Material de colecție. Harta României după golurile marcate all-time de tricolori! Patru județe oferă aproape un sfert din reușitele unui secol de națională! 

Autor: Gabriel Berceanu / 11.08.2022, 10:58
Material de colecție. Harta României după golurile marcate all-time de tricolori! Patru județe oferă aproape un sfert din reușitele unui secol de națională! 
  • În anul centenarului pentru echipa națională, Playsport îți prezintă un material spectaculos realizat în premieră: de unde provin toți marcatorii tricolorii din toate timpurile? Ce regiune a contribuit cel mai mult la totalul de goluri ale României?
  • Descoperă ce fotbaliști sunt golgheterii regiunii tale, lista celor născuți în afara țării și cum au ajuns Banatul și Crișana să rivalizeze cu zone mult mai mari din țară

Din 1922 până acum, când prima noastră reprezentativă sărbătorește 100 de ani, un total de 273 de jucători au înscris cel puțin un gol pentru România, intrând astfel în istorie. Secolul de existență al naționalei înseamnă în total o zestre de 1.163 de goluri reușite de tricolori, în partide oficiale și amicale!

Playsport te invită într-o aventură spectaculoasă, un materia amplu realizat în premieră pentru fotbalul românesc și care răspunde la mai multe întrebări: de unde provin marcatorii României? Ce regiune a oferit cei mai mulți golgheteri? Totodată, vom afla împreună lista completă a tricolorilor cu gol pentru România din fiecare zonă a țării!

8 regiuni plus Bucureștiul

Am parcurs lista tuturor celor 273 de marcatori pentru România din 1922 până azi, identificând pentru fiecare locul nașterii, așa cum apare el în majoritatea statisticilor dedicate fotbalului. Ne cerem scuze pentru eventualele erori. Apoi, am împărțit fotbaliștii funcție de regiunile istorice ale României, potrivit configurației județelor din prezent. 

Singura excepție a fost la Gheorghe Craioveanu, născut în Hunedoara (Transilvania), dar care declară că e 100% oltean, din părinți olteni, are începuturile carierei legate de Oltenia, iar locul nașterii se datorează exclusiv locului de muncă al părinților la acel moment.

Iată regiunile istorice și județele care le-au fost atribuite în materialul nostru, pentru a înțelege toate ierarhiile fotbalistice rezultate pe baza acestora. Lor li se adaugă Bucureștiul, contabilizat separat, și jucătorii născuți în afara granițelor României de azi:

Muntenia (11 județe): Argeș, Brăila, Buzău, Călărași, Dâmbovița, Giurgiu, Ialomița, Ilfov, Prahova, Teleorman, Vâlcea 

Transilvania (10 județe): Alba, Bistrița-Năsăud, Brașov, Cluj, Covasna, Harghita, Hunedoara, Mureș, Sălaj, Sibiu

Moldova și Bucovina (8 județe): Bacău, Botoșani, Galați, Iași, Neamț, Suceava, Vaslui, Vrancea

Oltenia (4 județe): Dolj, Gorj, Mehedinți, Olt

Banat (2 județe): Caraș-Severin, Timiș

Crișana (2 județe): Arad, Bihor

Dobrogea (2 județe): Constanța, Tulcea

Maramureș-Satu Mare (2 județe): Maramureș, Satu Mare

Unde s-au născut marcatorii României

Pornim în aventura noastră cu un prim top, dedicat numărului de marcatori pentru România. Cei 273 de tricolori, împărțiți pe regiuni. Iată topul și 5 concluzii interesante:

TOP MARCATORI ROMÂNIA ALL-TIME (273)

57 București

49 Transilvania (10 județe)

39 Muntenia (11 județe)

31 Banat (2 județe)

29 Oltenia (4 județe)

28 Crișana (2 județe)

17 Moldova și Bucovina (8 județe)

10 În afara țării

7 Maramureș-Satu Mare (2 județe)

6 Dobrogea (2 județe)

Capitala, lider explicabil. Asta prin populația Bucureștiului raportată la populația țării în ultimii 100 de ani și mai ales în ultimele decenii. Dar, explicabil și prin faptul că Steaua, Dinamo și Rapid au fost principalii furnizori de tricolori, iar pe vremuri aceste cluburi se bazau mult pe academiile proprii, cu mulți jucători bucureșteni.

