Minciuna uluitoare care s-a spus despre Nadia Comăneci. Marea gimnastă a dezmințit totul

Ștefănescu Dragoș 09.11.2021, 12:21
Minciuna uluitoare care s-a spus despre Nadia Comăneci. Marea gimnastă a dezmințit totul

Nadia Comăneci este una dintre cele mai respectate sportive ale lumii. Performanțele excepționale i-au adus recunoașterea mondială, transformând-o într-o adevărată legendă a sportului. Pe parcursul anilor au apărut nenumărate legende legate de viața ”zeiței de la Montreal”. O minciună uluitoare despre Nadia Comăneci a fost mediatizată la mijlocul anilor ’70.

Sătulă de opreliștile regimului comunist, Nadia Comăneci fuge din România

Nadia Comăneci este una dintre sportivele de legendă ale sportului mondial. Evenimentul care a consacrat-o definitiv pe marea noastră gimnastă a fost Olimpiada de la Montreal, din 1976. Nadia a obținut atunci nu mai puțin de șapte note de zece pentru evoluțiile ei perfecte.

Nadia Comăneci a avut parte de admirație din partea regimului comunist care conducea România în acei ani. Însă celebritatea de care se bucura în afara granițelor României nu i-a adus deloc liniștea și respectul pe care le merita. Din 1984, de la Los Angeles, până în 28 noiembrie 1989, Nadia nu a mai pus piciorul în niciun stat occidental, iar apariţiile sale în public au fost reduse aproape la zero.

Sătulă de lipsa de libertate și de opreliștile regimului totalitar din țara noastră, Nadia a ales să fugă în mare taină în străinătate. Astfel, în noaptea de 27 spre 28 noiembrie 1989, Nadia Comăneci părăsea România comunistă. La momentul respectiv, Nadia avea 28 de ani. Știrea care anunța fuga Nadiei Comăneci din România a șocat regimul comunist de la București.

Minciuna uluitoare care s-a spus despre Nadia Comăneci

La câteva zile de la fuga Nadiei, pe masa Departamentului Securităţii Statului s-au adunat rapoarte care evidenţiau faptul că numeroase instituţii de presă occidentale spuneau faptul că Nadia Comăneci nu ar fi fost de origine română, ci maghiară. Aceste note se gasesc în dosarul Nadiei de la CNSAS şi sunt singurele referinţe legate de fuga ei din ţară. Întrucât pe 16 decembrie 1989, la Timişoara, izbucnea Revoluţia Română, oamenii Securităţii nu au mai avut timp să aprofundeze subiectul plecării Nadiei şi să mai adune la dosar şi alte dovezi.

Astfel, rapoartele Securităţii arată că în decembrie 1989, ziarele suedeze Dagens Nyheter şi Svenska Dagbladet, precum şi alte posturi de radio şi tv din Suedia, menţionau „originea maghiară” a Nadiei. Aceștia scriau că se numeşte „Ilona Kemenes”.

Pe 28 noiembrie 1989, Radio Kosshut din Budapesta anunţa că sportiva de etnie maghiară Anna Kemenes a fugit din România:

Nadia Comăneci adică Nadia Kemenes, se află la Ambasada SUA din Berna, de unde va emigra în Statele Unite (…)”.

Ideea conform căreia Nadia Comăneci ar avea origini maghiare a fost lansată în vara anului 1976. În cartea sa, „România trădată”, scriitorul şi jurnalistul Constantin Mustaţă nota că personajul care a lansat această poveste a fost Paul Pilisi, un maghiar stabilit în Canada. Acesta susţinea că Nadia Comăneci era unguroaică de origine şi că numele său ar proveni din anagramarea numelui real care, de fapt, ar fi fost Anna Kemenec. Ulterior, ideea originii maghiare a Nadiei Comăneci a fost preluată și perpetuată de presa internațională a acelor ani.

Nadia Comăneci a infirmat posibila sa origine maghiară

Abia în 2016, Nadia Comăneci a aflat cu uimire faptul că fusese botezată de maghiari cu numele Ana Kemenes. Marea noastră campioană a negat clar ideea căreia ar avea origini maghiare.

Nu m-a întrebat nimeni despre aşa ceva până acum ! Oricum, nu e nimic adevărat în toată povestea asta. Eu respect pe toată lumea, indiferent de naţionalitate, dar nu am nici o conexiune cu maghiarii. Nu am pe nimeni de origine maghiară in familie. Zero legături!”, a spus Nadia Comăneci.