Mașina de bani Leo Messi a transformat total FC Barcelona. Clubul spaniol nu are rival în lume

Gabriel Peneș / 13.04.2021, 09:15
Mașina de bani Leo Messi a transformat total FC Barcelona. Clubul spaniol nu are rival în lume

Mașina de bani Leo Messi a transformat total FC Barcelona. Clubul spaniol nu are rival în lume, în ciuda tuturor problemelor apărute în ultima perioadă. De fapt, valoarea clubului catalan pare să fi crescut invers proporțional cu rezultatele din ultimii ani.

Mașina de bani Leo Messi a transformat total FC Barcelona

Valoarea unui brand e mai puternică decât rezultatele de pe teren. Ori datoriile pe care le are. Mașina de bani Leo Messi a transformat total FC Barcelona. Pentru prima oară în istorie, clubul catalan este pe primul loc în topul celor mai valoroase cluburi din lume. Topul este realizat de cunoscuta publicație Forbes și în calcul veniturile per total și venitul operațional pe anul 2020, datoriile cluburilor. De asemenea, intră în formula de calcul și acordurile de sponsorizare pe care le au cu diferite companii, scrie gsp.ro.

În ultimii 16 ani, doar două echipe și-au împărțit „laurii” primei poziții, Manchester United, de 11 ori și, în ultimii ani, Real Madrid, de 5 ori. Acum, vestea „pică” aproape ca o răzbunare pentru înfrângerea din El Clasico disputat sâmbătă și încheiat cu victoria „galacticilor”, 2-1. E interesant că această premieră vine în contextul multiplelor probleme pe care clubul le are, inclusiv cele 1,2 miliarde de euro datorii. Apoi, dezvăluirile despre salariul uriaș încasat de Messi în ultimii 4 ani, peste jumătate de miliard de euro, ce au bulversat opinia publică.

Mașina de bani Leo Messi a transformat total FC Barcelona. Clubul spaniol nu are rival în lume
Mașina de bani Leo Messi a transformat total FC Barcelona. Clubul catalan și-a depășit rivalii de la Real Madrid, în ciuda înfrângerii din El Clasico

Clubul spaniol nu are rival în lume

Culmea, chiar când Messi ajungea la acele câștiguri fabuloase, pentru Barcelona a începuse deja regresul. Ultima Ligă a Campionilor a fost câștigată în 2015, iar, din 2017 încoace, catalanii au mai luat doar 2 titluri de campioană a Spaniei. Însă popularitatea lui Leo Messi și a echipei au atras mai mulți bani decât au pierdut. Așa se face că, la ora actuală, Barcelona este evaluată la 4,76 miliarde de dolari, iar Realul, fostul număr 1, la „doar” 4,75 miliarde de dolari. Diferența e făcută de veniturile din drepturile pentru difuzarea meciurilor. Barcelona, cu 275 de milioane de dolari încasați, este lider absolut.

Pe locul 3 al topului întocmit de Forbes se află Bayern Munchen, estimată la 4,22 miliarde de dolari. Manchester United a coborât pentru prima dată după multă vreme de pe podium în acest clasament, dar gruparea de pe Old Trafford rămâne cea mai valoroasă din Premier League, cu 4,2 miliarde de dolari. Urmează un grup de alte 5 cluburi englezești condus de Liverpool, cu 4 miliarde de dolari. Apoi, Chelsea, Arsenal și Tottenham. Doar PSG s-a infiltrat în grupul „englez”, ocupând locul 9, înaintea echipei antrenate de Mourinho, cu 2,5 miliarde de dolari. În top 10 nu apare niciun club din Italia.