Marius Alexe și-a lansat cu peste 100 de copii proiectul ”Udinese Academy”, franciză în colaborare cu clubul din Serie A. Un fost coleg îl tachinează: ”Așa, cu parpalac, parcă e Mourinho!”

Autor: Justin Gafiuc / 08.12.2021, 18:24

“Mă și uitam la el, așa, cu parpalac, parcă e Mourinho!”. Cristi Pulhac e pus pe glume în complexul Pro Luceafărul situat chiar lângă sediul FRF, unde fostul său coleg de la Dinamo, Marius Alexe, inaugurează proiectul ”Udinese Academy”. Ex-internaționalul din Ștefan cel Mare, 31 de ani, a obținut franciza de la clubul italian, iar acum, după o pregătire-blitz a planului de numai trei-patru luni, a dat drumul școlii de fotbal care-și propune să lucreze după rețeta importată sută la sută din Serie A.

Pe terenurile artificiale se pregătesc deja câteva grupe de copii și juniori, ”am strâns în jur de 100 de jucători într-un timp foarte scurt”, iar treaba merge pe repede-înainte.

Turnee în Italia vara viitoare

În ianuarie vor veni antrenori de la Udine. În luna mai vom merge la un turneu în Italia cu toate grupele, pentru o evaluare a antrenorilor, a jucătorilor, pentru a câștiga experiență. Pentru mine este o activitate începută foarte devreme. După cum știți, accidentările nu mi-au dat voie să mai continui pe gazon, așa că am pornit pe drumul de tehnician. Asta îmi doream să fac încă de la 19 ani, iar această oportunitate cu Udinese a venit între-un moment potrivit”, spune Marius Alexe.

Continuă: ”Nu-mi doresc să ard etapele, vreau să învăț lucruri noi în fiecare zi. Și ca jucător am trecut prin toate ligile, la fel îmi propun să fac și în noua postură. Știu că va fi greu, dar asta e ceea ce-mi place și m-am atașat într-un timp foarte scurt de acești copii, de proiect. Vom încerca să le explicăm ce înseamnă și cum se construiește o mentalitate sănătoasă în fotbal, să muncim împreună pentru a scoate jucători de valoare pentru nivel intern și internațional”.

Nu mai sunt niște jucători oarecare”

Alexe mai subliniază că ”am fost apreciați pentru felul în care vorbim, cum explicăm, ce vrem să facem, am purtat deja multe discuții și cu părinții, care au înțeles cum vom lucra la Udinese Academy. Le mulțumesc tuturor pentru încredere. E important cum vom crește, cum vor înțelege copiii să se pregătească, să-și dea seama că, venind aici, nu mai sunt niște jucători oarecare, ci trebuie să respecte anumite standarde de disciplină, de pregătire, de refacere. Să țină cont că o perioadă de odihnă după un antrenament e foarte importantă, de exemplu. Când am plecat în Italia, eram printre cei mai buni jucători din țară, dar când am ajuns acolo păream total nepregătit pentru fotbalul mare. Sunt lucruri pe care le explicăm, le antrenăm, astfel încât să oferim fiecărui jucător șansa de a crește într-un mediu profesionist”.

Șeful Academiei din Italia: ”Sper să recrutăm repede doi-trei tineri”

Directorul general al Udinese Academy va fi Ianis Guda, omul care l-a descoperit și l-a crescut pe Alexe, fost selecționer la loturile naționale juvenile și cu specializări în Olanda, Germania și Italia. Din peninsulă a venit direct șeful centrului de juniori de la Udinese, Alec Bola, a cărui soție este româncă: ”Misiunea va fi să aducem modelul și filozofia Udinese în România. M-aș bucura să găsim cât mai repede doi-trei-patru jucători care să facă deja pasul spre Academia din Italia și să aibă apoi porțile deschise spre Serie A, unde clubul are o prezență neîntreruptă de 26 de ani”.

Udinese Academy va avea grupe de copii între 5 și 16 ani, iar taxa lunară ajunge la 300 de lei.

Bourceanu: ”Responsabilitate mare să gestionezi visele unor copii”

Prezent și el la eveniment, fostul stelist Alexandru Bourceanu a venit să asiste la deschiderea porților Udinese Academy: ”E lăudabil ce face Marius, mai ales că începe într-un moment nefericit pentru fotbalul românesc și la nivel juvenil, unde responsabilitatea e foarte mare.

Trebuie să gestionezi visele unor copii, iar modul în care-i antrenezi și-i educi din punct de vedere sportiv poate să le influențeze viața emoțional, fizic. E o muncă foarte complicată.

Eu nu știu dacă aș fi reușit să fac într-un timp mai lung ce a făcut Marius așa repede cu acest proiect: a strâns jucători, antrenori, a găsit terenuri, a făcut echipament. Sigur, prioritate va avea Udinese la recrutarea jucătorilor, dar foarte mulți vor rămâne țn țară și important e să crească frumos pentru a deveni buni fotbaliști de Liga 1”.