Man și Mihăilă, ca Hagi sau ca Răducioiu? – Opinie de Sorin Chiriac

Sorin Chiriac / 27.04.2021, 16:35
Man și Mihăilă, ca Hagi sau ca Răducioiu? – Opinie de Sorin Chiriac

Pe vremuri, când eram bogați în ”stranieri” ce jucau în campioatele mari, toate ziarele care se respectau aveau rubrică specială pentru prestațiilor lor de peste weekend. Acum avem și noi doi mari și lați și scriem zilnic despre ei. ”Man a jucat 17 minute și l-a driblat pe Zlatan”, ”Mihăilă a dat o pasă de gol”, ”Man s-a accidentat în minutul 15”, ”Mihăilă a făcut 3-3”. Nimic de zis, băieții nu se mișcă rău, mai dau și câte un assist și câte un gol. Nu e vina lor că nu avem și alții despre care să scriem, câtă vreme în Liga 1 ne uităm mai mult la arbitraje și la teste antidoping.

Ziua și ”transferul”

Că scriem despre goluri și pase de gol e grozav. Problema e că, de când Parma în Serie B se vede și de pe Falcon 9, în disperarea noastră de a avea și anul viitor jucători în Serie A, am început să-i transferăm zilnic. Cel puțin săracul Dennis, azi e la Napoli, mâine joacă rummy cu Ibra, la Milano, după alte două zile se antrenează cu ”regele” Radu, la Roma. Tare mă tem să nu aibă soarta celuilalt ”rege”…

mihaila-man-parma-
Valentin Mihăilă se bucură, după un gol, alături de Dennis Man / Sursa foto: Profimedia

De la Brescia Romena, la Parma Romena

Se întâmpla la sfârșitul sezonului 1992-1993. Atunci, Brescia Romena, condusă de Mircea Lucescu, cu patru români în echipă (Hagi, Răducioiu, Sabău și Mateuț), retrograda în Serie B. ”AC Milan avea olandezi, Inter avea germani, iar Brescia se baza pe români” – rememorează ”Il Luce”. Însă, nu toți cei patru muschetari al lui nea Mircea alegeau să continue în liga a doua italiană. ”Regele” Hagi mai rămâne un sezon, pentru a face apoi un Mondial fantastic, alături de Lucescu și Sabău, rămas și el. Dorin Mateuț pleacă la Reggiana, în timp ce Florin Răducioiu dă lovitura și semnează cu marele Milan!

Opțiunea B

Și acum, revin la întrebarea din titlu. Ce soartă vor avea junii noștri parmegiani? Pe cea a lui Hagi sau pe cea a lui Răducioiu? Poate nu le-ar prinde rău un sezon în care să se ”călească” în Serie B. Se integrează în grup, învață ”italiano” cu accent de Parma, dau și 10-15 goluri și pot reveni în Serie A cu alt aplomb. Sau iau de bună zvonistica locală și ajung peste noapte la Milan, Lazio sau Napoli. Asta dacă suntem atât de naivi încât să credem că vreuna dintre aceste forțe aruncă 15-20 de milioane de euro pe un român cu 2-3 goluri în Serie A, proaspăt căzut în B.