Factorul istoric. Centrele fotbalistice puternice de la începuturile existenței acestui sport în România, din Crișana și Banat, în jurul Timișoarei, Aradului și Oradei au făcut ca aceste zone cu doar 4 județe, cumulat, să aibă mult mai mulți tricolori marcatori decât Maramureș și Dobrogea, cu același număr de județe! Sau decât Moldova, cu o populație și o întindere mult mai mari! 

Tradiția continuă! Factorul tradiție nu este însă singurul argument pentru ierarhie. Crișana și Banatul oferă în continuare marcatori, inclusiv în ultimii ani și în prezent, dacă ne gândim la Keșeru, Man oi Pușcaș, pe când Maramureș și Dobrogrea, vom vedea, au rămas încă bazate pe palmaresul lui Dembrovschi și Hagi!

Golgheterii sunt… doar 2. Cei mai buni marcatori all-time pentru România, Adrian Mutu și Gică Hagi (35 de goluri fiecare,) provin din Muntenia, respectiv Dobrogea. Dar naționala a fost decenii la rând, în primii săi ani de existență, formată majoritar din jucători născuți în Transilvania, Banat și Crișana. 

Cine schimbă topul. Am putea asista la modificări relativ rapid prin noul val de tricolori anunțat deja în “revoluția” lui Edward Iordănescu la națională! Sunt fotbaliști care, dacă vor marca în premieră pentru România, vor schimba ierarhiile. Spre exemplu, pentru Banat ar fi Sorescu și Marius Marin. Pentru Muntenia, Octavian Popescu. Pentru Transilvania, Olaru sau Moruțan.

Din ce regiuni vin reușitele naționalei

Ajungem la cel mai captivant și relevant top al provocării noastre. Cum se împart toate cele 1.163 de goluri înscrise de România pe regiuni geografice, prin jucătorii care le-au reușit? Ce zonă din țară oferă cel mai mare procent de goluri ale naționalei?

TOP GOLURI ROMÂNIA ALL-TIME (1.163)

294 București

257 Transilvania (10 județe)

149 Banat (2 județe)

145 Muntenia (11 județe)

105 Oltenia (4 județe)

95 Crișana (2 județe)

44 Dobrogea (2 județe)

42 Moldova și Bucovina (8 județe)

16 În afara țării, Maramureș-Satu Mare

4 județe, aproape un sfert! Banatul și Crișana au, împreună, peste 20% din golurile marcate de România, asta deși reprezintă doar 4 județe. Factorul istoric și cel al tradiției care continuă să producă fotbal de calitate, detaliate mai sus, sunt explicațiile logice.

Bucureștiul în declin. Față de clasamentul pe număr de jucători, cel al totalului de goluri se poate modifica mult mai repede. Regiunile cu jucători aflați acum în circuitul naționalei pot spera curând la răsturnări de situații. Spre exemplu, la ultima acțiune a naționalei, atacanții au fost din Dobrogea (Alibec), Muntenia (Ivan și Tănase), Crișana (Pușcaș). Fără București și Transilvania!

Banatul prolific. Pe locul 4 în topul numărului de marcatori, Banatul urcă pe 3 la total goluri, peste Muntenia. Semn că randamentul ofensiv al tricolorilor din regiune a fost, istoric, mult mai mare decât al celor munteni. De unde au provenit mulți marcatori, dar cu cifre mai mici în fața porții, în medie și per total.

Dobrogea lui Hagi. Aportul celor 35 de goluri marcate de Gică Hagi duce Dobrogea pe această poziție, din codașă la numărul de marcatori evidențiat mai sus. Practic, 80% din golurile regiunii provin de la “Rege”!

Cei 16 de peste graniță și liderul maramureșean Dembrovschi

Explorăm marcatorii din fiecare regiune geografică în parte și începem de jos în sus potrivit topului all-time al numărului de goluri Primii, așadar, sunt tricolorii născuți în afara granițelor țării de azi, care au înscris pentru România. Iată cum arată lista celor 16, cu mențiunea că țările din paranteze sunt potrivit hărții mondiale la zi:

MARCATORI NĂSCUȚI ÎN AFARA ROMÂNIEI (16 goluri)

4 Aurel Guga (Serbia), Petea Vâlcov (Ucraina)

1 Ladislau Raffinski, Isidor Gansl, Matyas Toth, Francisc Fabian, Cornel Orza (SUA), Kostas Choumis (Grecia), Ianis Hagi (Turcia), Andrei Glanzmann (Slovacia)

Nu avem golgheteri de top în această categorie, dar regăsim jucători care au scris istorie pentru diferite epoci ale existenței naționalei sau reprezintă prezentul și viitorul. Guga, căpitanul României la primul meci disputat, cel din 1922. Apoi Raffinsky, tricolor la Mondialul din 1930 și autor al recordului de goluri înscrise într-un singur meci în primul eșalon de la noi, 10 reușite! Cel mai recent, Ianis Hagi, născut la Istanbul!

