Liga 1, tot mai aproape de momentul implementării arbitrajului video. FRF anunță în ce stadiu sunt arbitrii cu pregătirea practică

Ștefănescu Dragoș / 10.03.2022, 17:02
Liga 1, tot mai aproape de momentul implementării arbitrajului video. FRF anunță în ce stadiu sunt arbitrii cu pregătirea practică

Liga 1 va intra din sezonul viitor în rândul campionatelor ce beneficiază de sistemul VAR. Pregătirile pentru implementarea arbitrajului video sunt în plină desfășurare. FRF a anunțat în ce stadiu se află arbitrii români cu pregătirea practică.

FRF anunță cum decurg pregătirile practice pentru implementarea VAR

Liga 1 va avea parte din sezonul viitor de sistemul VAR. Pentru cluburile din primul eșalon este o veste excelentă, având în vedere controversele create de greșelile de arbitraj.

Până atunci, arbitrii din Liga 1 trebuie să fie instruiți pentru a putea folosi sistemul VAR așa cum a fost el gândit. Testele în acest sens au început deja de ceva timp. Astfel, sistemul de arbitraj video a fost folosit, neoficial, la două meciuri din Liga 1, FC Voluntari – CFR Cluj și FCSB – Farul.

Federația Română de Fotbal a adus noi precizări cu privire la implemtarea sistemului VAR în Liga 1. Alexandru Deaconu, liderul de proiect al implementării VAR în România, a explicat că întregul proces a intrat într-o nouă etapă. În această perioadă, la Centrul Național de Fotbal de la Buftea, arbitrii își continuă pregătirea.

Este începutul pregătirii practice pentru arbitrii și operatorii VAR, pregătire în care VAR-ul și a VAR-ul exersează situații reale, ca cele întâmplate pe terenul de joc, în timp ce arbitrii se pregătesc să înțeleagă și să aplice partea teoretică pe care am dezvoltat-o până acum: cum trebuie să reacționeze, cum să comunice cu jucătorii, cu cei din camera VAR și viceversa.

În acest proiect avem implicați 50 de arbitri, 24 de arbitri si 26 de asistenți, plus 12 operatori VAR”, a spus Alexandru Deaconu.

Arbitrii români se familiarizează cu arbitrajul video

Arbitrul Horațiu Feșnic a vorbit și el despre cum decurge procesul de implementare al sistemului VAR. Acesta a admis faptul că pregătirea practică este mai anevoioasă decât partea teoretică. Totuși, el este încrezător că prin antrenamente temeinice arbitrii români vor face față cu brio acestei noi provocări.

E un lucru nou și pentru noi. Până ne familiarizăm, ne formăm reflexele și automatismele va dura puțin, dar cu antrenament și exercițiu vom face față, vom fi pregătiți pentru ce urmează.

E mai dificil decât faza teoretică, dar cu o pregătire foarte bună ne vom putea îndeplini obiectivele stabilite”, a declarat Horațiu Feșnic.

Supercupa României, primul meci care va beneficia de sitemul VAR

Marius Avram, fost arbitru FIFA, a explicat recent că totul decurge conform planului în implementarea sistemului VAR în fotbalul românesc. Acesta a confirmat că primul meci oficial care va beneficia de arbitrajul video va fi Supercupa României.

Pot să spun că totul este pe parcursul normal, VAR-ul e ok. Toate obligațiile au fost respectate. S-a stabilit termen Supercupa României, acela o să fie primul meci la care o să avem VAR, iar din prima etapă a sezonului următor o să avem VAR la toate meciurile (n.r. din Liga 1).

Este important că toată lumea va vedea ce se vede în cabina VAR, ce vede și arbitrul. Este clar că e un plus pentru orice campionat. Nu vor mai exista acele greșeli evidente, nu au cum să dispară total. Lucrurile peste care nu se mai poate trece nu vor mai exista”, a spus Marius Aveam, potrivit ProSport.