cu tribunalul!

Preşedintele celor de la Astra Giurgiu, Dani Coman, i-a amenințat pe jucători că îi va acţiona în instanţă, dacă clubul va avea de suferit din cauza acţiunilor lor.

N-a fost o acțiune colectivă, n-am știut ce au făcut ei! Îi vom da în judecată, dacă vor pierde, pentru că nu am putut să ne folosim de serviciile lor pe timpul campionatului, pe Alex Ioniță s-au dat și bani de transfer. Nu suntem solidari cu ei, a fost o acțiune personală lor, a declarat Dani Coman, la un moment dat.