FOTO. Sepsi Sf. Gheorghe a câștigat primul trofeu din istorie! Marius Ștefănescu, eroul finalei din Giulești cu FC Voluntari

Sepsi Sf. Gheorghe a câștigat Cupa României, după o finală cu FC Voluntari, disputată pe stadionul Rapid din București. Marius Ștefănescu a fost eroul meciului, cu cele două goluri marcate în prima repriză, dintre care al doilea a fost cu adevărat special. Ilfovenii au beneficiat în ultimul minut de autogolul lui Dumitrescu, dar nu au mai avut timp pentru a egala.


Sepsi 2-1 FC Voluntari

Final de meci!

Min. 90+4: GOL FC VOLUNTARI! Dumitrescu a deviat mingea în propria poartă, după un șut ratat al lui Merloi!

Min. 90+3: Cristi Costin trimite pe lângă poartă din poziție bună.

Min. 90+1: Păun șutează puternic de la distanță, Popa respinge cu dificultate.

Min. 89: Niczuly scoate incredibil de lângă bară lovitura de cap a lui Nemec.

Min. 88: Bălașa a șutat puternic, puțin peste poartă, în urma unei lovituri libere executate scurt de covăsneni.

Min. 81: Ștefănescu a trimis pe lângă poartă, din prima, din poziție bună.

Min. 81: Vitalie Damașcan a fost aproape de gol la prima atingere de balon, dar reluarea sa acrobatică a trecut puțin pe lângă poartă.

Crainicul arenei din Giulești a anunțat că 8128 de spectatori au asistat la această finală.

Min. 76: Tamaș respinge de pe linia porții „bolta” trimisă de Marius Ștefănescu, după ce portarul Popa ieșise din poartă.

Min. 70: Nemec a trimis mult peste poartă cu o lovitură de cap din 6 metri, dar fusese oricum semnalizat în poziție afară din joc.

Min. 67: Șutul violent al lui Droppa este blocat de apărarea lui Sepsi.

Min. 66: Nemec este aproape de gol! Niczuly respinge cu vârful degetelor în corner șutul din întoarcere trimis de atacantul slovac.

Min. 63: Niczuly reține fără probleme lovitura de cap trimisă de Armaș din 9 metri.

Min. 61: Ștefănescu execută direct pe poartă, deși unghiul era destul de închis, dar Popa este atent și boxează.

Min. 59: Aganovic este contrat puternic de Rață în timpul unui șut-centrare. Mingea se duce în plasa laterală, iar arbitrul Colțescu fluieră lovitură liberă pentru Sepsi.

Min. 56: Șutul deviat al lui Ștefănescu este reținut fără probleme de Popa.

Min. 50: Marcelo Lopes a primit cartonașul galben după ce l-a călcat pe Aganovic la mijlocul terenului.

A început repriza secundă!

Finalul primei reprize!

Min. 42: Tamaș primește cartonașul galben în urma unui fault dur asupra lui Ștefănescu.

Min. 38: GOL SEPSI! Ștefănescu primește mingea la circa 30 de metri de poartă și o trimite, fără elan, în vinclul porții lui Popa, cu piciorul stâng!

Min. 37: Bălașa îl blochează perfect prin alunecare pe Marcelo Lopes, aflat în poziție foarte bună de șut, și nu va fi nici măcar corner pentru ilfoveni.

Min. 36: Nemec reia cu capul în urma unui corner executat din partea dreaptă, însă mingea se duce peste poarta lui Niczuly.

Min. 24: Popa reușește să intervină de această dată, la șutul lui Tudorie din marginea careului.

Min. 22: GOL SEPSI! Dumitrescu l-a lăsat într-o poziție foarte bună pe Ștefănescu în banda stângă, iar acesta a șutat puternic cu piciorul stâng și mingea a trecut parcă prin portarul Mihai Popa și s-a dus în plasă!

Min. 20: Ștefănescu reușește să marcheze pentru Sepsi, dar golul este anulat pentru o poziție, la limită, de off-side. Rămâne 0-0. 

Min. 16: Prima ocazie importantă de gol a meciului le aparține ilfovenilor! Marcelo Lopes a scăpat singur cu portarul, în unghi, dar a șutat slab, peste poartă, presat de un fundaș advers. 

Min. 12: Dimitrov șutează peste poartă de la mare distanță.

Min. 3: Eder Gonzalez a încercat să îl surprindă pe portarul Popa cu un șut de jumătatea terenului. Acesta a fost însă atent, dar și execuția modestă, și a reținut fără probleme.

A început meciul!


Înainte de startul partidei, s-a intonat imnul național al României. 


La finala ediției din acest an a Cupei României asistă din tribunele stadionului Rapid și președintele FRF Răzvan Burleanu, selecționerul Edi Iordănescu, dar și tatăl acestuia, Anghel Iordănescu. 


