Jorge Mendes, agentul lui Cristiano Ronaldo, este cercetat pentru spălare de bani. Alături de acesta, sunt verificate și cluburi din prima ligă portugheză

Bădulescu Silvian / 25.11.2021, 07:31
Jorge Mendes, agentul lui Cristiano Ronaldo, este cercetat pentru spălare de bani. Alături de acesta, sunt verificate și cluburi din prima ligă portugheză

Ofițerii de la autoritățile vamale și fiscale din Portugalia au condus 20 de investigații în timpul zilei de joi. Acestea au legătură cu operațiunile de evaziune fiscală și spălare de bani în ceea ce privește cluburile din prima ligă, precum și pe cunoscutul agent Jorge Mendes.

Birourile celor de la Braga sau Vitoria de Guimaraes, cercetate

Sediile unor cluburi de primă ligă precum Braga sau Vitoria de Guimaraes au fost verificate, precum și biroul din Porto al agenției de jucători Gestifute, condusă de Jorge Mendes. În plus, casa și birourile lui Deco, fostul mare fotbalist care lucrează ca și agent în prezent, n-au scăpat nici ele de investigație, în cadrul operațiunii Fora de Jogo (Operațiunea Offside).

Faptele aflate sub investigare pot include fraudă economică, fraudă de securitate socială sau spălare de bani. Există suspiciuni de afaceri simulate, între cluburi și părți terțe, care au în vedere disimularea veniturilor din munca dependentă, supuse declarației și reținerii la sursă ” a fost afirmația făcută de Departamentul Central de Investigații și Acțiune Penală din Portugalia.

Printre clienții reprezentați de Gestifute pot fi enumerați Cristiano Ronaldo, Jose Mourinho, precum și un număr de jucători care evoluează la Wolverhampton Wanderers (Ruben Neves, Nelson Semedo, Pedro Neto, Daniel Podence, Francisco Trincao sau Jose Sa), precum și Ruben Dias sau Bernardo Silva. La clubul englez, Jorge Mendes este consilier al echipei, precum și al patronului acesteia.

Investigații mari derulate și în 2020

Operațiunea „Offside” se întinde pe o perioadă mai lungă de timp. În martie 2020, aproape 300 de inspectori fiscali și de poliție din biroul procurorului au condus 76 de investigații în prima etapă a acestei operațiuni. Aceasta a inclus verificări la birourile agenției Gestifute, precum și la cele două case pe care Jorge Mendes le deține.

S-a pretins că autoritățile erau în căutarea unor posibile sume de bani spălați în legătură cu transferurile unor jucători precum Radamel Falcao, James Rodriguez sau Iker Casillas, bazate pe informațiile oferite de Football Leaks (cea denumită „o scurgere” a tranzacțiilor financiare din lumea fotbalului). Totuși, FC Porto a negat faptul că cineva din interiorul clubului ar fi fost chestionat în legătură cu acest subiect.

Conform revistei portugheze Sabado, casele lui Iker Casillas, Jackson Martinez, Maxi Pereira sau Danilo Pereira, toți trecuți pe la FC Porto, au fost investigate ulterior.

Luni, ca o parte separată a investigațiilor de către biroul procurorului în cadrul operațiunii „Cartonașul Roșu”, ofițerii investighează și plățile de comisioane care depășesc 20 de milioane de euro și care au legătură cu transferurile din fotbal. Aceștia au cercetat sediul lui FC Porto, precum și pe președintele Jorge Nuno Pinto da Costa.