Mai departe, cu același număr de goluri, 16, este Maramureșul. În topurile regionale, jucătorii sunt scriși în ordine alfabetică a numelui (la același număr de goluri). Cei în activitate și cu șanse reale de a mai juca pentru România sunt evidențiați primii și îngroșați.

MARAMUREȘ-SATU MARE (16 goluri)

8 Emerich Dembrovschi

2 Gheorghe Bodo, Vasile Gergely

1 Eric Bicfalvi, Ovidiu Hoban, Daniel Prodan, Mircea Sasu

Concluzia e clară pentru această regiune: se pare că vor mai trece mulți ani până ce recordul regional lui marelui Dembrovschi va fi periclitat!

Pancu și Hagi, “stăpâni” pe Moldova și Dobrogea

În ciuda populației mari și a numărului semnificativ de județe pe care le conține, 8 la număr, zona Moldovei și Bucovinei a cumulat doar 42 de goluri. Sunt speranțe de mai bine, dacă Maxim nu se va retrage iar Florin Andone va reveni în circuit. Lider rămâne pe moment rapidistul Pancu, dar mai mult surprinde, încă o dată, numărul scăzut de jucători, dincolo de cel al reușitelor.

MOLDOVA ȘI BUCOVINA (42 goluri)

9 Daniel Pancu

7 Alexandru Maxim

5 Dorin Goian, Laurențiu Roșu

2 Florin Andone, Constantin Barbu, Florin Cernat

1 Iulian Apostol, Sorin Avram, Sorin Ghionea, Dragoș Grigore, Adrian Iencsi, Vasile Maftei, Cicerone Manolache, Costel Orac, Mihai Pintilii, Mihai Romilă

Comparativ, cu doar două județe, dar cu Gică Hagi în “portofoliu”, Dobrogea a reușit mai multe goluri decât Moldova și Bucovina! Dar, dincolo de recordul “Regelui”, are și mai mulți marcatori în activitate, adică din rândul celor ce pot crește totalul regiunii în perioada imediat următoare!

DOBROGEA (44 goluri)

35 Gheorghe Hagi

3 Alexandru Cicâldău

2 Denis Alibec, Cristian Manea

1 Gabriel Caramarin, Ianis Zicu

Crișana, remarcabilă de la Baratky la Keșeru, via Coraș

Cu doar 2 județe, adică sub 5% din totalul județelor României, Crișana a furnizat peste 8% din goluri naționalei all-time! O realitate de apreciat mai ales dacă parcurgem lista marcatorilor. Pentru că regăsim atât începuturile fotbalului la noi, cât și o constanță pe cea mai mare parte a istoriei tricolore ulterioare. Până spre prezent, unde Keșeru, Pușcaș sau Man pot crește și mai mult rezultatele Crișanei.

MARCATORII ROMÂNIEI DIN CRIȘANA 

13 Claudiu Keșeru, Iuliu Baratky

8 George Pușcaș

6 Marcel Coraș

5 Elemer Kocsis

4 Dennis Man, Zoltan Crișan, Francisc Spielmann

3 Ștefan Auer, Flavius Domide, Iuliu Hajnal, Attila Kun, Francisc Ronnay, George Țucudean

2 Cosmin Bărcăuan, Andrei Mercea, Geza Nagy-Csomag, Gavril Serfozo, Albert Strock, Iosif Vigu

1 Carol Bartha, Gheorghe Băcuț, Francisc Boroș, Ladislau Brosovszky, Ovidiu Lazăr, Nicolae Pantea, Lajos Sătmăreanu, Mihai Țârlea

 

DESCOPERĂ MÂINE PE PLAYSPORT.RO ÎN EPISODUL II:

  • Cine sunt marcatorii de top ai Olteniei, Transilvaniei și Bucureștiului
  • De ce e totuși Banatul “fruncea”, dincolo de cifrele Capitalei
  • Câte goluri ar mai avea Muntenia dacă nu ar fi existat Mutu