Liga 1, cu un pas mai aproape să beneficieze de sistem VAR. Cum se pregătesc arbitrii români

Giosanu Catinca 25.02.2022, 20:17
Liga 1, cu un pas mai aproape să beneficieze de sistem VAR. Cum se pregătesc arbitrii români

Federația Română de Fotbal (FRF) a anunțat că sistemul VAR va fi implementat în curând la meciurile din Liga 1. Cum se pregătesc arbitrii români și care va fi primul meci care se va bucura de tehnologia VAR?

FRF a anunțat când o să fie implementat sistemul VAR în Liga 1

Arbitrii vor putea să se folosească în perioada următoare de toate cunoștințele tehnice pe care le-au acumulat până acum. Mai precis, din luna martie, ei vor putea să folosească sistemul VAR.

Reprezentanții Federației Române de Fotbal au transmis că arbitrii români vor putea urmări partide care se vor desfășura la Centrul Național de Fotbal Buftea. Ei vor trebui să indice situațiile în care consideră că meciurile au nevoie să fie verificate de VAR.

Arbitrii vor urmări partide care se vor disputa la Centrul Național de Fotbal Buftea și pe parcursul cărora vor trebui să indice situațiile care aceștia consideră că trebuie să fie verificate, să decidă dacă sunt verificate doar de VAR sau și de arbitru, pe teren.

Scopul acestui pas este de a aplica toate noțiunile dobândite până acum și de a verifica consistența grupului în luarea deciziilor înainte de a trece la exercițiile live.”, se arată în comunicatul emis de către reprezentanții Federației Române de Fotbal.

”Pregătim structura exercițiilor practice de la Buftea”

Arbitrul Marius Avram a precizat că primul meci din fotbalul românesc care va beneficia de arbitraj video va fi Supercupa României.

Suntem în grafic cu pregătirea arbitrilor, s-a încheiat etapa în care am lucrat pe simulatoare. De acum, echipăm mașinile VAR și pregătim structura exercițiilor practice de la Buftea. Vom lucra simultan pe două terenuri în condiții de meci oficial, cu car de transmisie și asistență video”, a declarat liderul proiectului VAR Alexandru Deaconu, conform sursei anterior citate.

Ce este noul sistem internațional VAR

Celebrul VAR a fost folosit în premieră în ediția 2019 a UEFA Champions League. Hotărârea a fost luată după ce forul european a considerat că tehnologia este folositoare atât la CM 2018, cât și în celelalte competiții importante. Președintele UEFA anunțase anterior că VAR-ul este extrem de aproape de Champions League.

La momentul respectiv, Aleksander Ceferin sublinia că așteaptă raportul, susținând că abia apoi ”vom vedea când putem implementa sistemul VAR”. Liderul UEFA preciza, la rândul lui, că sistemul VAR se va putea folosi tocmai în sezonul 2020-2021. Lucrurile au evoluat, iar din martie, sistemul VAR va fi implementat și în fotbalul românesc.

Urmăriți Playsport.ro și pe