Jose Mourinho e omul recordurilor. A reușit o performanță uluitoare după ce s-a calificat cu AS Roma în finala Conference League

Moldoveanu Camelia / 06.05.2022, 11:25
Jose Mourinho e omul recordurilor. A reușit o performanță uluitoare după ce s-a calificat cu AS Roma în finala Conference League

Jose Mourinho a atins un record greu de egalat după ce a calificat-o pe AS Roma în finala Europa Conference League. Italienii au învins Leicester cu scorul de 1-0 (2-1 la general), victoria fiind adusă de către Tammy Abraham încă din minutul 11.

Record impresionant înregistrat de Jose Mourinho

AS Roma s-a calificat în finala Europa Conference League sub comanda antrenorului portughez. Astfel, Jose Mourinho a devenit primul antrenor care a calificat patru echipe diferite în finalele competițiilor europene.

Mai exact: FC Porto, atât în Cupa UEFA (2002), cât și în Champions League (2003), cu Inter, în Champions League (2010), și cu Manchester United, în Europa League (2017).

O astfel de performanță o să fie greu de egalat și de depășit. Însă, de menționat ar mai fi faptul că pe banca tehnică a lui Real Madrid nu a reușit să prindă o finală, cu toate că este considerată de mulți specialiști ce mai bună perioadă a carierei de antrenor.

Este o victorie de familie, la care a participat toată lumea, de la jucători la magazioneri. Roma este un oraş ‘giallorosso’, iar mâine vom vedea bucurie pe străzi. La asta mi-am adus şi eu mica mea contribuţie, iar asta mă face foarte fericit.

Am fost într-adevăr foarte emoţionat. Dar în această fază a carierei mele, nu o fac pentru mine, ci pentru jucători, proprietari şi suporteri, sunt emoţionat pentru ei. Cred că acest sentiment de apartenenţă, legătura dintre suporteri şi echipă, este victoria noastră”, a declarat Jose Mourinho în conferinţa de presă pe care a susţinut-o la finalul meciului de pe Stadio Olimpico.

AS Roma – Feyenoord, duel de mare tradiție în prima finală din istoria Conference League

Echipa din capitala Italiei are șansa de a câștiga primul trofeu european din istorie. AS Roma a mai jucat o finală de Cupa Campionilor Europeni în 1984, pe care a pierdut-o însă, chiar la Roma, în fața lui Liverpool la loviturile de departajare.

„Lupii” nu vor avea însă deloc o misiune ușoară în finala de la Tirana. Deși par favoriți pe hârtie, ei vor da de un adversar redutabil. Feyenoord, echipa lui Valentin Cojocaru, a dovedit din plin acest lucru în dubla manșă din semifinale contra celor de la Olympique de Marseille, pe care i-a eliminat, deși francezii erau de asemenea favoriți.

După victoria cu 3-2 de pe teren propriu, formația din Rotterdam a rezistat la Marseille, unde a scos un 0-0. Astfel, olandezii au șansa de a-și adăuga un nou trofeu european la palmaresul impresionant din acest punct de vedere. Feyenoord a cucerit de-a lungul istoriei o Cupă a Campionilor Europeni, două Cupe UEFA, trei Cupe UEFA Intertoto și o Cupă Intercontinentală.

Totodată, Jose Mourinho va avea șansa de a câștiga a treia competiție europeană, cu a treia echipă diferită. Antrenorul portughez a cucerit Cupa UEFA cu FC Porto în 2003 și Europa League cu Manchester United în 2017. Respectiv UEFA Champions League cu FC Porto în 2004 și cu Inter Milano în 2010.