Mafia pariurilor a atins un nivel nemaiîntâlnit. Pandemia a diversificat modalitățile de a truca meciuri. Dezvăluiri de impact ale britanicilor

Olteanu Ștefan / 01.01.2022, 13:51
Mafia pariurilor a atins un nivel nemaiîntâlnit. Pandemia a diversificat modalitățile de a truca meciuri. Dezvăluiri de impact ale britanicilor

Europol, organizația de combatere a criminalității la nivel european, a transmis recent un semnal de alarmă cu privire la mafia pariurilor. Pandemia de Covid-19 a diversificat modalitățile de a truca meciurile, iar sportul se află într-un real pericol.

„Infractorii au făcut uz de tactici de criminalitate cibernetică nevăzute anterior”. Mafia pariurilor a atins un nivel nemaiîntâlnit

Mafia pariurilor continuă să împiedice buna desfășurare a competițiilor sportive, iar cu ocazia pandemiei de Covid-19, infractorii și-au îmbunătățit metodele de a-i contacta pe arbitri și, potrivit Europol, s-a atins un nivel nemaiîntâlnit.
Mai mult, britanicii de la The Sun anunță că ținta infractorilor sunt chiar arbitrii de top din UEFA. Aceștia sunt contactați prin intermediul unui sistem informatic și, conform sursei menționate, primesc sume de până la 30.000 de euro pentru a truca meciuri la cel mai înalt nivel.

Infractorii au făcut uz de tactici de criminalitate cibernetică nevăzute anterior în cazurile de corupție raportate, arătând faptul că aceste grupări au trecut la un nivel superior.
Au fost cazuri în care un presupus organizator de meciuri a încercat să recruteze arbitri pentru a manipula meciurile prin intermediul rețelelor sociale. Această evoluție poate fi accelerată de pandemia de COVID-19, în timpul căreia infractorii cibernetici și-au diversificat și și-au intensificat activitățile criminale”, a transmis Europol.

Jucătorii și arbitrii, avertizați

În continuare, organizația de combatere a criminalității la nivel european i-a avertizat pe jucători și arbitri cu privire la potențialele mesaje pe care le-ar putea primi din partea infractorilor:

Considerăm că aceștia vor continua probabil să încerce să contacteze jucătorii, arbitrii și alți oficiali prin intermediul rețelelor sociale și utilizarea unor mesaje mai sofisticate, inclusiv conținut personalizat și tehnici de manipulare”, a mai precizat Europol, conform The Sun.

Una dintre organizațiile criminale care a fost descoperită recent de Europol activează din Asia. Cu toate acestea, mesajele care le-au fost transmie jucătorilor și arbitrilor au fost în limba engleză.
În încheiere, jurnaliștii de la The Sun lasă de înțeles că arbitrii britanici nu au fost vizați de acțiunea respectivei organizații.

Nu doar fotbalul e vizat de mafia pariuriurilor

Articolul din The Sun face trimitere în principal la lumea fotbalului, însă mafia pariurilor este o reală problemă pentru tot sportul de performanță.
Inclusiv în tenis au fost de-a lungul anilor multiple scandaluri care au plecat de la potențiale meciuri trucate.
De altfel, în anul 2018, Mihaela Buzărnescu făcea o dezvăluire incredibilă:

Mi s-a propus să trântesc meciuri, să joc la pariuri. Am raportat imediat la ITF. Eram în Japonia, anul trecut. Am primit nişte mesaje, dacă nu te interesează să trânteşti nişte meciuri, ceva de genul ăsta, să joci la pariuri, că primeşti bani. Am făcut poză mesajului primit şi am raportat la ITF. Acum doi ani, am primit o ameninţare pe Facebook, era un turc, iar eu trebuia să merg la un turneu în Ankara. I-am arătat mesajul supervizorului, dar mi-a zis să stau liniştită. Mă certa respectivul: «Cum ai putut să pierzi»? Nu concep că poţi pierde un meci de la minge de meci sau poţi câştiga unul revenind de la minge de meci”, spunea Buzărnescu, într-un interviu acordat pentru Libertatea.