„Legea bate regulamentul”, gura bate fundul

Cătălin Mureșanu / 08.10.2021, 21:23
„Legea bate regulamentul”, gura bate fundul

În insolvență, a doua în ultimii opt ani, SC Dinamo 1948 SA încearcă să se scuture de datorii în valoare de 8,14 milioane de euro. Un proces lung, dureros, în care legile economice se bat cap în cap cu regulamentele sportive și nasc situații greu de anticipat.

RTZ & Parteners SPRL este administratorul judiciar care, în această stare de monitorizare economică, a preluat conducerea clubului. Fără parafa RTZ, din club nu intră nici măcar un ac. De ieșit? Mai repede încerci să vinzi gaura acului. Din vară, păcătoșii fanatici dinamoviști își leagă speranțele de experiența lui Răzvan Zăvăleanu, reprezentantul RTZ și de priceperea Iuliu Mureșan, director executiv în acte, administrator special în presă.

Zăvăleanu și Mureșan se cunosc, au trecut la braț și cu succes prin insolvența de la CFR, au coordonatele unui asemenea front, stăpânesc ritualul unei astfel de situații. La această masă, Zăvăleanu și Mureșan mânuiesc tacâmurile.

Doctorul și Practicianul

PlaySport.ro a publicat, joi, un articol prin care semnala posibilitatea ca Dinamo, strivită de timp și prinsă între legea economică și regulamentele sportive, riscă depunctarea.

Materialul era bazat și construit, exclusiv- uzat cuvânt-, în totalitate, pe o cerere/solicitare pe care site-ul nostru a obținut-o direct din… Buletinul procedurilor de insolvență, iar RTZ a transmis-o, cu accente de ton bolduit, către președintele completului de judecată de la Tribunalul București. Din ce ne spune domnul Zăvăleanu, cererea făcea parte din „documentele confidențiale”. Exact, „documente confidențiale” făcute publice.

În acest sens, administratorul judiciar de la Dinamo solicita urgentarea judecării contestațiilor tabelului preliminar al creanțelor. O situație oarecum anunțată, de care se știa și la Dinamo și la RTZ. Sau mai bine schimbăm ordinea. În punctele „solicitării”, domnul Balog Claudiu Ioan – practician în insolvență- informa „onorata” instanță de pericolul unei situații. Schematic precum prăbușirea pieselor de domino:

Dacă  la data de 15 noiembrie, când instanța a acordat un prim termen de judecată pentru toate cele cinci contestații, nu există o soluție, planul de reorganizare nu poate fi întocmit până la 30 noiembrie. În acest caz, fără plan de reorganizare, FRF o să depuncteze echipa cu 9 puncte. Dinamo, la zi, are 7. De aici, situația sportivă poate aluneca, malign, spre retrogradare, fapt care ar produce „scăderea drastică a șanselor de reorganizare”, scopul insolvenței pentru ca Dinamo să supraviețuiască.

Calmul domnului Mureșan. „Nu există risc de depunctare”

Știrea s-a rostogolit în media și a ridica praful îngrijorării în ochii mult prea încercaților fani dinamoviști. Cu al său calm ardelenesc în glas, într-o intervenție pentru Gsp.ro, Iuliu Mureșan a încercat să liniștească vulgul „câinilor- roșii”. Adevărați. Și l-a liniștit simplu și repede, păcălindu-l grosolan.

Nu există niciun risc de depunctare. Noi suntem monitorizați. Niciodată nu poți să spui că nu e niciun pericol, dar nu e așa cum se scrie”, așa își începe Mureșan discursul în fața „dezastrului”. Pentru Dinamo, chiar și cu ghilimele, depunctarea ar fi sinonimă cu dezastrul. După o asemenea declarație, ar fi mers și o promisiune, o sută de lei în plus la salariu!

