L-au pus „la colț” pe Colțescu, dar decizia UEFA îi contrazice. Ce spun demnitarii care l-au făcut ”rasist”

Gabriel Peneș / 12.02.2021, 20:48
L-au pus „la colț” pe Colțescu, dar decizia UEFA îi contrazice. Ce spun demnitarii care l-au făcut ”rasist”

„Măsoară de zece ori și taie o dată”, spune un vechi proverb. L-au pus „la colț” pe Colțescu, dar decizia UEFA îi contrazice. Scandalul declanșat de Sebastian Colțescu la meciul PSG – Istanbul Basaksehir a ajuns la final. Cel puțin, la finalul problemei „rasismului” din exprimarea arbitrului român în raport cu Patrick Webo. Ancheta făcută de UEFA nu consideră ca „rasistă” folosirea expresiei „ăla negru” pentru a-l identifica pe antrenorul secund al formației din Turcia. Unii demnitari români, pe moment, l-au „torpilat” pe Colțescu. Acum, o „scaldă” cu aer diplomatic.

L-au pus „la colț” pe Colțescu, dar decizia UEFA îi contrazice. Ce spun demnitarii care l-au făcut ”rasist”

L-au pus „la colț” pe Colțescu, dar decizia UEFA îi contrazice. Pe 8 decembrie 2020, în timpul meciului dintre PSG și Istanbul Basaksehir din Liga Campionilor, arbitrul român Sebastian Colțescu l-a numit „ăla negru” pe Pierre Webo, antrenorul secund al echipei din Turcia. Scandalizați de cuvintele lui Colțescu, pe care le-au considerat rasiste, jucătorii cele două echipe au părăsit terenul. Meciul a fost reluat la o zi distanță, cu o altă brigadă de arbitri.

Colțescu a devenit, brusc, „omul negru” al fotbalului mondial. A fost supus la un linșaj mediatic incredibil. Iar acuzațiile au venit inclusiv din România. Doi demnitari, în special, l-au așezat, scurt și fără apel, la „stâlpul infamiei”.

Îmi cer scuze în numele sportului românesc pentru acest incident nefericit”, declara Ionuț Stroe, ministrul MTS în decembrie 2020, conform GSP.ro

Tot atunci, la cald, o reacție și mai vehementă avea Csaba Asztalos, președintele Consiliului Național pentru Combaterea Discriminării.

Exprimarea e rasistă, fără nicio posibilitate de interpretare, și arată faptul că acest arbitru este total nepregătit în ceea ce privește valorile și regulile atât ale FRF, cât și ale UEFA și FIFA. E o pată imensă asupra României și a arbitrajului din România. Este un incident de o gravitate extremă, declara, sigur pe sine, Asztalos.

L-au pus la colț pe Colțescu, dar decizia UEFA îi contrazice. Ce spun demnitarii care l-au făcut ”rasist”
Csaba Asztalos, președintele CNCD, l-a pus la colț pe Colțescu, dar decizia UEFA îl contrazice. Acum, demnitarul crede că UEFA nu e cea mai în măsură să se pronunțe în cazuri de rasism/Sursa foto: telekomsport.ro

„Nu consider că UEFA e specializată pe interpretarea unor astfel de cazuri”

UEFA a deschis o anchetă. Concluziile ei se cunosc acum. Expresiile folosite de Colțescu, dar și de asistentul Octavian Șovre, nu sunt nici negative, nici jignitoare, nici rasiste. Punct.

Din probele video şi audio disponibile, s-a stabilit că domnii Colţescu şi Şovre au folosit expresiile în limba română „negrul ăla” şi „ăla negru”, care în engleză sunt traduse „the black one”, pentru a-l identifica pe antrenorul secund al lui Basaksehir, domnul Webo. Conform raportului lingvistic, expresiile româneşti „negrul ăla” şi „ăla negru” nu au conotaţii peiorative sau negative.(…) Nu pot fi percepute ca discriminatorii sau rasiste. În consecinţă, nu constituie conduită sancţionabilă”, se scrie în raportul UEFA.

Ce spun acum, după raportul UEFA, cei care l-au acuzat pe Colțescu? Asta a vrut să afle GSP.ro de la cei doi demnitari. Csaba Asztalos, președintele CNCD, s-ar scuza, dar nu prea. El consideră că, oricum, UEFA nu e vreun far călăuzitor în materie de rasism.

Poate că și poziția mea a fost un pic prea dură la acel moment, dar rămân la convingerea că a fost o neglijență de adresare din partea lui Colțescu. Nu consider că UEFA e specializată pe interpretarea unor astfel de cazuri, care au temă rasismul. E părerea mea!”, a declarat, printre altele, Asztalos, conform GSP.ro.

Ionuț Stroe, care, între timp, nu mai e ministru, arată cu degetul spre necesitatea unei reacții oficiale care să detensioneze opinia publică mondială. Nu e clar de ce era nevoie să-și ceară scuze „în numele sportului românesc”. Dar, cu siguranță, un politician are răspuns la toate, chiar când nu-l are.

Mi-am cerut atunci scuze, în calitate oficială, pentru a elimina din presiunea publică și chiar politică din acele momente care se formase, un fel de furtună de imagine în jurul României, și pentru a permite o analiză la rece a evenimentului, o anchetă oficială a UEFA, cu toate faptele pe masă. A fost o poziție cu caracter general și oficial”, a declarat acum, doar în nume personal, Ionuț Stroe.