Cu aproximativ 30 de minute înainte de startul meciului, în sectorul ocupat de fanii lui Sepsi Sf. Gheorghe au avut loc unele incidente. Din informațiile furnizate de fotoreporterul PlaySport prezent în Giulești, aceștia au vrut să afișeze ceva, cel mai probabil un mesaj sau un steag, și au fost opriți de reprezentanții firmei de pază, moment în care suporterii au ripostat. Problemele s-au rezolvat însă destul de repede.


Medaliile pe care le vor primi cele două echipe care au ajuns în finală


Echipele de start:

Sepsi Sf. Gheorghe: Niczuly- Dimitrov, Bălașa, Mitrea, Dumitrescu- Păun, Aganovic, Gonzales- Bărbuț, Tudorie, Ștefănescu
Rezerve: Began, Vașvari, Ashkovski, Fulop, Ispas, Damașcan, Luckassen, Ninaj, Golofca
Antrenor: Cristiano Bergodi

FC Voluntari: Popa- Ciobotariu, Tamaș, Armaș- Ricardinho, Rață, Droppa, Tavares, Briceag- Nemec, Lopes
Rezerve: Rîmniceanu, Achim, Meleke, Merloi, Ilie, Vlad, Tehe, Fulop, Costin
Antrenor: Liviu Ciobotariu


UPDATE: Fanii celor de la Sepsi au sosit în capitală, pentru finala de pe Giulești. Galeria din Ardeal, formată din câteva sute de persoane, a fost preluată imediat de Jandarmerie. Deși nu foarte numeroși, fanii lui Sepsi au fost foarte gălăgioși, au strigat de cum au coborât din trenul special pus la dispoziție pentru galeria din Sfântul Gheorghe. Mai mult, toți fanii sunt echipați cu tricouri, eșarfe, în culorile favoriților, dar și câteva steaguri ale ținutului secuiesc. Aceștia au plecat deja spre arena din Grant, unde vor ajunge destul de repede.

Ultimul meci pentru Ciobi?

Bergodi vizează al doilea său trofeu în România, după ce a cucerit Supercupa cu Rapidul în 2007, în timp ce Ciobotariu, omul care a reușit un sezon grozav cu Voluntariul, ar fi la cea dintâi perfortmanță pe banca tehnică. Și ar putea fi chiar ultimul său meci în fruntea revelației din 2022, dat fiind faptul că i se termină contractul, are deja oferte pe masă din zona arabă, iar prelungirea angajamentului la actualul job e în suspans din cauza condițiilor incerte de lot și financiare pentru următorul campionat. 

În plus, finala aduce o premieră inedită: prima dată când doi frați se confruntă în ultimul act al competiției KO. Istvan Fulop (Sepsi) și Lorand Fulop (Voluntari) vor fi probabil rezerve la startul jocului, dar sunt șanse mari ca ambii să apară pe gazon pe parcursul întâlnirii. ”Important e că această cupă va rămâne în familie”, comentau cei doi jucători într-un recent reportaj pentru playsport. 

Valuri de fani de la Sf. Gheorghe

Noul Giulești îmbracă și el cu această ocazie haine de sărbătoare. E prima finală pe care o găzduiește după reconstrucție. Vechia arenă și-a trecut și ea pe CV două Cupe ale României: Rapid – CAM Timișoara (3-2, 1938) și Rapid – Venus (2-2, 1940). Ultima a avut însă o istorie spectaculoasă, în patru acte: 2-2, 4-4, 2-2 și 2-1! Doar al treilea joc s-a disputat lângă Grant, celelalte au avut loc pe defunctul ANEF. 

Acum, atmosfera va fi asigurată în special de fanii lui Sepsi, care vin în Capitală cu un tren special asigurat de Primăria din Sf. Gheorghe și cu 12 autocare. „Mizăm pe trei-patru mii de suporteri în Giulești. E o galerie bună. Suporterii noștri vor fi extraordinari”, sublinia recent președintele lui Sepsi, Laszlo Dioszegi, într-o intervenție la Digi Sport.

Dacă învinge, Sepsi are asigurat locul în turul doi din Conference League. În caz contrar, urmează un baraj cu FC Botoșani, iar învingătoarea un nou baraj cu U Craiova pentru acontarea poziției din a treia competiție continentală.  

Echipe probabile

Sepsi: Niczuly – Dimitrov, Mitrea, Bălașa, A. Dumitrescu – Așkovski, N. Păun, Eder – Bărbuț, Tudorie, Ștefănescu
Rezerve: Began, I. Fulop, Tincu, Damașcan, R. Ispas, Luckassen, Ninaj, Aganovici, Golofca Antrenor: Cristiano Bergodi

Voluntari: M. Popa – D. Ciobotariu, Tamaș, Armaș – Ricardinho, Droppa, Rață, Briceag – Marcelo, Nemec, Helder
Rezerve: Râmniceanu, Meleke, C. Achim, Merloi, Al. Vlad, L. Fulop, Al. Ilie, Cr. Costin
Antrenor: Liviu Ciobotariu

Stadion:Giuleşti
Arbitru: Sebastian Colţescu (Bucureşti). Asistenți: Mircea Grigoriu (Bucureşti), Sebastian Gheorghe (Suceava)

 

Urmăriți Playsport.ro și pe