Paragrafele „alarmiste”ale domnului Balog

Domnule Mureșan! Ați auzit de domnul Claudiu Ioan Balog – practician în insolvență-. Poftiți la riscuri. Cine are dreptate, domnul practician, când informează președintele de complet într-o solicitare oficială cu ieșire, intrare,  parafă și font pe alocuri bolduit și subliniat (vezi facsimile) sau dumneavoastră, când „liniștiți”, pardon, păcăliți, suporterii dinamoviști fără vreun fond stabil al afirmațiilor?

Sau, să întreb altfel. Minte domnul practician Balog în actul transmis (ar fi foarte grav!) magistratului sau dumneavoastră dezinformați poporul dinamovist? (ar fi la fel de grav). Că e clar, cineva e în ofsaid. Poftiți punctul 11 din cererea RTZ semnată de domnul Balog către Tribunalul București Secția a VII-a Civilă.

„Dacă DINAMO 1948 nu va face dovada că are confirmat Planul de reorganizare de către judecătorul sindic până la 30 noiembrie 2021, va suporta o sancțiune de 9 puncte din clasamentul sezonului regulat. O astfel de măsură ar conduce la retrogradarea echipei de fotbal și scăderea drastică a șanselor de reorganizare, echipele din Liga a II-a neavând niciun fel de încasări din drepturi TV. Concluzionând, scopul acestei cereri este acela de a crea premisele legale pentru a concepe, propune, aproba și confirma Planul de reorganizre al DINAMO 1948 SA până la data de 30 Noiembrie 2021”.

Cam lung drumul, domnule Mureșan, de la „nu există niciun risc”, la „va suporta o sancțiune de 9 puncte, retrogradare, scăderea șanselor de reorganizare”.

Declarația domnului Mureșan nu se oprește și continuă, putem spune, tot pe lângă tușa realității.

„Datoriile sunt cele de dinainte. Cele acumulate după intrarea în insolvență se rezolvă. Și aici există niște termene până când trebuie plătite. Deci nu e ceva iminent!”. Jurnalistul care a cules declarația a bolduit, el știe de ce, „deci nu e ceva iminent”. Tocmai, că e!

Vorbe goale, paragrafe pline

Cu acest galimatias, Iuliu Mureșan ar fi putut candida la președinția PNL! Sau PSD- filiala Cluj. Știm și noi că „datoriile sunt cele de dinainte”, însă regulamentul FRF spune, clar, altceva. Nu l-ați uitat pe domnul Balog, practizianul RTZ?

Poftiți încă un paragraf din solicitarea dânsului, înregistrată în Buletinul procedurilor de insolveță, știu că v-a scăpat, adresată „doamnei președinte”. De complet de judecată, nu de scară de bloc.

„Din păcate, comisiile din cadrul Federației Române de Fotbal nu acceptă ca, odată instituită procedura de insolvență, datoriile născute anterior deschiderii procedurii nu pot fi achitate decât prin intermediul Planului de reorganizare, ci acceptă doar 3 variante de lucru pentru categoriile de datorii amintite mai sus: dovada plății integrale, acord de eșalonare, plan de reorganizare confirmat de către judecătorul sindic”.

Vorba unui prieten, domnule Mureșan, henț cu mâna!

Dacă ne-am lămurit cu discursul tămăduitor al domnului Mureșan, închei cu o recomandare pentru fanii dinamoviști care doresc o reacție, să-i spunem, mai aproape de adevăr.

Reacția lui Răzvan Zăvăleanu pentru Fanatik.ro, într-un interviu publicat la ceas de seară. Avem așa: „Cunoaștem riscurile”. Și continuă la acoperire: „există căi de atac, am știut despre ce e vorba”. Se pare că nu chiar toată lumea, domnule Zăvăleanu! Din păcate, domnul Mureșan, prietenul de tacâm, este mai aproape de  aporie.

Închei cu o propoziție din declarația lui Răzvan Zăvăleanu. „Regulamentul nu poate bate legea”. Corect! Dar gura bate fundul?