Marele adversar al lui Vladimir Putin e la București. Declarație șocantă a maestrului Garry Kasparov despre sportivii ruși

Moldoveanu Camelia 05.05.2022, 14:55
Marele adversar al lui Vladimir Putin e la București. Declarație șocantă a maestrului Garry Kasparov despre sportivii ruși

Garry Kasparov, marele adversar al lui Vladimir Putin, se află la București. Fostul campion mondial la șah a avut o declarație dură la adresa celor care îi apără pe sportivii ruși. Printre vizați se numără Simona Halep, Rafael Nadal sau Novak Djokovic.

Garry Kasparov este de părere că excluderea sportivilor ruși din competițiile internaționale este cea mai bună decizie

După ce Rusia a pornit un război sângeros pe teritoriul Ucrainei, tot mai multe sancțiuni s-au îndreptat către poporul lui Vladimir Putin. Printre altele, sportivii ruși au fost interziși în mai multe competiții importante.

De curând, Wimbledon a anunțat că nu permite participarea niciunui jucător de tenis din Rusia sau Belarus. Decizia luată de către organizatorii turneului din Regatul Unit a fost contestată de mai multe voci importante. Simona Halep, Rafael Nadal sau Novak Djokovic, printre alții, consideră că sportul trebuie separat de politică.

Garry Kasparov a onorat invitația venită din România pentru a participa la turneul de șah. Multiplul campion mondial a susținut o conferință de presă și a fost oferit un interviu pentru TVR 1 în care a vorbit, printre altele, și despre gestul sportivilor care critică interzicerea rușilor în competiții.

Am fost întrebat mereu despre participarea sportivilor ruşi la competiţii. Eu consider că oricine susţine acest război criminal merită să plătească acest preţ. Sportivii ruşi în opinia mea ar trebui acceptaţi cu o singură condiţie, să semneze scrisori publice prin care să condamne războiul.

Sugerez ca toți acești atleți proeminenți care vorbesc de separarea sportului de politică mai bine să tacă. E dezgustător să vorbești despre sport acum când oamenii mor. Este vorba despre demolarea unei națiuni până la temelii.

Din 2005 când m-am retras din şah şi chiar şi dinainte eu nu am separat viaţa mea, de lumea exterioară. Iar acum sunt foarte activ în ajutorarea Ucrainei pentru a lupta împotriva agresiunii lui Vladimir Putin.”, a declarat Garry Kasparov, marele adversar al lui Vladimir Putin.

Simona Halep, despre interzicerea jucătorilor ruşi şi bieloruşi la Wimbledon

Simona Halep a criticat decizia organizatorilor turneului de la Wimbledon de a le interzice jucătorilor de tenis din Rusia şi Belarus să participe la al treilea grand slam al anului. Campioana României a explicat că este împotriva războiului din Ucraina.

Nu vreau să vorbesc despre politică, pentru că în opinia mea este politică. Tenisul este un sport individual și, după părerea mea, sportivi nu au nicio vină. E o decizie grea. Sunt sigură că nu a fost o hotărâre ușor de luat. Mă simt tristă pentru tot ceea ce se întâmplă acum în Ucraina și pentru toți oamenii care suferă. Sunt împotriva războiului și sper că se va încheia curând.

Suntem aproape, acolo. Nu este ușor pentru nimeni, dar tenisul e un sport individual. Sportivii nu mai joacă sub steagul Rusiei, ceea ce cred că a fost o mișcare bună. În rest, este politică și vreau să stau departe de asta. Iubesc sportul.”, a declarat Simona Halep.