Momente de groază pentru Nadia Comăneci. Zeița de la Montreal, în pericol de moarte: „I-am zis că nu poate merge nicăieri fără mine”

Gheorghiu Dan 16.04.2022, 13:11
Momente de groază pentru Nadia Comăneci. Zeița de la Montreal, în pericol de moarte: „I-am zis că nu poate merge nicăieri fără mine”

Nadia Comăneci (60 de ani), una dintre legendele sportului românesc, a trăit momente de groază la prima vizită pe care a făcut-o în România, după ce în 1989 fugise fraudulos din țară. Ea a fost amenințată cu moartea de Nicu Ceaușescu, fiul fostului dictator, care ar fi angajat și mai mulți asasini pentru a o elimina.

„Am scos toate cartușele din pistol și i le-am pus în palmă”. Momente de groază pentru Nadia Comăneci

Dan Dumitru, fost angajat al Ministerului Apărării și al Ministerului Afacerilor Interne, a povestit într-un interviu acordat pentru gandul.ro prin ce momente de groază a trecut Nadia Comăneci cu ocazia primei sale vizite în România de după Revoluție.

Îngrozită de sistemul totalitarist condus de Nicolae Ceaușescu, fosta mare gimnastă a părăsit România în noaptea de 27 spre 28 noiembrie 1989. Ulterior, la nici o lună distanță, a început Revoluția în țară și Ceaușescu a fost îndepărtat de la putere.

Prima întoarcere a Nadiei în România a avut loc în 1993. Ea a revenit alături de fostul gimnast american Bart Conner, care ulterior avea să îi devină și soț. Deși sistemul comunist picase deja aproximativ 4 ani, Nadia Comăneci s-a pus într-un mare pericol. Una dintre cele mai mari amenințări venea chiar din partea lui Nicu Ceaușescu, fiul fostului dictator, despre care se crede că ar fi trăit o poveste de iubire în trecut cu Nadia Comăneci. Astfel, la revenirea Nadiei în țară, acesta i-ar fi transmis fostei sportive că a angajat mai mulți asasini pentru a o elimina.

În acest context, generalul Nicolae Nițu, primul șef al Poliției din Capitală de după Revoluție, a trimis o echipă specială pentru a-i asigura protecția Nadiei. Echipa respectivă era formată din trei gărzi de corp și un șofer. Unul dintre cei care aveau datoria să îi asigure protecția Nadiei Comăneci cu orice preț era Dan Dumitru.

Trebuia să fie un evacuator, rol care mi-a revenit mie. Avangarda trebuia să mergă înainte, iar ariergarda ne asigura spatele. Misiunea de pază era dificilă. Pentru că se așteptau băi de mulțime. Iar Nadia și logodnicul ei aveau de făcut o mulțime de vizite, la care aveau să participe oameni politici situați la cel mai înalt nivel, așa cum au fost președintele Ion Iliescu și primul-ministru Adrian Năstase”, și-a amintit Dan Dumitru.

Primul moment de panică

Nadia Comăneci și Bart Conner au fost cazați la Hotel Lido din Bucuresti. Și, în ciuda faptului că aveau pusă la dispoziție o întreagă aripă pentru ei, o persoană suspectă a reușit să le pătrundă pe hol. Este vorba despre un bărbat înarmat, despre care Dan Dumitru spune că era un ofițer CIA:

Eram pe hol, la hotel. Când am văzut, deodată, cum un bărbat îmbrăcat cu o haină lungă și care purta o pălărie mare, de cowboy, venea către noi, aparent liniștit. Pe lângă faptul că nu avea ce să caute în acea aripă a hotelului, am observat că haina era umflată care și cum ar fi acoperit o armă.

După ce i-am luat arma, am realizat că este primul revolver pe care îl țin în mână. La noi nu erau. Străinul a scos o legitimație din care nu am înțeles mare lucru. Decât că lucra la Ambasada SUA. Am scos toate gloanțele din pistol, l-am condus până la lift. Și, chiar înainte să se închidă ușile, i-am dat revolverul și i-am pus cartușele în palmă.

La recepție, îmi lăsase o carte de vizită. L-am sunat și m-a invitat la Ambasada SUA, să ne antrenăm împreună. Așa am descoperit că era foarte bine pregătit”, a spus Dan Dumitru, potrivit gandul.ro.

Nadia Comăneci a fost în pericol și în anul 1996, la propria nuntă. „Sunt dispus să deschid focul!”

După vizita din anul 1993, Nadia Comăneci a revenit în România 3 ani mai târziu pentru a se căsători cu Bart Conner, la Snagov. Și cu ocazia acestei vizite, tot Dan Dumitru s-a ocupat de securitatea fostei gimnaste.

Din păcate, nici în 1996 nu au lipsit incidentele. Adrian Năstase, pe atunci premier al României, i-a fost naș de cununie Nadiei Comăneci, iar la nunta de la Snagov a vrut ca un grup de SPP-iști să fure mireasa. Acest lucru nu l-a încântat deloc pe Dan Dumitru, care a intrat într-un schimb de replici cu Adrian Năstase:

Când am auzit ce vor să facă, le-am spus că Nadia Comăneci nu pleacă nicăieri fără mine. Adrian Năstase nu m-a luat în serios. Mi s-a spus să-mi văd de treaba mea. Am insistat și am spus că, dacă vor să fure mireasa, ea trebuie să fie de acord. Și că nu pleacă nicăieri fără mine. L-am avertizat pe Adrian Năstase că sunt în misiune și sunt dispus să deschid focul. Atunci s-a enervat și m-a întrebat cine este șeful meu”, a dezvăluit Dan Dumitru.

În cele din urmă, el l-a convins pe Adrian Năstase și a însoțit-o pe Nadia Comăneci în timp ce aceasta era furată conform tradiției.

Urmăriți Playsport.ro și pe